Dissabte, 20 d'Abril de 2024

Una esperança anomenada Open Arms

La portaveu de l’ONG explica a Reus que han salvat la vida de 60.000 persones a la Mediterrània en quatre anys

17 de Gener de 2020, per Isabel Martínez
  • Un instant de la xerrada amb Sabé a Reus

    Isabel Martínez

“Ens hem convertit en l’enemic a batre no pel que fem, sinó perquè ho expliquem”. Aquesta és la diagnosi que la portaveu d’Open Arms, Mar Sabé, ha compartit amb les més de 150 persones que aquest passat dijous al vespre han assistit a El Círcol a la xerrada ‘Open Arms: la determinació com a motor’. Amb el bagatge d’haver rescatat 60.000 persones d’alta mar en quatre anys, Sabé ha denunciat les traves que l’entitat està patint cada cop més per realitzar una tasca que hauria de fer Europa. “Ho estan fent molt bé”, ha ironitzat Sabé sobre la responsabilitat dels països europeus alhora que ha assenyalat que el 2015 hi havia 13 vaixells d’entitats diferents a la Mediterrània fent feines de rescat.

Una xifra que avui per avui s’ha reduït a un altre vaixell i a l’Open Arms a causa dels obstacles que han de salvar per realitzar aquesta tasca humanitària que salva vides en “la fossa comuna en que s’ha convertit el mar Mediterrani”. La portaveu de l’ONG ha llençat també l’alerta sobre “el pacte de la vergonya” acordat entre la UE i Turquia el 2016 que obliga als migrants a enfrontar-se a un trajecte de 350 quilòmetres de mar sortint de Líbia, un país que ha definit com “un infern”.

“Està demostrat que hi ha compravenda d’esclaus”, ha dit rotunda Sabé, qui també ha acusat Europa de fomentar la tragèdia de moltes persones en desviar al Mediterrani central el fluxe migratori que abans se centrava en les costes de l’Egeu a causa de l’acord amb el govern d’Erdogan. “Evidentment, les persones no han deixat de migrar”, ha comentat sobre les motivacions que generen el fluxe de persones des del seu lloc d’origen cap a un país on no hi hagi misèria o guerra.

De fet, Sabé ha reconegut que el desviament tan sols ha provocat la paradoxa, que donada la situació a Líbia, no hi hagi “interlocutors clars” perquè el país està sotmès a tres règims diferents. “Qui són les persones que s’enriqueixen fent pagar 3.000 euros a aquests migrants?”, ha reflexionat Sabé, qui també ha lamentat que els que siguin acusats de “tràfic de persones” sigui la seva organització, tal com va passar a causa de la campanya encetada per Salvini contra l’ONG.

Un polític italià que ha definit com “un dels feixistes més grans que hi ha ara” i el qual els va obligar a estar 20 dies a la deriva amb els rescatats aquest estiu en unes condicions molt precàries. Una situació que ha definit com “un segrest a alta mar” ha afirmat. Desgast econòmic, desprestigi... Per a Sabé, els recursos que s’estan emprant per aturar la seva tasca són diversos tot i que ha reafermat públicament que continuaran a la Mediterrània sempre i quan “hi hagi persones necessitades de la seva feina” i “tinguin suport per a fer-ho”.

Unes premisses que de moment continuen inamovibles perquè mentre Sabé explica el projecte de l’ONG a Reus, l’Open Arms viatja entre Messina i Siracusa en la seva missió 74 després de rescatar a 118 persones.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics