Dilluns, 15 d'Abril de 2024

La regularització de contractes i el nou finançament, principals causes del dèficit a l'Hospital

L'alcalde i la regidora de Salut es reuniran aquest dilluns amb els treballadors

20 de Maig de 2016, per Enrique Canovaca
  • Carles Pellicer i Noemí Llauradó han explicat les causes del dèficit econòmic a l'Hospital de Sant Joan

    Cristina Antillés

El nou model de finançament del CatSalut, la regularització de contractes entre societats municipals, la disminució dels ingressos de mútues i privats, l'increment de l'IVA i la Seguretat Social, i una reducció de la càpita que liquida la Generalitat de Catalunya. Aquestes són, essencialment, les causes detectades per l'informe de l'interventor i el secretari de Reus per entendre l'actuació situació de dèficit econòmic a l'Hospital de Sant Joan. Sense voler valorar les propostes dels grups de l'oposició, l'alcalde, Carles Pellicer, i la regidora de Salut, Noemí Llauradó, es reuniran amb els treballadors dilluns que ve, per informar del contingut de l'informe i iniciar negociacions. Posteriorment, s'inciarà una ronda amb els partits per consensuar mesures.

El tancament negatiu de 2015 per valor de 3,1 milions d'euros es deu a diversos factors, alguns dels quals provenen de fa sis anys, quan es va inaugurar el nou Hospital de Reus. En primer terme, i segons l'interventor, l'increment de la tarifa del CatSalut del 3,6%, a partir del maig de l'any passat, ha provocat un augment de la despesa de personal. Si a això s'afegeix que el centre sanitari va deixar sense efecte una retallada del sou del 3,8%, el resultat dóna un sobrecost de 547.797,43 euros.

De forma paral·lela, a més, la Genralitat ha canviat el sistema per càpita de finançament a un per activitat. És a dir, ara només es cobra si es realitza tota l'activitat prevista, quan abans, malgrat no arribar, es percebien tots els ingressos. D'altra banda, el CatSalut va liquidar el 2014 les càpites dels dos anys anteriors, de forma excepcional, quan el 2015 es va rebre la càpita regular. Això suposa un segon resultat negatiu de 2,9 milions d'euros.

En tercer lloc, Pellicer i Llauradó s'han referit a una disminució de l'activitat de mútues i privats, per un import de 837.140 euros. Segons la regidora de Salut, aquesta situació es deu a un canvi de tarifes a la baixa per part de les mútues, a una disminució de la demanda, i a una regularització d'aquesta activitat, segons la qual, l'Hospital només atendrà aquelles mútues que pertanyin a administracions públiques. La resta, es derivaran al CMQ.

L'alcalde també s'ha referit a d'altres factors, com són un increment de la despesa per reduir les llistes d'espera quirúrgiques, augmentar la cobertura del servei d'hemodinàmica, crear la unitat de nefrologia o ampliar la plantilla del servei de farmàcia. Amb tot, també hi hagut causes que no depenen directament de la gestió del centre hospitalari, com són l'increment de l'IVA del material sanitari, que suposa 454.887 euros més el 2015 que l'any anterior, i l'augment de la Seguretat Social per valor de 120.962 euros.

La disminució del patrimoni net s'explica per la regularització de contractes

L'informe també analitza perquè l'Hospital de Sant Joan ha tingut un decrement del patrimoni net per valor de 2,49 milions d'euros. Bàsicament, segons l'interventor, es deu a la reordenació de les relacions contractuals entre l'hospital i altres societats vinculades al consistori. Un primer cas parla dels contractes amb Gestió Comarcal Hospitalària SA (GECOHSA), les factures dels quals s'han hagut d'adaptar a la normativa fiscal. Això ha suposat que l'hospital perdi 2.064.192 euros, que evidentment, ha guanyat GECOHSA.

El segon cas que es descriu a l'informe es refereix a la Fundació Sagessa Salut. Determinades prestacions que realitzava la fundació a favor de l'Hospital no eren serveis mèdics -exempts d'IVA- sinó un arrendament, operació subjecte a l'impost. Això ha provocat que s'hagin de rectificar factures i fer declaracions complementàries d'IVA per als períodes 2013 i 2014, generant una quota positiva a ingressar de la Fundació Sagessa de 580.253,92 euros. L'efecte d'aquesta reducció produeix una minoració de reserves de 435.190,44 euros.

Sense valorar les propostes de l'oposició

Ni l'alcalde ni la regidora de Salut han volgut valorar les propostes de l'oposició per solucionar el dèficit a l'Hospital, especialment, la mesura de la CUP per descapitalitzar GECOHSA i el CMQ. "No és moment de fer-ho, avui presentem els resultats de l'informe encarregat pel plenari el 15 d'abril i a partir de la setmana que ve iniciarem negociacions", ha conclòs l'alcalde.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (2)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Comentaris

jaume  23 de Maig de 2016

lloguer...deficit? On son els diners ???

I els quasi 7 milions d'euros que cobra l'ajuntament de Reus al Hospital en concepte de lloguer dels terrenys anualment no s'en diu res??

Molt be senyor Pellicer, segueixi manipulant els mitjans....aixi anem a aquesta ciutat que cada vegada te menys habitants....no m'extranya amb els lladres que hi ha....una de les ciutats del pais on mes IBI es paga y no hi ha diners???

Obol  22 de Maig de 2016

Aquests....

...dirigents, que sempre surten a les fotos, fent semblant de volguer-ho arreglar tot, com aquí Carles Pellicer i Noemí Llauradó, no tenen vergonya,ni de bon tros, de cobrar sous cinq vegades superiors i fins i tot molt més de lo que cobra qualsevol treballador de l´Hospital. A Catalunya, de manaires com aquests dos n´hi ha una infinitat, que si aceptessin cobrar 1000 o 1500€ , llavors tendriem diners per solucionar moltes coses. Pero això és una utopía.