Dijous, 28 de Març de 2024

Jordi Escoda exposa una selecció dels seus 6.000 cartells polítics al Centre d’Amics de Reus

La mostra es pot visitar fins el 9 de desembre

05 de Desembre de 2015, per Isabel Martínez
  • Jordi Escoda mostra una selecció de la seva colecció de cartells

    Cedida

  • Cedida

  • Cedida

“Si vols la pau, no preparis la guerra”, “Llibertat, Amnistia, Estatut d’Autonomia”, “Temps de canvi, temps de CiU”. Aquests són alguns dels lemes de la seixantena de cartells polítics que des del passat 27 de novembre es poden visitar al Centre d’Amics de Reus i que formen part de la col·lecció particular de l’exregidor i exsenador Jordi Escoda.

Escoda, que ha aplegat uns sis mil cartells aproximadament, va començar a col·leccionar-los el 1973 quan feia freqüents visites al seu germà detingut a Barcelona a causa de la caiguda de l’Assemblea de Catalunya a l’església de Santa Maria Mitjancera. Una col·lecció que va poder incrementar notablement durant la seva etapa com a polític en actiu a les principals institucions del país.

Amb la voluntat de fer un repàs a les darreres dècades, la mostra del Centre d’Amics s’articularà a partir d’uns àmbits concrets: pòsters dels principals fets polítics a Reus, cartells dels alcaldes de la ciutat, imatges sobre fets de la història de Catalunya, cartells dels presidents de la Generalitat i pòsters satírics. En aquest darrer apartat, Escoda lloa, especialment, els exemples d’un dels dibuixants del Moviment dels Comunistes Catalans (MCC) per la seva expressivitat plàstica. Anteriorment a aquesta ocasió, Escoda havia exposat part del seu fons en una exposició que va realitzar sobre l’expresident Jordi Pujol a CiU i en una altra que va muntar a Òmnium Cultural sobre les eleccions municipals.

Dins de l’extensa col·lecció d’Escoda no hi ha, voluntàriament, cap pòster del dictador tot i que sí que guarda algun d’Adolf Hitler. “No n’he volgut tenir de Franco tot i que sí que tinc algun exemple de la Falange i de Tejero” perquè, segons el polític, aquestes imatges ajuden a explicar el feixisme. Una altra de les curiositats que explica Escoda és que el primer alcalde democràtic de Reus, Carles Martí (PSC), no va voler tenir cartell electoral a les eleccions municipals de l’abril de 1979.

El fons complet d’Escoda està integrat per un 90% de cartells municipals. Entre la resta, destaca la part relacionada amb temes de la transició com ara el divorci o l’OTAN. L’exposició es podrà veure fins al 9 de desembre, excepte diumenge i festius, entre les 18.00 i les 20.00 hores, al Centre d’Amics de Reus.

Feu clic sobre qualsevol fotografia per iniciar el passi de diapositives

reusdigital.cat Reus Diari Digital cartells històrics jordi escoda
reusdigital.cat Reus Diari Digital cartells històrics jordi escoda

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (1)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Comentaris

J. A. Carricondo  05 de Desembre de 2015

És un reusenc inquiet.

Potser parlem del millor col·leccionista de cartell bàsicament relacionats amb la política i la ciutat. Sempre el podem donar un cop de má per mantenir la història viva.