Dissabte, 02 de Març de 2024

Un miler de persones visiten el nou Centre per l’Alzheimer i la Unitat de la memòria a Reus

29 de Setembre de 2019, per Redacció
 • Entrada i recepció del Centre

  Cedida

 • Sala snoezelen amb llit aigua i columna llum

  Cedida

 • Jardí d'estimulació sensorial

  Cedida

 • Cuina taller i sala terapèutica

  Cedida

 • Olivera Fundadora al pati central

  Cedida

La Fundación Rosa María Vivar ha conclòs aquest dissabte, les Jornades de portes obertes del nou centre terapèutic d’estimulació cognitiva per l’Alzheimer i la Unitat de la memòria amb un miler de visites. Les jornades s’han dut a terme durant tres dies.

La presidenta de la Fundació, Margarita Oliva, ha valorat la participació de manera molt positiva i  ha dit que  “Estem molt satisfets de l’acollida que ha tingut el nou centre. El repte de la fundació era proporcionar a Reus i al territori una infraestructura única, inexistent fins al moment, per donar servei a malalts d’Alzheimer i a les seves famílies. Ens ha emocionat molt sentir en pròpies paraules dels visitants, que els usuaris d’aquest centre estaran millor que a casa, tot just el que la fundació volia aconseguir”.

El Centre terapèutic d’estimulació cognitiva ha nascut per atendre de manera especialitzada a les persones amb Alzheimer i altres trastorns neurocognitius. La Fundació va treballar molt estretament amb l’Associació d’Alzheimer de Reus i Baix Camp per tal de dissenyar un Centre pioner que tingués en compte totes les necessitats especials d’aquesta malaltia. El resultat, amb la col·laboració altruista del despatx d’arquitectes GCA Architects i Belén Mutlló Paisatgisme, ha estat un edifici avantguardista de 1.070 m2 construïts en planta i 3.500 m2 de zona enjardinada que donarà servei a 80 usuaris al centre de dia i 60 usuaris més a la Unitat de la Memòria d’arreu del territori.

És un espai únic que s’organitza mitjançant diferents unitats de fusta disposades a l’entorn d’un pati enjardinat central i amb amplis finestrals que permeten l’accés directe als jardins terapèutics. Un ambient càlid, lluminós i acollidor on els usuaris es beneficien de les bondats del clima i el contacte amb la natura. El centre diürn és un referent a nivell terapèutic que aplica de manera personalitzada un programa d’estimulació propi, amb 20 anys d’experiència, amb l’objectiu de potenciar les capacitats de les persones en totes les vessants: cognitiva, emocional, funcional, física i social i amb la finalitat d’incidir significativament en la millora de la qualitat de vida de les persones i dels seus familiars cuidadors.

Les teràpies no farmacològiques treballen totes les àrees de manera integral a través de la psicoestimulació cognitiva, teràpia ocupacional, fisioteràpia, musicoteràpia, tallers de cuina, teràpia amb gossos, teràpia exterior al jardí, entre d’altres.

Es realitza un treball específic al gimnàs i a la sala snoezelen. Aquesta sala és un espai amb equipament tecnològic i diversos materials multisensorials, com columnes de llum, llit d’aigua, projecció d’imatges i música que permeten estimular tots els sentits i fer teràpia basal amb grans beneficis.

La directora del Centre, M. Jesús Lerín, ha destacat la diversa tipologia de visites que s’han rebut durant les Jornades, tan de persones vinculades a la malaltia com d’altres persones que volen conèixer el projecte: “Majoritàriament les visites que hem atès són persones interessades en el Centre, les quals volen conèixer en més detall les teràpies no farmacològiques i els seus beneficis. És molt important la detecció precoç de petites anomalies per aconseguir un diagnòstic precoç i iniciar les teràpies el més aviat possible per alentir la progressió dels símptomes i mantenir l’autonomia i la qualitat de vida de les persones amb Alzheimer.”

La Fundación Rosa María Vivar, sortejarà el proper dia 15 d’octubre, les 10 places per a realitzar el ‘Taller de memòria per a tothom’. L’entrenament de la memòria va dirigit a persones que sense presentar cap alteració vulguin potenciar les seves capacitats cognitives i l’agilitat mental. El sorteig es farà entre tots aquells que han visitat el Centre o han participat en la campanya gratuïta ‘Cuida’t el cervell’ que aquest any s’ha fet més de 70 valoracions neuropsicològiques de screening.

Els tallers són un exemple dels diferents serveis de la Unitat de la memòria. És en aquesta unitat on es despleguen totes les tècniques i coneixements adquirits sobre la memòria i l’estimulació cognitiva del professionals de l’Associació d’Alzheimer però que van dirigits a altres tipus de públic, com són l’entrenament de la memòria i també la rehabilitació de danys cerebrals adquirits amb seqüeles reversibles.

La Fundació enceta ara una nova etapa amb la posada en marxa del Centre per tal d’iniciar la seva activitat en breu i esta organitzant un acte benèfic a favor de l’Alzheimer al Teatre Fortuny, el proper 30 de novembre.

Feu clic sobre qualsevol fotografia per iniciar el passi de diapositives

rosa maria vivar reus diari digital reusdigital.cat
rosa maria vivar reus diari digital reusdigital.cat

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (1)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Comentaris

Joan Anton Carricondo  30 de Setembre de 2019

Una molt bona feina!

Entitats d'aquest tipus calen per millorar la vida de les persones en uns moments que deixen veure l'oblit de les institucions de forma majoritària. No hi ha altres fórmules? Crec que es podrien dedicar una part dels diners dedicats a armes, rebaixant els sous de molts polítics i institucions i temes blindats per una Constitució que actualment no pertoca.