Dimecres, 04 d'Octubre de 2023

El Joan XXIII i el Sant Joan s'alien per oferir conjuntament el servei de Cirurgia Toràcica

22 de Febrer de 2023, per Reusdigital.cat
  • Jonathan Oca

L'Hospital Universitari Joan XXIII i l'Hospital Universitari Sant Joan de Reus fan front comú per oferir de manera conjunta el servei de Cirurgia Toràcica (SCCT). L'aliança, coordinada per la Regió Sanitària Camp de Tarragona, consisteix en la col·laboració dels professionals dels dos centres i la proporció dels recursos materials i tecnològics necessaris, així com les instal·lacions. Durant l'any 2022 es va registrar una activitat de 2.507 visites, 1.514 d'elles al centre tarragoní i 993 al reusenc.

La cirurgia toràcica és la que comprèn els aspectes quirúrgics de la paret toràcica, pleura, pulmó, arbre traqueo-bronquial, mediastí i diafragma. L'activitat la desenvoluparan els facultatius especialistes en Cirurgia Toràcica d'ambdós centres, aprofitant les sinergies ja existents.

La coordinació l'efectuarà el cap de secció de Cirurgia Toràcica de l'Hospital Joan XXIII; serà qui gestioni els especialistes, la seva participació i la integració en el projecte. Els hospitals disposaran d'un adjunt que s'encarregarà de la coordinació diària. La definició de l'encaix del projecte a cada centre es realitzarà conjuntament, validada per les direccions dels mateixos hospitals, que es reuniran amb el coordinador periòdicament per tractar l'evolució del servei.

El SCCT realitzarà consultes externes de Cirurgia Toràcica (primeres i segones visites) i consultes internes per als pacients ingressats a hospitalització convencional, sociosanitari i per pacients atesos a Urgències.

També completarà consultes no presencials asincròniques i per teleconsulta provinents de l'Atenció Primària. La unitat realitzarà activitat quirúrgica d'alta definició. El SCCT es planificarà de forma que l'activitat especialitzada es resolgui, habitualment, en el centre més proper o accessible.

Per garantir la cobertura, els 365 dies i les 24 hores, comptarà amb una doble roda de facultatius especialistes. El primer especialista de guàrdia localitzada podrà ser activat pels metges dels dos centres; aquest primer especialista podrà activar, també, el segon en cas de precisar assistència en una intervenció quirúrgica complexa o si s'ha de desplaçar a un dels dos centres per dur a terme un tractament específic. Hi haurà, sempre, un especialista de guàrdia en festius i caps de setmana per mantenir l'assistència continuada als malalts ingressats. 

Amb la nova unitat, s'agilitza el procés diagnòstic i terapèutic de les neoplàsies del tòrax, es reforça l'accessibilitat i es redueix la llista d'espera gràcies a l'existència de dos blocs quirúrgics. Creix, també, la plantilla d'especialistes alliberats per iniciar projectes assistencials fonamentals per garantir l'excel·lència clínica a les regions sanitàries.

Segons la gerent de la Regió Sanitària Camp de Tarragona, Imma Grau, "és un bon acord perquè implementarà el servei al territori i optimitzarà esforços tècnics i humans. El que es pretén amb aquestes aliances és respondre a les necessitats de Salut de la ciutadania, donant la millor qualitat, assistència i proximitat. Aquesta aliança ha de ser la que marqui el camí per treballar coordinadament en altres especialitats".

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Reportatges