Divendres, 19 d'Abril de 2024

‘Estem treballant per amor a l’art’

El sector de l’hostaleria sobreviu com pot el tancament imposat per reduir els contagis de Covid-19

13 de Novembre de 2020, per Alba Cartanyà
  • Les bosses amb menjar per emportar de la Simona

    Instagram de la Simona

El passat 15 d'octubre a la 1 de la matinada es publicava al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC) la mesura que establia el tancament de bars i restaurants, en un intent de frenar els contagis de covid-19. Així, el sector es despertava divendres amb la impossibilitat d'obrir el seu negoci al públic i amb l'única sortida d'oferir menjar per emportar.

Reusdigital.cat hem parlat amb tres establiments de la ciutat per saber com han encarat les noves restriccions. La sensació general és de descontentament per una mesura que, tot i que no inesperada, consideren "massa dràstica". Els tres negocis s'han adaptat, perquè no els queda més remei, però la previsió de futur és dolenta si la situació continua així. 

Menjar per emportar a la creperia Kenabo i a la Simona

Tant la creperia Kenavo com la cafeteria i restaurant Simona, viuen ara de les comandes de menjar per emportar. Bénédicte Ronco, de la creperia, explica que la imposició de tancament ha suposat "un cop molt dur" perquè just s'estaven recuperant de l'aturada del març. El personal ha tornat a l'ERTO i van cobrint les despeses com poden: "Si la situació s'eternitza, no sé si seguirem oferint el servei, perquè potser no ens sortirà a compte", diu.

El mateix passa a la Simona, on estan facturant un 20% del que feien normalment, constata l'Anna Gimenez. En el seu cas, no han pogut portar a ERTE les treballadores i han de continuar pagant la seguretat social i totes les altres despeses: "Estem treballant per amor a l'art, perquè no cobrem res", assegura.

Tant la Bénédicte com l'Anna agraeixen la bona resposta de la clientela, que va a buscar menjar i els dona suport. Des de la creperia Kenavo, han tornat a posar en marxa un val solidari que van engegar durant el primer confinament i premien les persones que van a buscar el menjar amb els seus propis envasos. També potencien molt l'ús de les xarxes socials ja que "és l'unica finestra de comunicació amb la gent". 

Tanmateix, l'Anna puntualitza que "la bona fe i la col·laboració no deixen de ser simbòliques, perquè ningú pot sobreviure d'això" i conclou que "la societat no pot fer-se càrrec de l'enfonsament d'uns negocis a causa d'unes mesures que no són assumibles". 

Des de la Simona els agradaria poder fer números, però els és impossible davant de tantes incògnites: "No podem fer una previsió perquè no sabem què passarà ens impedeix veure més enllà del dia d'avui", explica l'Anna. El que passi d'ara endavant, depèn també de les mesures que es prenguin i de les ajudes econòmiques que s'atorguin. "De moment no n'hem vist cap", constata la Bénédicte, que reivindica: "Han de fer un esforç si de veritat ens volen salvar". Les dues esperen que la gestió de la pandèmia es faci de manera "assenyada". "No té ni cap ni peus que ens tanquin els negocis i encara haguem de continuar pagant.... tallar-nos les mans no és la manera", exclama l'Anna.

Carrers 'morts', segons la botiga Bat a bat

Juntament amb el tancament de l'hostaleria, les mesures anunciades pel govern incloïen també el tancament de l'activitat cultural i les extraescolars, la recomanació del teletreball, i el tancament de centres comercials i de comerços de més de 800 metres quadrats; a més a més del confinament municipal el cap de setmana i el tancament perimetral de Catalunya durant la setmana.

Tot i que aquestes mesures no han afectat directament els petits comerços de la ciutat, sí que hi han impactat en la reducció de la mobilitat de les persones. Marta Sureda, de la botiga Batabat, assegura que aquests últims dies els carrers de Reus "estan morts" perquè la gent "surt poc". Opina que les mesures no són gaire meditades: "És molt fàcil dir 'tanqueu i ja rebreu ajudes', però arriben tard, malament i poc".

De l'única campanya que està contenta, relata, és la dels 'Bons Reus' que ha impulsat l'Ajuntament: "Ens ha salvat el mes d'octubre", subratlla. Indica que accions com aquesta és el que necessiten, campanyes "eficients i ràpides, no promeses i burocràcia".

Reconeix que ella no sap com es podria haver gestionat millor la situació, però sí que li agradaria que hi hagi més planificació. "Se suposava que durant aquests mesos haurien d'haver estat treballant per quan vingués la segona onada", assenyala, però finalment sembla que "la improvisació és la norma, i el 'tanca i espavila't', la consigna".

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics