Dimecres, 11 de Setembre de 2024

Tarragona posa en marxa una actuació per preservar la Torre de Minerva

02 de Juny de 2021, per
  • La Torre de Minerva, en una imatge d'arxiu.

    Tarraconensis.com

L'Ajuntament de Tarragona engega un projecte de restauració de la Torre Minerva, situada al Passeig Arqueològic de la ciutat. Aquesta iniciativa, que fa temps que s'està gestant, pot veure finalment la llum amb l'acord que s'ha arribat amb la Fundació Obra Pia Montserrat (Arquebisbat de Tarragona), propietari del monument i el finançament de gran part de les tasques que s'hi duran a terme, per part de la Fundació Mutua Catalana.

El conseller de Patrimoni, Hermán Pinedo, abans que res vol "agrair a ambdues entitats el seu compromís en aquest projecte, perquè es molt important per a la ciutat que diverses institucions treballem juntes per a protegir i posar en valor el nostre patrimoni".  

Està previst que els treballs engeguin la setmana vinent, començant per un aixecament 3-D, amb dron i làser, per tal de conèixer l'estat actual de conservació i continuarà amb la instal·lació d'una bastida per a l'estudi de la torre, dels seus materials, patologies i característiques; així com la posterior redacció del projecte de conservació, restauració i execució de l'actuació.

Un projecte que té com a principal objectiu el de "salvar els valors patrimonials del conjunt escultòric de la Torre i de l'excepcionalitat del fris de Minerva". Pinedo destaca que "aquesta actuació és una de les més importants que durem a terme els propers anys" i especifica que "engeguem un procés d'estudi i protecció d'un dels relleus romans més antics de la Península Ibèrica i un element clau per entendre la fundació de Tàrraco".  El projecte no té data de finalització, perquè tot i que de moment es contempla durant tot el 2021, molt probablement es pugui estendre a l'any vinent, ja que es desconeix cap a on evolucionaran els treballs.  

Per la seva banda, la Fundació Privada Mútua Catalana finança el projecte, en diversos terminis i signat a través d'un conveni de col·laboració. Així també ho ha volgut confirmar la Fundació Obra Pia Montserrat (Arquebisbat de Tarragona), propietari d'aquest tram de muralla i de la Torre en sí i que garantirà l'accés i les accions previstes. Així mateix, els tècnics municipals responsable treballaran conjuntament amb els tècnics d'aquesta entitat en totes les fases de l'actuació i presa de decisions.  

El conseller de Patrimoni conclou que "tot i que les nostres prioritats segueixen sent la conservació i preservació del patrimoni, en aquesta actuació el relleu de Minerva és primordial donada la seva singularitat en el món romà fora d'Itàlia". I deixa clar que "el relleu s'haurà de protegir i posar en valor per al futur de la nostra pròpia història, perquè ens aportarà molta informació encara per descobrir del primer segle de Tàrraco".  

Ubicada al passeig arqueològic

La Torre Minerva és a la primera fase de muralla (200 ac) de Tarraco, situada al final del Passeig Arqueològic, a l'alçada del Portal del Carro, capella de Sant Magí des de l'interior.

A la base megalítica hi ha cisellats una sèrie de caps que miren cap amunt. S'interpreten com a divinitats protectores en alguns estudis, com a enemics vençuts en altres. A la cara est hi ha la base d'un relleu escultòric de Minerva, sobre una reserva allisada per a una inscripció monumental. S'observa l'existència d'espitlleres. A l'espai interior es conserva una inscripció d'un soldat del nord d'Itàlia en honor a Minerva i uns grafitis de soldats íbers, que servien amb l'exèrcit de Roma.  

La Torre també rep el nom de Torre de Sant Magí, ja que coincideix amb la Capella i forma part, alhora, del conjunt de les Muralles de Tarragona, declarades Monument Històric el 1884, i estan incloses en el Conjunt Arqueològic de Tàrraco, reconegut com a Patrimoni Mundial per la UNESCO.  

L'any 1932, arran d'uns forts aiguats, va caure el tram de muralla contigu a la torre de Minerva i es va descobrir el seu relleu. Unes excavacions dutes a terme als anys 70 del segle XX per part de Th. Hauschild, van permetre un profund estudi del monument, tot descobrint l'estructura interior de la torre, amb el pis original, espitelleres i la localització de grafits íbers; així com la inscripció romana més antiga fora de la Península Ibèrica, del soldat del nord d'Itàlia Manius Vivius, que dedica a la deessa Minerva.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit



COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Reportatges