Dimecres, 19 de Juny de 2024

Els residents que s'especialitzen en salut mental troben a faltar més formació en genètica

És el resultat d´un estudi pioner a l'estat amb la participació d'investigadors de l'Institut Pere Mata de Reus

16 de Juliol de 2023, per Redacció
  • La doctora Elisabet Vilella i el doctor Iñaki Zorrilla han pres part en l'estudi

    Cedida

Un estudi pioner a l'estat revela que els residents de psiquiatria, psicologia i infermeria en salut mental són conscients de la importància de la genètica en els trastorns psiquiàtrics, però aquest interès no va acompanyat d'una formació ni teòrica ni pràctica suficient en aquesta matèria durant els anys de residència. El treball, basat en enquestes, ha posat en evidència que els residents destaquen la importància dels factors genètics en l'aparició de les malalties psiquiàtriques, però troben a faltar més formació en genètica.

A més, davant la proposta sobre el millor mètode per rebre aquest tipus de formació, prefereixen un sistema mixt de formació teòrica i casos pràctics a la pròpia consulta, com a millor opció.

Entre el total de 367 especialistes que han participat a l'estudi, els residents que s'han mostrat més interessats en la formació sobre genètica són els futurs psiquiatres i especialistes en infermeria en salut mental, mentre que els residents en psicologia són els que han mostrat menys interès. La psiquiatra Paola Saura i el psicòleg clínic Juan García-Virumbrales de l'Hospital Universitari Institut Pere Mata, primers signants del treball i residents quan es va llançar l'enquesta, consideren que "aquest tipus d'investigacions són necessàries per objectivar una realitat de la pràctica assistencial ", i han afegit que els resultats poden "promoure canvis en els plans de formació de les unitats docents per poder millorar la formació en genètica dels futurs residents".

Per part seva, i com a investigadora sènior de l'estudi i biòloga experta en l'estudi de la genètica de les malalties psiquiàtriques de l'Hospital Universitari Institut Pere Mata, la doctora Elisabet Vilella ha explicat que "aproximadament un 5% dels pacients amb un diagnòstic psiquiàtric greu es podria beneficiar de l'estudi genètic". L'altre investigador sènior del treball, el doctor Iñaki Zorrilla de l'Hospital Universitari d'Araba, psiquiatre i investigador, afegeix que "des del punt de vista de la formació especialitzada hem d'assumir el repte d'aprofundir en el camp de la genètica per enriquir i assegurar futurs professionals amb una visió de salut mental d'excel·lència".

Tant Vilella com Zorrilla destaquen que actualment el coneixement en genètica de les malalties psiquiàtriques ja és molt important, així com les proves de la influència dels factors genètics en la seva aparició. Per aquest motiu, consideren rellevants les conclusions de l'estudi i proposen una reflexió per millorar l'abordatge dels trastorns psiquiàtrics en particular i de la salut mental en general.

Al treball de recerca publicat per la revista Clinical Genetics, a més de residents especialistes, també hi ha participat un grup d'investigadors experts anomenat FORMAGEN, pertanyent al CIBERSAM.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegitCOMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Reportatges