Divendres, 29 de Març de 2024

El Museu de Reus col·labora en una recerca internacional sobre el genoma humà

Els investigadors Josep M.Vergès i Carles Lalueza han retirat mostres de restes humanes aportades per Salvador Vilaseca

14 de Maig de 2019, per Isabel Martínez
  • El Museu de Reus pren part en la recerca

    Cedida

  • Cedida

L'investigador de l'Institut de Paleoecologia Humana i Evolució Social (IPHES) Josep M. Vergès, i l'especialista Carles Lalueza, del grup de genètica de la Universitat Pompeu Fabra (UPF) van visitar el passat divendres el Museu de Reus amb l’objectiu d’extreure mostres dentals i òssies de diferents restes esquelètiques humanes que s’hi guarden i que va dipositar el metge i prehistoriador Salvador Vilaseca com a fruït dels seus estudis.

Mitjançant anàlisis d’ADN i datacions per carboni 14, les actuacions dels investigadors s’han realitzat en les restes que pertanyen a la cova sepulcral del Buldó, de l’actual terme municipal de Montblanc, i al túmul funerari del Coll del Moro de la Serra d'Almos, pertanyent al terme de Tivissa.

Estudi sobre evolució genètica de la Península Ibèrica

Els investigadors que han visitat Reus col·laboren amb els equips de genètica de l’Institut de Biologia Evolutiva (CSIC-Universitat Pompeu Fabra) i de la Universitat de Harvard (Boston, USA), en els estudis sobre l’evolució genètica de les poblacions europees. Recentment, aquests estudis ja han donat com a resultat una primera visió de l’evolució genètica de la població de la Península Ibèrica dels darrers 8.000 anys.

En base a aquesta visió, i en un article publicat a la revista ‘Science’, s’ha pogut establir la substitució d’elements genètics masculins més o menys autòctons de la Península Ibèrica per d’altres procedents de l’Europa continental. Ara, es continua treballant per aprofundir en el coneixement de determinats trams cronològics. De fet, i en el marc d’aquest mateix projecte, la tardor de 2018 ja es va realitzar l’extracció d’una mostra d’una de les dents d’un crani procedent de la cova del Buldó.

La Cova sepulcral del Buldó i Salvador Vilaseca

Segons apunta l’arqueòleg Jaume Massó, el metge i prehistoriador Salvador Vilaseca i el geògraf i historiador Josep Iglésies van publicar un article a la Revista del Centre de Lectura, el 1929, en el qual explicaven les troballes en aquest indret que havia estat explorat, prèviament, per Manuel Mata, un estudi que ells van reprendre.

Feu clic sobre qualsevol fotografia per iniciar el passi de diapositives

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics