Dijous, 25 d'Abril de 2024

La darrera transformació de la Gota de Llet

L’Ajuntament de Reus ha integrat els recursos i serveis de l’històric centre en la regidoria de Salut

08 de Maig de 2016, per Isabel Martínez
  • Institut de Puericultura de Reusº

    Cedida

“Hi ha un mèrit capital que s’ha de destacar de la feina del doctor Frias. Quan ell va començar a exercir aquí, al seu poble, la mortalitat infantil era molt alta, altíssima”, escrivia fa poc més de dues dècades Xavier Amorós sobre el pediatra reusenc que va aconseguir reduir aquestes altes taxes de mortalitat entre els infants de la ciutat.  Preocupat per la higiene i la salut infantil, el metge va aconseguir -gràcies al mecenatge d’entre altres Evarist Fàbregas- obrir l’Institut de Puericultura de Reus el 1919 el qual, recentment, ha deixat de donar nom a un dels cinc organismes autònoms del consistori reusenc. Quasi un segle després de la seva fundació el consistori reusenc ha decidit integrar-lo a la regidoria de Salut.

Popularment conegut com la Gota de Llet, l’Institut Municipal de Puericultura Doctor Frias va desaparèixer formalment com a ens autònom del consistori reusenc el passat 15 d’abril. Un institut que, malgrat les transformacions socials i polítiques, havia sobreviscut fins als nostres dies i que durant el febrer de 1990 va reformular-se jurídicament per adequar-se a les necessitats de les institucions democràtiques. Amb la desaparició de l’Institut Municipal Doctor Frias com a ens autònom, únicament sobreviuen 4 organismes d’aquestes característiques a Reus depenents de l’administració local: l’Institut Municipal d’Acció Cultural (IMAC) creat durant els anys 90, l’Institut de Formació i Empresa (IMFE) aproximadament del mateix període, l’Institut Municipal de Museus de finals dels 90 i l’Agència de Promoció de Ciutat, de més recent creació.

L’aprovació de l’extinció definitiva de l’Institut Municipal de Puericultura Dr. Frias i la integració dels seus recursos i serveis en l’organització ordinària municipal va aprovar-se per unanimitat de tots els grups el passat 15 d’abril. Tot i així, el Partit Popular va recordar que els treballadors del Mas Carandell també porten anys intentant equiparar-se als treballadors municipals sense, de moment, èxit.

A la pràctica, l’extinció de l’Institut Municipal Doctor Frias representa la integració de mitja desena de treballadors a la regidoria de Salut de l’Ajuntament de Reus, ocupada des de fa escassos mesos per la republicana Noemí Llauradó. Pel 2016, l’Institut Municipal Doctor Frias tenia un pressupost de 114.292 euros, dels quals uns 103.000 es destinaven a despeses de personal.

Una interessant història vinculada a la salut dels infants

Inaugurat el 1919, l’Institut de Puericultura de Reus ha ocupat des d’aleshores el mateix edifici del carrer Ample. A les instal·lacions es proporcionaven llet i biberons a les mares pels seus fills i s’atenia als infants. A més, el pioner servei realitzava una tasca d’assessorament i consells a les mares en un temps en què molts infants morien per problemes de desnutrició i salubritat. A partir de 1923, l’Institut va cooperar en la realització de les primeres colònies escolars.

Després del llarg període franquista i la constitució dels nous ajuntaments democràtics, l’històric institut es va haver de reformular per oferir activitats d’acord amb les noves necessitats. Per aquest motiu, l’institut de Puericultura es va transformar en organisme autònom el febrer de 1990, transformació que en aquell moment va anar a càrrec de Misericòrdia Vallés, cap de l’àrea de serveis al ciutadà de l’Ajuntament de Reus. Posteriorment, l’històric edifici del carrer Ample, obra de l’arquitecte Josep Simó Bofarull, va restaurar-se per part dels alumnes de Mas Carandell.

Segons fonts municipals, el nom Doctor Frias es mantindrà únicament per designar l’històric edifici en què es va ubicar l’institut des de finals de la dècada dels 10 del segle XX. A banda d’aquesta denominació, la ciutat va dedicar fa uns anys un carrer a l’avançat puericultor. Des de fa un parell d’anys, part del llegat de l’Institut (cartells publicitaris adreçats a les mares, material sanitari, etc...) es pot contemplar a un petit espai del nou hospital Sant Joan de Reus conjuntament amb el d’altres reconeguts metges reusencs.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics