Dimarts, 23 d'Abril de 2024

La CUP denuncia la ‘baixa inversió’ per habitant del govern municipal en cultura

La regidora Mariona Quadrada ha assegurat que la formació cupaire compta amb ‘una alternativa’ a la ‘cultura de cartró i pedra del ‘tàndem Caelles-Pellicer’

10 de Maig de 2019, per Enric Garcia Jardí
  • Quadrada ha repassat la inversió en cultura d'altres poblacions catalanes, que ha contrastat amb la de Reus

    Reusdigital.cat

La CUP ha denunciat, aquest divendres al migdia, la “baixa inversió” de l’Ajuntament de Reus en matèria de cultura. Des de la formació cupaire han recordat que Reus inverteix, cada any, 27,47 euros per habitant en cultura, xifra que han contrastat amb la d’altres ciutats catalanes de mida mitjana, com El Prat de Llobregat (155,3 euros per persona i any) i Granollers (120,54 euros per persona i any), i poblacions pròximes a la capital del Baix Camp, com ara Montblanc (157,70 euros per persona i any) i Alcover (109,20 euros per persona i any). La regidora cupaire Mariona Quadrada ha lamentat que les polítiques culturals de la ciutat siguin deutores de la inversió d’“empreses de dubtosa qualitat, com Repsol o FCC”, i que, a parer seu, comporten “una pèrdua de sobirania”. “Nosaltres entenem la cultura com un servei públic i, per tant, volem posar les persones en el centre de les nostres accions”, ha afirmat, per contra, Quadrada.

La CUP ha presentat una “alternativa al tàndem Caelles-Pellicer”, que segons Quadrada ha basat la seva gestió cultural en la celebració de “festivals grandiloqüents”, i que ha tractat la cultura com “un producte, i no com una experiència per a ser viscuda”. “No estem en contra de la promoció de ciutat, però les polítiques culturals no es poden basar només en això”, ha manifestat Quadrada.

Entre les propostes de la CUP per millorar l’estat de la cultura a la ciutat, destaquen la conformació d’un consell municipal de cultura que sigui un òrgan de participació i governança; la dotació de l’àrea de cultura del consistori d’un “pressupost digne i operatiu”; la creació d’una escola de música municipal, de formació no reglada; la recuperació de Cal Massó com a “referent en les arts plàstiques i visuals”; la substitució de les subvencions directes “que afavoreixen la mercantilització” per convenis que funcionin per projectes; el replantejament del model de Festa Major; la recuperació memòria oral de la ciutat, i l’elaboració d’un pla estratègic de la cultura, entre d’altres. La integrant de la llista de la CUP Mireia Romeu també ha remarcat la importància de desenvolupar un pla estratègic d’equipaments museístics i la necessitat de “connectar els museus amb la ciutat, fent que surtin de la institució”.

La CUP ha presentat les seves iniciatives davant del Castell del Cambrer, un edifici que segons Quadrada és “l’exemple d’un altre despropòsit de Caelles i Pellicer”. “La reforma que s’hi ha fet és obsoleta”, ha opinat, en aquest sentit.

Per acabar, Quadrada ha recordat que la cultura ha de ser “una baula de les polítiques republicanes” i s’ha mostrat convençuda que la CUP pot oferir a la ciutat un model alternatiu a “la cultura de cartró i pedra” del govern de Pellicer.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (6)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Comentaris

Xavier Filella  13 de Maig de 2019

Aclariment

Es pot consultar el catàleg de la Biblioteca del Centre de Lectura en obert per internet i es pot accedir al préstec mitjançant el préstec interbibliotecari que es pot tramitar a la Biblioteca Xavier Amorós o a qualsevol altra biblioteca pública...

Xavier Filella  13 de Maig de 2019

Cua de palla

No tinc cap voluntat d’entrar en polèmiques, fa dos anys que vaig deixar la presidència del Centre. Penso que s’han de defensar totes les entitats i la biblioteca del Centre perquè són de tots, els socis només ajuden a mantenir-les. Si s’hagués de mantenir exclusivament la biblioteca del Centre amb diners municipals la biblioteca costaria 10 vegades més.
Qui té la protecció d’un salari públic hauria de parlar amb més humilitat. Déu ser elitista haver contribuït a disposar del Centre de la Imatge Mas Iglesias, el Centre d’Art Cal Massó i d’un nou Arxiu Comarcal i Municipal. O això no es pensar en el patrimoni.

Mariona Quadrada Monteverde  12 de Maig de 2019

Retorn social de les entitats subvencionades amb diner públic

Bona tarda Xavier,
La CUP aposta per una cultura per a tothom i a tots els racons de la ciutat perquè l'equiparem amb l'educació o la salut.
Dir que ens vam ajuntar amb Ciutadans és, com bé saps, fer bullir una olla que només la posen al foc els que volen acabar amb la nostra llengua i cultura i, com també saps, la CUP és tot el contrari. És llàstima aquesta interpretació.
La CUP el que defensa és que si una entitat, la que sigui, rep una de les subvencions més grosses de la ciutat, aquesta en faci un retorn social, en aquest cas el servei de préstec de llibres de la biblioteca, que, a més, creiem just, segons el conveni que l'entitat té amb l'Ajuntament.

Et reprodueixo el text del prec que vaig escriure jo mateixa:

"Segons el mapa de lectura de la ciutat, a Reus li tocarien 4 biblioteques públiques, que hores d’ara es concreten en 2, una de les quals encara a mig gas.

D’altra banda a Reus, gaudim d’una biblioteca important i de referència com és la del Centre de Lectura, que ofereix lectura a les instal·lacions, consulta i també servei de préstec als seus socis.

Des de l’any 2003 existeix un conveni signat per l’Ajuntament de Reus i aquesta entitat, en què apareixen un seguit de compromisos.

Apartat 5è de les clàusules:
Per tal de regular el sistema de préstec i consulta de llibres ambdues parts es comprometen a la redacció conjunta d’un Reglament d’accés a la biblioteca del Centre de Lectura, prenent com a base el de la Biblioteca Pública Municipal, que desenvolupi el sistema de préstec i consulta pública de llibres de la Biblioteca del centre de Lectura."

Demanàvem aquest acompliment que no s'ha realitzat. I aquest n'és un retorn social que entenem imprescindible, quan es tracta de fer ús del diner públic.

Mariona Quadrada

Salvador Palomar  12 de Maig de 2019

Contradiccions

També resulta contradictori que una persona que va tenir una discutible actuació com a regidor de Cultura de l'Ajuntament de Reus, per sectària i elitista, vulgui donar lliçons de política cultural. Potser hauríem d'analitzar perquè algunes institucions, sobretot en l'àmbit del patrimoni, han arribat a la situació en què es troben i el paper que en va tenir el Sr. Filella amb la seva gestió. Però és ben lliure de fer demagògia.

Nik  11 de Maig de 2019

La CUP y cultura....

....en la misma frase!

Qué risa, Je je!

Francesc Xavier Filella Fargas  10 de Maig de 2019

Contradictori

Resulten una mica contradictories aquestes propostes CUP quan es van juntar amb Ciutadans per votar contra la biblioteca del Centre de Lectura...