Dissabte, 24 de Febrer de 2024

La família Sanromà dona el seu fons comercial i familiar a l’Arxiu Municipal de Reus

Són 150 unitats documentals, la més antiga de les quals pertany a 1856

05 de Desembre de 2019, per Isabel Martínez
  • El material lliurat consta de 150 unitats documentals

    Isabel Martínez

Amb una activitat empresarial que pel cap baix arriba al segle i mig a Reus, i que avui s’aixopluga sota la marca Vidres Sanromà, la família Sanromà ha signat, aquest dijous al matí, la donació a l’Arxiu Municipal de Reus del seu fons empresarial i familiar. En total, es tracta de 150 unitats documentals del període comprès entre els anys 1856 a 1959 i amb un volum de 4,4 metres lineals. El passat mes d’agost, Reusdigital.cat ja va avançar la donació d’aquest fons per part de la família Sanromà a l’Arxiu Municipal de Reus.

“Han fet ciutat a través de fer empresa”, ha reconegut la regidora de Participació, Bon Govern i Serveis Generals, Montserrat Flores, dels representants familiars de diferents generacions dels Sanromà que han assistit a l’acte. A més, Flores ha destacat que la donació documental servirà en un futur per possibilitar l’estudi de l’activitat comercial de la ciutat a més de preservar el material documental en condicions òptimes. “Les transaccions econòmiques són efímeres”, ha afirmat la regidora, qui ha valorat molt positivament el volum de la donació i que es tracti d’un fons íntegre que, un cop estigui descrit, contribuirà a demostrar “la potència econòmica” de Reus en aquest període.

Després de mantenir unida la documentació durant més d’un segle a unes antigues golfes familiars, la membre de la família Isabel Sanromà ha apel·lat a altres empreses a seguir els seus passos perquè és “un progrés per la ciutat”. “Vull manifestar la meva satisfacció per haver pogut arribar a això”, ha afirmat Isaac Sanromà, el membre més gran de la família, de 93 anys, qui ha destacat “la continuïtat” de molts anys de la documentació tot i els fets històrics viscuts com la guerra civil.

Dos fons diferents

Segons la directora de l’Arxiu, Elisenda Cristià, la documentació testimonia l’activitat mercantil d’aquesta empresa que consta com l'empresa agremiada més antiga en dedicar-se a la fabricació de vidres plans. Bàsicament, el fons empresarial està integrat per documentació relacionada amb els recursos econòmics de l’empresa, la comptabilitat en general i la comptabilitat auxiliar. També hi ha exemplars relacionats amb la tresoreria, la facturació o a la gestió dels recursos humans i les condicions de treball.

En el terreny de la curiositat, l’actual gerent de l’empresa, Gerard Sanromà, ha destacat que alguns documents vinculats amb les estan signats amb l’empremta dactilar a causa de l’analfabetisme dels signataris. Pel que fa al fons familiar, Cristià ha comentat que està integrat per correspondència, capítols matrimonials, carnets, o testaments, entre d’altres documents.

Tractament del fons

La restauradora i conservadora, Anna Ferran, ha comentat que ja s’ha realitzat un procés de neteja mecànica per aspiració de la documentació i que està previst un mostreig de la documentació infectada que avaluarà si els fongs estan actius així com l’aplanament i consolidació dels estrips de la documentació vinculada amb l’activitat familiar.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics