Dilluns, 14 d'Octubre de 2024

Un vintena d'alumnes de català han millorat els seus coneixements als comerços de Reus

Una desena d'establiments s'han sumat al programa de Voluntariat per la llengua

13 de Juliol de 2018, per Redacció
  • Imatge d'arxiu de parelles lingüístiques

    Cedida

Entre els mesos de maig i juny un total de 24 alumnes dels cursos de català de Reus han participat en les pràctiques lingüístiques als establiments col·laboradors del Voluntariat per la llengua organitzades pel CNL de l’Àrea de Reus Miquel Ventura. El Centre de Normalització Lingüística formarà noves parelles que es trobaran a Reus durant els mesos de juliol i agost.

L’objectiu del Consorci per a la Normalització Lingüística és promoure el coneixement i fomentar l’ús de la llengua catalana en tots els àmbits socioeconòmics, per la qual cosa el CNL de l’Àrea de Reus ha organitzat durant aquest trimestre una nova edició de les pràctiques lingüístiques, una activitat perquè alumnes dels cursos de nivell Bàsic 3 i Elemental puguin reforçar l’ús del català en els comerços adherits al programa Voluntariat per la llengua. Cada alumne havia de visitar tres establiments col·laboradors d’un total de 10 que proposava el CNL (Carnisseria López Ginés, Hiperpapereria Carlin, Farmàcia Suñer, La Botiga dels Retocs, Estanc i Travesses Niubó, Papereria i Llibreria del Passeig de Misericòrdia, Cafeteria La Rosella, Llibreria La Lluna, Helpmàtica Serveis Informàtics i Forn de Pa i Pastisseria Huguet) i, en finalitzar, el responsable de l’establiment havia de segellar el fullet que portava l’alumne per certificar que hi havia mantingut una petita conversa en català.

Els establiments seleccionats aquesta vegada eren propers a l’edifici del Mas Vilanova, on s’imparteixen els cursos de català, i havien renovat recentment l’acord de col·laboració amb el Voluntariat per la llengua, segons el qual els comerços es comprometen a atendre en català els aprenents d’aquesta llengua encara que tinguin algunes dificultats per fer-ho. En el moment de fer la pràctica, els alumnes podien anar-hi sols, amb algun company de classe o amb el voluntari lingüístic, en el cas que formessin part d’una parella lingüística.

Tot i que no era l’objectiu de l’activitat, alguns alumnes van aprofitar per fer alguna compra o consumició perquè la pràctica fos més real, i fins i tot en un cas el propietari va fer entrar una parella d’alumnes a l’obrador del forn per explicar-los les interioritats del seu ofici. Un cop acabades les pràctiques, els alumnes han valorat positivament aquesta proposta perquè els ha fet adonar que podien posar en pràctica els coneixements que havien après a classe i que eren capaços de mantenir una conversa en català en un context real, cosa que alguns encara no s’havien atrevit a fer fins aquell moment.

El Voluntariat per la llengua continua a l’estiu

Un cop iniciats els cursos intensius de juliol, el Centre de Normalització Lingüística de l’Àrea de Reus (CNL) engega una nova edició d’estiu del Voluntariat per la llengua (VxL), una iniciativa que promou l'ús de la llengua catalana en àmbits quotidians amb la formació de parelles lingüístiques entre persones que parlen habitualment en català (voluntaris) i persones interessades a adquirir fluïdesa (aprenents).

Les noves parelles es trobaran 10 hores per conversar en català mentre fan qualsevol altra activitat. Les persones interessades a participar-hi encara s’hi poden inscriure a www.vxl.cat, al 977 12 88 61 o al CNL (al carrer de l’Àliga de Reus, 1).

Els integrants de les parelles lingüístiques poden participar en les activitats complementàries que el CNL els organitza. Aquest juliol es continua oferint el Fem un beure, unes tertúlies obertes que es fan cada dimecres d’11 del matí a 12 del migdia a la cafeteria Núria del passeig de Misericòrdia. 

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit



COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Reportatges