Dimecres, 11 de Setembre de 2024

La Fundació Bara, «en perill» per la «manca de suport financer» de l'Ajuntament

11 de Maig de 2022, per Marc Busquets Obré
  • Els representants de l'entitat, aquest dimecres, a la seva seu

    MBO

Els responsables de la Fundació Mossèn Frederic Bara i Cortiella, que es dedica a l'atenció de nens i adolescents vulnerables, han alertat aquest migdia de dimecres que la seva activitat social és "en perill" per la "manca" de suport financer que rep de l'Ajuntament de Reus. Des de l'any 2017, el consistori ha lliurat a l'entitat un 65.000 euros per desenvolupar la seva tasca, si bé el conveni existent apunta que, a més, l'administració local hauria de fer una segona aportació pel valor del 33% de la primera.

A més, el servei que presta l'organització va sortir a concurs temps enrere, i per 60.000 euros. "El risc de desaparèixer és real. Això, o reduïm el que fem gairebé al mínim", ha lamentat el vocal de la junta Francesc Patricio. 

Servei a concurs



La directora de la fundació, sor Mertxe Martínez, ha apuntat que la pobresa "s'ha incrementat a Reus" i que, de la seixantena de persones ateses cinc anys enrere, s'ha passat a les 125 de 2021 (144, si es tenen en compte les altes i baixes del servei). Aquesta ha volgut repassar la trajectòria de l'entitat, i ha recordat que fins al 2017 rebia finançament de la Generalitat de Catalunya. Després, però, i a partir d'un conveni marc entre aquesta i el consistori per a l'atenció dels infants, es va establir que seria l'Ajuntament qui fes l'aportació a l'organització que dirigeix, per valor d'uns 66.000 euros anuals. A aquesta quantitat caldria afegir, segons l'establert, un 33% (en diners o en espècies), quelcom que segons Martínez i Patricio "no s'ha complert mai". 

Es dona la circumstància, a més, que el servei que justament presta la fundació ha sortit a concurs, i per 60.000 euros. "La societat civil reusenca ens ha ajudat i ens ajuda molt", ha agraït Martínez a l'hora d'exposar quines altres són les vies de finançament de l'entitat. En tot cas, Martínez ha indicat que els components de la junta se senten "desamparats" per part del consistori de la capital del Baix Camp fins al punt de veure's com una "organització de tercera o quarta categoria". 

Encara quant al concurs del servei, Patricio i Martínez han assenyalat que, segons la informació que tenen, el període de presentació d'ofertes ja s'ha tancat i que, en conseqüència, s'ha entrat en el procés d'adjudicació. S'hi haurien presentat tres entitats comptant la fundació, "i creiem que no són de Reus", ha volgut precisar la directora. A més, i com que un dels aspectes per endur-se el concurs és el del pressupost "a la baixa", "temem que s'adjudiqui per menys fins i tot de 60.000 euros". S'espera que la resolució es produeixi "cap al setembre o a l'octubre", han afegit. 

Una relació que "mai ha estat estable"



La situació actual de la fundació, doncs, "és complicada", segons Patricio. En ple mes de maig, ha dit, "no tenim informació de si rebrem cap aportació de l'Ajuntament de Reus". Al seu torn, Martínez ha manifestat que "no entenem aquest tracte per part de l'administració local; des de la tardor de l'any passat que no hi ha manera", en al·lusió a una "manca d'entesa" entre les parts. En aquesta línia, tots dos han lamentat que la relació "mai ha estat estable", que "no s'ha tingut en compte el creixement de la demanda social" i que els convenis anuals se signen "entre juliol i desembre" i que dotació s'ha rebut "de vegades" l'any següent. 

"Tenim poques esperances sobre el resultat de la licitació", han conclòs des de la fundació. Aquesta té per endavant les activitats per a l'estiu (l'any passat va rebre un extra de 15.000 euros per part del consistori) amb l'afegit de l'arribada de canalla ucraïnesa (preveuen poder atendre quatre o cinc nens). Del 125 infants i adolescents atesos l'any passat, i sempre segons els càlculs de l'entitat, un 54,40% es trobava en situació de "desamparament" i un 6,40% necessitava "protecció immediata". 

La Fundació Mossèn Frederic Bara i Cortiella es va constituir el 2002, si bé la seva activitat es va engegar el 1981, a través del Moviment Coordinat de Promoció. El 2017, l'entitat va rebre la Menció Honorífica de la ciutat per part del consistori.

L'Ajuntament argumenta el concurs "per raons jurídiques"



Fonts municipals han indicat a Reusdigital.cat que l'Ajuntament "fa valer posa la important feina social que la fundació ha fet en els darrers anys". La licitació del contracte de servei, s'ha exposat, ve motivada per "raons jurídiques", ja que l’encàrrec a l'entitat via conveni de col·laboració des de 2018 "no tenia continuïtat jurídica".

En aquest sentit s'ha apuntat que la fundació ha estat informada "en tot moment de l’obligació jurídica" de licitar el contracte de servei via concurs públic "per tal dadaptar-lo a la normativa". Pel que fa als criteris de la licitació, aquests s’han fixat a partir d’un estudi de costos realitzat per l’Ajuntament. "Les bases del concurs públic no han estat recorregudes en cap moment; i tres entitats s’han presentat a la licitació", s'ha conclòs des del consistori.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit



COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Reportatges