Divendres, 29 de Març de 2024

Reus es consolida com una ciutat amb un consum responsable d’aigua

Son ja set anys que el consum domèstic se situa sempre al voltant dels 100 litres per habitant i dia que recomana l’Organització Mundial de la Salut

28 de Maig de 2019, per Redacció
  • El consum d'aigua s'ha reduït a Reus en els últims anys

    Cedida

El consum domèstic d’aigua a Reus es va situar el 2018 en 101,81 litres per habitant i dia, una mitjana que, en la tònica dels darrers anys, està en la línia dels estàndards de “consum responsable” en una “societat desenvolupada”. L’Organització Mundial de la Salut (OMS) situa aquest estàndard en 100 litres per habitant i dia, que de fet és la mitjana de la ciutat dels darrers set anys. De fet, Reus ha tancat alguns dels últims exercicis per sota d’aquesta mitjana de consum responsable que propugna l’OMS.

El consum domèstic a la ciutat s’ha anat reduint al llarg del segle XXI. Entre els anys 2000 i 2004, el consum era força estable i se situava, any rere any, al voltant dels 120 litres per habitant i dia, amb un pic màxim de 122,68 litres (registrats l’any 2004). Va ser a partir del 2004 que la mitjana va començar a reduir-se notablement coincidint amb el llençament de campanyes de sensibilització i l’activació d’una alerta generalitzada davant la profunda sequera que afectava Catalunya. Des de llavors, les mitjanes de consum domèstic han anat minvant any rere any, fins que el 2013 la mitjana es va situar per primer cop per sota dels 100 litres per habitant i dia recomanats per l’Organització Mundial de la Salut. Exactament el mateix va passar el 2014, quan la mitjana de consum va ser de 98,47 litres. Les xifres anuals dels darrers anys sempre estan al voltant dels 100 litres: 100,66 (2015), 100,53 (2016), 102,35 (2017) i 101,81 (2018).

Catalunya i l’Estat

La mitjana de consum a l’Estat és de 134 litres per habitant i dia, segons dades de 2016 recollides pel Instituto Nacional de Estadística (INE), mentre que a Catalunya la mitjana és d’uns 119 litres per habitant i dia, segons l’Agrupació de Serveis d’Aigua de Catalunya (ASAC). L’ASAC (de la qual forma Aigües de Reus) agrupa les empreses que gestionen l’abastament d’aigua a més del 85% de la població de Catalunya i el sanejament del 40% de la mateixa, i per tant, esdevé un dels actors principals en el sector, amb la qual cosa les seves informacions son fiables i rigoroses. Aigües de Reus no pot fer altra cosa que felicitar la ciutadania per aquesta mitjana de consum mantinguda en el temps, que ha estat una fita perseguida des de fa molts anys en una ciutat on l’escassedat d’aigua ha estat una constant històrica. “Ens hem de felicitar com a ciutat perquè el fet de tenir un consum d’aigua inferior al de la mitjana catalana i espanyola evidencia que a Reus tenim una gran consciència respecte a l’escassedat de l’aigua com a recurs, i això és bo per a nosaltres com a societat però també per al conjunt del medi ambient”, opina el regidor delegat de l’Àrea de Medi Ambient de l’Ajuntament de Reus, Daniel Rubio.

En aquesta mateixa línia, l’alcalde de Reus, Carles Pellicer, apunta que “avui dia els reusencs i reusenques són més conscients de la necessitat de fer un ús racional de l’aigua, en saber dels elevats consums que representen determinades accions quotidianes com rentar-se les mans, posar una rentadora o engegar el rentaplats”.

No abaixar la guàrdia

En aquest sentit, Aigües de Reus vol fer una crida a seguir sense abaixar la guàrdia pel que fa al consum, atès que petits descuits quotidians poden alterar fàcilment aquesta bona mitjana assolida progressivament. Cal recordar que omplir una banyera comporta una despesa de 200 litres, mentre que fer una dutxa equival a un consum de 50 litres.

De la mateixa manera, rentar-se les mans o les dents amb l’aixeta oberta implica una despesa de 10 litres, mentre que el consum es redueix a un parell de litres si ho fem obrint i tancant l’aixeta. Una aixeta que degota, pot arribar a perdre fins a 30 litres al dia. Igualment, des d’Aigües de Reus es vol insistir en el fet d’utilitzar airejadors i limitadors del cabal a les aixetes, ja que en redueixen el consum fins a un 50%.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (1)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Comentaris

EM  28 de Maig de 2019

100 litres és poc?

No estiguem tan orgullosos, ja que crec que 100 litres per persona i dia continua sent una barbaritat. 10 litres per rentar-se les dents o les mans? És exagerat!!
Cal anar més en compte quan rentem els plats, posar una ampolla dins el dipòsit del wc per evitar gastar tanta aigua, o posar l'aigua en un cubell mentre esperem l'aigua calenta de la dutxa per regar les plantes o fregar. Petits detalls que marquen la diferència i ens farien reduir molt més el consum d'aigua...