Dimecres, 13 de Novembre de 2024

Torna a Reus el 'bolado', un refresc tradicional

La Confiteria Padreny i Còdol Educació han recuperat la beguda amb motiu de la ruta 'Reus 1900'

08 de Juny de 2018, per Text: Arnau Martínez/ Fotografies: Alex Plaza
  • Galeria d'imatges de la preparació del 'Bolado'

    Alex Plaza

  •  

  •  

  •  

  •  

  •  

  •  

  •  

  •  

Un terròs de sucre sucat amb anís o amb aigua fresca amb llimona. Es llepa i es beu. Això és el 'bolado'. La Maria Adzaries, de Còdol Educació, va trucar la Glòria Vicheto, de la Confiteria Padreny. Va explicar-li la nova Ruta Modernista 'Reus 1900' i la proposta de tornar a fer 'bolados'. La Maria de la Padreny li va preguntar al pastisser més veterà de la casa, el Josep Julià Martín. Aquest és als baixos de la Padreny des del juny de 1973, així és que diumenge farà 45 anys que va entrar-hi per les campanyes de Sant Joan i Sant Pere, però no n'havia fet mai.

'Com el carbó dels nens'

Això sí, en conservava una recepta de l'antic pastisser, ara ja jubilat. "De 'bolados se n'han fet tota la vida, és com el carbó dels Reis que es regala als nens", exposa Julià. "Es van deixar de fer quan van sortir els refrescos comercials amb llauna o amb ampolla", recorda Vicheto. De fet, admet, ella no l'havia tastat mai, però sí que l'havia vist. El 'bolado' era una beguda refrescant que es prenia a l'estiu, sobretot quan se sortia d'excursió. A Reus, una dona en venia al passeig de la Boca de la Mina.

"Era bonic, però no era pràctica. És més fàcil agafar una cola o una llimonada que anar sucant el sucre al got", valora la responsable de la Padreny. Amb l'excusa de la Ruta Modernista, la confiteria l'ha volgut recuperar. En servirà cada dissabte al final de la visita guiada, però també n'han posat a la venda. "El primer dia que els vam fer, els vam posar a vendre i es van acabar tots", comenta la Maria, "la gent gran els recorda", afegeix.

La recepta

Al juliol no saben si en seguiran fent, de moment ho allargaran fins a la Festa Major de Sant Pere. "És un procés bastant ràpid de fer, no és una cosa molt laboriosa", explica Julià. El Mariano Andreu, un altre dels pastissers, treu un receptari minúscul, 'El formulario práctico del pastelero'. Li van regalar quan treballava a la Pastisseria Jordà. Aquesta edició és de 1976, però la primera de 1933. A la pàgina 39 hi van escriure: 'azucarillos'. Es posen 2 quilos de sucre amb aigua, "a ull", indica Julià, en un cassoleta de coure. Es posa a bullir i quan arribi als 135ºC es retira. En un recipient a banda, s'ha d'elaborar la glassa amb sucre glaç i clares d'ou i s'hi afegeixen dues cullerades de glassa al cassó del sucre. Es comença a remenar amb una espàtula, i el sucre baixa, però ràpidament torna a pujar. És en aquest moment que s'ha de repartir per l'escaleta, una peça de fusta d'uns quatre metres de llarg per 20 centímetres d'ample, aproximadament.

La fusta està travessada per uns fils ferro sobre els quals es col·loca paper de manera que queden uns canals. A la Padreny encara conserven l'escaleta que utilitzaven "abans de la guerra", diu el pastisser. S'hi aboca la barreja i amb uns segons és sòlid i apte per sucar.

En aquest clip us expliquem com es prepara el 'bolado':

Feu clic sobre qualsevol fotografia per iniciar el passi de diapositives

'bolado' confiteria padreny reus reusdigital
'bolado' confiteria padreny reus reusdigital
'bolado' confiteria padreny reus reusdigital
'bolado' confiteria padreny reus reusdigital
'bolado' confiteria padreny reus reusdigital
'bolado' confiteria padreny reus reusdigital
'bolado' confiteria padreny reus reusdigital
'bolado' confiteria padreny reus reusdigital

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit



COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics