Divendres, 29 de Març de 2024

Petits gestos per estalviar en llum i aigua

L'Ajuntament de Reus impulsa tallers d'estalvi energètic als centres cívics de la ciutat, en què es proposen pautes per reduir la despesa

13 de Novembre de 2017, per Marc Busquets
  • Les sessions, obertes al públic, aborden pautes per estalviar en la factura dels subministraments

    Marc Busquets

  •  

Són consells simples però efectius, que tots coneixem però que rara vegada apliquem. Accions tan senzilles com reparar les aixetes que gotegen, apagar el router abans d'anar a dormir o programar la rentadora a mitja càrrega poden suposar un estalvi econòmic notable a les factures que paguem pels subministraments d'energia a casa. Amb aquesta voluntat, el consistori reusenc imparteix una sèrie de tallers oberts a la ciutadania que tenen lloc als centres cívics i que imparteixen tècnics especialitzats. Aquest passat dijous, a la sala Jaume Gras del centre cívic Migjorn, prop d'una vintena de persones hi ha volgut prendre part amb l'objectiu de corregir els mals costums que tots tenim i que acaba notant la butxaca. 

100 litres al dia per reusenc

Molts dels assistents a les sessions formatives s'han acollit a les subvencions i els ajuts municipals en matèria energètica. Els tallers, d'una hora aproximada de durada i en què se solen resoldre força dubtes, tenen dues parts. A la primera, el discurs se centra en el foment d'un consum més responsable de l'aigua, i després es passa a "analitzar i interpretar" la factura de la llum, qüestió sensible ara que s'acosten les baixes temperatures. Ambdós blocs comencen amb un context a la situació i a la ciutat. D'aquesta manera, i breument, es repassen els episodis de restricció del servei d'aigua que va patir Reus als anys 80. Acte seguit, s'explica com s'estructura la factura i el significat d'alguns conceptes de la factura que paguem. 

El consum diari d'aigua d'un reusenc és d'uns 100 litres, aproximadament, i el consum mitjà mensual d'aigua d'una família reusenca integrada per quatre persones és d'uns 24 m3. És una dada que s'aporta al taller i que pot servir com a guia per comparar-lo amb el nostre consum a la llar i que "si és superior, ens ha de fer pensar en estratègies per reduir-lo", en paraules del formador David Garcia. Les xerrades serveixen també per advertir de les línies d'ajuts disponibles, si bé se subratlla que el millor és sol·licitar una cita per rebre assessorament personalitzat. Pel que fa als consells d'estalvi, entre les mesures correctores que es proposen hi ha l'ús de limitadors de cabal per a aixetes, que "permeten reduir el consum en un 50%". Beure aigua de l'aixeta suposa, a més, "un gran estalvi econòmic". "El litre que paguem surt a menys d'un cèntim d'euro, mentre que una ampolla de litre i mig és força més cara", se subratlla. Si el gust no ens fa el pes, cap problema. "Deixeu-la reposar una estona perquè se'n vagi el clor i poseu-hi unes gotes de llimona", s'assenyala. 

Mercat regulat, una opció per estalviar 

Un cop el taller se centra en les pautes per reduir l'import de la factura de la llum, Joan Carles Muñoz distingeix entre les diverses activitats que duen a terme les empreses del sector, des de que es produeix fins que arriba al consum de les llars. "On hi ha el negoci és a la comercialització, perquè el mercat és lliure", destaca. El primer pas ha de ser, segons el tècnic, fer el canvi d'una companyia del mercat lliure al regulat, si som clients d'una empresa que actua al primer, perquè els preus els regula l'administració "i també perquè hi ha el bo social". L'aconsellable, segons els experts, és que en un habitatge en què hi convisquin entre tres i quatre persones la potència contractada ("el que de debò pot encarir la factura") sigui de 3,4 o 4,6 kW. "La reducció de la potència contractada pot suposar un estalvi anual d'uns 55 euros", apunta. 

I alerta amb les lectures estimades del consum, perquè "si el consum real ha estat superior, ens podem endur una sorpresa que no ens agradarà". Per tant, "qualsevol gest" ens pot permetre estalviar. Posar les rentadores a la nit o programar-les al matí, abans de llevar-nos, que és quan menys consum fem, pot ser una altra manera de reduir la despesa. La substitució de les làmpades incandescents per altres de tipus LED (amb una vida superior a les 25.000 hores) o la compra d'electrodomèstics eficients si el nostre pressupost ho permet són altres estratègies útils. "Vigileu amb el consum fantasma. Quan aneu a dormir no costa gens apagar del tot la televisió i el router", acció que pot comportar un estalvi energètic superior a un 20% en l'ús d'aquests aparells.

Els tallers seguiran impartint-se tot aquest mes de novembre. Aquest dilluns, dia 13, tindrà lloc al Casal de les Dones. El proper es farà el 16, al centre cívic Ponent, el 20 al Mas Abelló, el 23 al Llevant, el 27 al Mestral i, finalment, el dia 30 de novembre altre cop al Migjorn. L'assessorament individualitzat té lloc als centres cívics Ponent i Llevant. Al primer, els dijous, entre les 5 i les 7 de la tarda. Al segon, els divendres, entre les 11 del matí i la 1 del migdia. 

Feu clic sobre qualsevol fotografia per iniciar el passi de diapositives

taller estalvi energètic Reus Reusdigital

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics