Dijous, 18 d'Abril de 2024

L'Institut Pere Mata incorpora dos hospitals de dia

L'un, a Reus, s'adreça a pacients adults; L'altre, per a adolescents, és a Tarragona

27 de Setembre de 2018, per Redacció
  • Un dels dos nous hospitals de dia s'adreça als adolescents

    Cedida

L'Hospital universitari Institut Pere Mata ha ampliat els seus serveis "per donar resposta a les necessitats de salut mental de la regió sanitària, i d'acord amb les prioritats en l'atenció a la salut mental del govern i del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya", segons fonts del centre. Algunes accions que s'han implementat per millorar la salut mental i "arribar a més usuaris" a les comarques de l'Alt Camp i Conca de Barberà, Baix Camp, Baix Penedès i Tarragonès passen per la incorporació de nous hospitals de dia (a Reus un d'adults i a Tarragona un per a adolescents).

En aquests centres, s'ha subratllat, es duen a terme tractaments actius i intensius de mitja durada que es basen en l'abordatge interdisciplinar (infermeria, psicologia, psiquiatria, teràpia ocupacional i treball social) per donar "una resposta integral als problemes de salut mental dels pacients". Amb aquests dos nous serveis ara hi ha quatre hospitals de dia, "que permetran reduir les llistes d'espera i atendre més persones usuàries", s'ha destacat.

Ampliació del Pla de serveis individualitzats (PSI) a tota la regió sanitària

L'atenció que brinda el Pla de serveis individualitzats (PSI) passa per la gestió dels casos a títol individual, "amb atenció domiciliària si s'escau", per a usuaris amb diagnòstics de trastorn mental sever amb dificultats per a la vinculació als serveis de la xarxa de salut mental. També es realitza "una tasca d'interlocutors, d'acompanyament a la xarxa de salut mental a persones residents al Centre penitenciari medi obert, per garantir l'accés i la continuïtat als serveis de salut mental", s'ha manifestat.

Els centres de dia passen a considerar-se serveis de rehabilitació comunitària en salut mental, s'ha explicat aquest dijous a través d'un comunicat. Així, s'individualitzen i intensifiquen els processos de rehabilitació i reinserció "com més aviat millor, potenciant les activitats transversals amb altres recursos de la comunitat". També s'estableix, al Centre penitenciari de Mas Enric, un equip de salut mental comunitari, integrat per infermera, psicòloga, psiquiatra i terapeuta ocupacional.

Les persones a les quals s'aplica una mesura penal "presenten més problemes de salut mental que la població general", s'ha revelat. Per aquest motiu "és necessari millorar l'atenció psiquiàtrica i de salut mental a aquest col·lectiu", s'ha puntualitzat. Des dels departaments de Salut i de Justícia de la Generalitat, en conseqüència, "es col·labora per donar resposta a aquesta necessitat". Per la seva banda, l'HU Institut Pere Mata ha participat en l'elaboració del protocol.

Programa de suport i col·laboració a l'atenció primària de salut

En relació a l'atenció primària, psiquiatres, psicòlegs i infermers dels centres de salut mental d'adults (CSMA) i infantojuvenils (CSMIJ) s'afegeixen a les àrees bàsiques de salut per ampliar la cartera de serveis de salut mental en atenció primària. Una de cada quatre persones que són ateses a l'atenció primària, s'ha destacat, "té algun problema de salut mental". "Per poder donar una bona resposta, cal potenciar la prevenció i la promoció i evitar la medicalització cal augmentar la cartera de serveis de salut mental a l'atenció primària", s'ha indicat. En aquest sentit, temps enrere s'havia implementat en prova pilot durant anys i ara ja s'ha ampliat a tot el territori. També s'estén a tot el territori el programa d'atenció a la psicosi incipient per detectar i tractar de forma precoç els infants i adolescents.

Aquest, s'ha assenyalat, "implica la xarxa de salut mental infantil i juvenil i la d'adults, ja que és un programa transversal i comunitari. Va dirigit a tractar de manera intensiva a aquelles persones d'edats compreses entre els 14 i els 35 anys que presenten estats mentals de risc de desenvolupar un trastorn psicòtic; primers episodis psicòtics; i persones en període crític de cinc anys posterior a un primer episodi psicòtic.

A banda, la Generalitat de Catalunya ha creat al Baix Camp una nova Unitat funcional per als trastorns de l'espectre autista (UFTEA), que ja existia a Tarragona. L'objectiu "és millorar l'atenció als infants i adolescents que pateixen aquest trastorn". Es tindran en compte els diferents àmbits de desenvolupament, com el sanitari, l'educatiu o el social. En l'àmbit de l'educació s'han posat en marxa Aules integrals de suport (AIS). L'AIS "és un espai educatiu i terapèutic singular que té com a objectiu proporcionar una atenció integral i intensiva dels alumnes amb necessitats educatives especials associades a trastorns mentals greus. S'emmarca en els acords de col·laboració entre el Departament d'Ensenyament i el Departament de Salut".

 

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics