Dijous, 18 d'Abril de 2024

Ruben Guillem és el guanyador de la Cursa de portadors de sacs d'avellanes XXV Trofeu Xola

La cursa amb sacs d'avellanes va néixer l'any 1955 a partir d'una juguesca en una tasca

28 de Juliol de 2018, per Alba Cartanyà / Enric Garcia
  • Els participants de la cursa amb els sacs d'avellanes

Alba Cartanyà

• Alba Cartanyà

La Fira de Sant Jaume ha celebrat enguany la 22a Cursa de portadors de sacs d'avellanes, en la qual dos participants s'han disputat el primer lloc. El guanyador ha estat Rubem Guillem, de Valls, amb un temps de 4 minuts i 45 segons, i tot seguit, ha arribat Jordi Serra Garcia, veí de Riudoms, amb un temps de 4 minuts i 48 segons. Finalment, en tercer lloc ha arribat el reusenc Carles Guillemat Rocamora, amb un temps de 5 minuts i 19 segons. Els concursants han hagut de carregar un sac de 58 quilograms.

Pel que fa a la cursa femenina, la guanyadora ha estat Laura Pallejar, amb un temps de 6 minuts, 24 segons. En segona posició, ha arribat Susana Dolcet Pares, amb una diferència de 5 segons. Seguidament, ha arribat Sandra López Izquierdo, amb una competició de 6 minuts i 16 segons.

El 'Xola', el personatge que hi ha darrere de la tradició

Els orígens de la cursa de portadors de sacs d'avellana es remunta a una juguesca en una tasca de la ciutat, protagonitzada aleshores per Joan Besora, més conegut com el 'Xola'. Al 'Xola' li van dir que si aconseguia fer el tomb de ravals carregant un sac d'avellanes de 58 quilos a les espatlles, se'l podia quedar. Besora va assolir la fita, i l'any següent la marca Cicles Catalunya, el va animar a fer el mateix amb una motocicleta.

La tradició, llavors, no es va consolidar. No obstant, l'any 1983 els veïns del carrer Ample van decidir reconvertir la gesta del 'Xola' en la cursa de portadors de sacs d'avellana, que ja fa 35 anys que se celebra.