Dilluns, 26 de Febrer de 2024

Les Tres Gràcies, l'acte emblemàtic de la Setmana Santa de Reus

07 d'Abril de 2023, per Reusdigital.cat
  • La processó s'ha dut a terme amb normalitat

    Reusdigital.cat

L’acte de les Tres Gràcies constitueix l’esdeveniment més emblemàtic (i esperat pels devots) de la Setmana Santa reusenca. Prova de l'admiració que desperta és que va ser declarat, anys enrere, com Element Patrimonial d’Interès Nacional per la Generalitat de Catalunya. El reconeixement inclou la processó del migdia del Divendres Sant, la Funció de l’Agonia o les Set Paraules, i la processó de les Tres Gràcies, totes organitzades per la Reial Congregació de la Puríssima Sang de Nostre Senyor Jesucrist.

1907Una de les parts més emotives de la jornada, doncs, és la de les Tres Gràcies, quan els fidels congregats a la plaça de la Sang demanen a Crist que els concedeixi tres desitjos (o gràcies). 

Encara que l'origen es remunta al segle XVIII, el format actual data de 1907. La celebració es fa després de la processó de l'Agonia, que se celebra a les 12 del migdia i en la qual es trasllada la figura de Crist des de l'església del Temple de la Sang al Priorat de Sant Pere.

Un cop s'ha acabat, es realitza la processó en sentit invers per tornar la figura al temple de la Sang. És en aquest moment, abans d'entrar-la a l'església, quan la giren cap als devots que són a plaça, per tal que puguin demanar-li tres peticions de caràcter personal

PrecedentsEls precedents de l'actual Reial Congregació de la Puríssima Sang de Nostre Senyor Jesucrist de Reus, organitzadora de les professons del Divendres Sant de Reus, són documentats del 1555 amb la confraria de la Sang, i ja el 1557 consta que es va encarregar la realització de dues imatges: el Crist crucificat i un Crist jacent.

La imatge del Crist crucificat va gaudir de seguida de la veneració de la ciutat amb la denominació de Sant Crist de la Sang. En quant a les professons, l'obligació de fer el trasllat de la imatge del Sant Crist no existia en les primeres ordinacions de la confraria aprovades el 9 de juny de 1630. Les Tres Gràcies de Reus té el seu origen en el trasllat, el Divendres Sant, de la imatge del Sant Crist de la Sang. A les ordinacions de la Reial Congregació de la Puríssima Sang de Nostre Senyor Jesucrist de Reus, del 30 de març de 1784, es va fer esment a una professó, més o menys reglamentada, per al trasllat de la imatge i en les ordinacions del 1827 s'hi va apuntar més informació al respecte.

El fet de girar la imatge cap al poble sembla que va ser realitzat per primer cop, doncs, el 1907. El portador era Josep Colom i Marca, qui abans d'entrar al temple va deturar-se i es va girar de cara al poble perquè la gent present pogués demanar millor les tres gràcies, tot responent de ben segur a una tradició que ja feia molts anys que els reusencs devien celebrar.

L'any 1936, durant la Guerra Civil, el temple de la Sang i la imatge del Sant Crist, van ser incendiats, el que va provocar la interrupció de l'acte fins a meitats de la dècada dels anys 1940.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics