Divendres, 23 d'Abril de 2021

'El feminisme està agafant força, però és superficial'

El col·lectiu reusenc l’Hora Violeta defensa la intersecció de lluites

25 de Febrer de 2019, per Alba Cartanyà
  • Imatge d'una mobilització feminista a Reus

    Cedida

“El feminisme efectiu (el radical, és a dir, el que talla el problema d’arrel) és el que va en contra de tots els sistemes d’opressió”, creuen des del col·lectiu feminista reusenc l’Hora Violeta. Dues membres, Francina Segura, de 20 anys i Laia Salvador, de 18, entenen el feminisme com un moviment transversal. Observen que, si bé és cert que hi ha una gran consciència de canvi, malauradament és insuficient: “El feminisme està agafant força, però és un feminisme superficial”, expliquen, perquè no incideix en l’origen, que es troba “en la societat capitalista patriarcal”.

Un col·lectiu format per gent jove

Reiteren l’estreta unió entre els dos sistemes i recorden: “Sant Valentí és la màxima expressió d’aquest matrimoni”, tot i que no és la única. Fa 10 anys que a Reus existeix el col·lectiu feminista l’Hora Violeta. Ara però, s’ha produït un salt generacional i el formen 12 noies molt joves, d’entre 17 i 21 anys. La Francina i la Laia es mostren contentes perquè últimament “s’adhereixen bastantes noies a les mobilitzacions”. Tot i això, reflexionen sobre la implicació de les persones, que normalment sol ser puntual.

“Militar suposa un sacrifici; fins que no veus un per què ho fas, no t’impliques”, relata la Francina, que conclou: “Si lluites per un objectiu és que el veus possible i la teva meta final es aconseguir-lo”. I la tasca més important de l’entitat és “donar visibilitat al discurs feminista”, també entre les dones. El missatge que elles donarien a una que no es consideri feminista és “que llegeixi, que s’informi, que vagi a actes, que segur que s'hi sentirà identificada i veurà que el millor que pot fer és militar o, en tot cas, donar suport a la causa”. Estan convençudes que la lluita feminista ha d’estar encapçalada per dones: “Els homes no han de dur la bandera feminista”, ja que “ells no ho poden entendre per més que ho intentin”, però sí que és important, remarquen, comptar amb “homes aliats”.

Polítiques municipals 'insuficients'

L’Hora Violeta es constitueix en assemblea no mixta, és a dir, que només l’integren dones: “Així no rebem pressió masculina de cap tipus”, indiquen. Fan una crida a totes les noies que s'hi vulguin implicar i també creuen que “seria profitós que vingués gent de més edat, que pogués proporcionar experiència”. Tanmateix, denuncien que sovint senten un fort “paternalisme per part d’altres entitats formades per persones més grans” i que, el fet que l’actual Hora Violeta estigui formada per noies tan joves, “dona una altra visió del feminisme”, també molt necessària.

Des del col·lectiu veuen insuficients les polítiques de l’Ajuntament de Reus. Valoren la intenció, però creuen que hi ha poc debat real. Sobre el pla de Polítiques LGTBI+ que ha aprovat fa poc al ple per potenciar la formació sobre la presència del col·lectiu, confessen que d’entrada els sembla bé, però que se l’haurien de mirar bé i parlar-ne en assemblea. Estan molt ocupades preparant els actes de cara al Dia de la dona treballadora, el 8 de març, en coordinació amb la plataforma del 8M.

Encara s’han d’acabar de concretar els eixos, però avancen que s’incidirà en la “feminització de la pobresa”, és a dir, que les més precaritzades són les dones "pel fet de ser dones". El futur és incert, diuen, perquè “els col·lectius sempre van variant”, però es mostren satisfetes del moment actual que viuen. “La perspectiva de futur a curt termini és bona, perquè ser 12 en una assemblea està molt bé”, afirmen.

Conviden a totes les noies i dones, a les persones en general, a “organitzar-se, per qualsevol lluita que vulguin defensar”, a ajuntar-se en assemblees, per “conèixer altres maneres de relacionar-se”. De moment, elles dues i la resta d’integrants de l’Hora Violeta seguiran empenyent la roda del canvi: “La nostra és una feina de carrer”, asseguren.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics