Dijous, 28 de Març de 2024

L'anglès que va venir a Reus per fer-hi aiguardent

11 de Febrer de 2023, per Marc Busquets Obré
  • La primera fàbrica de Shallet a Reus es va construir en l'entorn de l'Aigua Nova

    Magenri/ Viquipèdia

Nascut a Londres el 1661, Joseph Shallet va ser un cèlebre comerciant i diplomàtic que es va afincar a Barcelona i a Reus. A la nostra ciutat hi va tirar endavant una fàbrica d'aiguardent, a tocar del camí de l'Aigua Nova. L'èxit de l'empresa el va dur, de passada, a transportar tot tipus de productes des del port de Salou, i a importar tabac de Portugal, o congre i bacallà, entre altres. De la seva mort, però, res se'n sap, més enllà que va tornar a la pàtria per viure-hi els seus últims dies. 


El cònsol anglès


 

En la seva vintena, l'emprenedor Shallet va iniciar les gestions i tràmits que van permetre obrir la fàbrica a Reus. Com a cònsol anglès a la ciutat comtal, va fundar una companyia al Regne Unit que el va dur a liderar negocis diversos. Tot aprofitant que a finals del segle XVII la nostra era la ciutat més important del país en la producció d'aiguardent, l'opció d'establir-s'hi va resultar el més convenient per al jove britànic. 

Un cop disposat a trobar el lloc adequat on ubicar-hi la seva destil·leria, i segons les cròniques, va intentar sense èxit adquirir el Mas de Montagut, a poca distància del Santuari de Misericòrdia. Tampoc se'n va sortir quan ho va provar a Vila-seca, ni amb el Mas Calvó. De fet, tal i com exposen Josep M. Grau i Roser Puig a Immigració estrangera a Catalunya des d'una perspectiva local: Reus, segles XVI-XX, la seva voluntat era la d'arrendar les terres per 25 anys, però una oferta superior d'uns holandesos va frustrar l'operació. 


Aiguardent i sabó

Després de negociar-ho amb l'Ajuntament de Reus, pel que sembla, va aconseguir uns terrenys a l'Aigua Nova amb dret d'ús de l'aigua de la mina fora muralla. En aquell espai, Shallet hi va construir la seva fàbrica d'aiguardent. Amb el pas dels anys, aquesta va acabar sent la principal de la ciutat. Si en un principi l'encarregat de la producció era un home de la confiança de l'empresari, també d'origen britànic, el cas és que més endavant va confiar la seva gestió en un parell de comerciants locals, tot augmentant notablement les exportacions del beuratge. En plena expansió de l'activitat, va iniciar el transport de mercaderies des de Salou, tal i com ja s'ha subratllat. 

Amb el tractat de pau de 1697, que va posar punt i final a la guerra de la gran aliança, les exportacions es van veure afectades. De fet, Shallet va optar per tancar la fàbrica de Reus per anar-se'n de nou a Barcelona. En tota aquesta aventura, el cònsol anglès no va estar sol. El van acompanyar, en determinades fases, el seu germà Arthur, Gilbert Heathecat i l'exportador Mitford Crowe. Entre 1690 i 1696, la companyia anglesa Shallet i Crowe va embarcar 4.885 càrregues d'aiguardent i 13.829 de vi, 1.390 caixes i 37 sarrions de sabó. La seva destinació final va ser Anglaterra i Holanda, via Cadis. 

 

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics