Dijous, 25 d'Abril de 2024

Una mirada a l'origen del 25N

25 de Novembre de 2020, per Redacció
  • Imatge d'arxiu d'una mobilització pel 25-N

    Irene Margalef

La història de resistència de les tres germanes Mirabal (Minerva, Patria i Maria Teresa) omplen de sentit el 25 de Novembre per a reivindicar l'eliminació de la violència contra les dones arreu del món. És a l'altra banda de l'oceà Atlàntic on trobem l'origen d'aquest dia.

Les activistes van ser assassinades l'any 1960 per la policia secreta del dictador Rafel Trujillo a la República Dominicana, mentre anaven a visitar els seus marits a la presó. Conegudes com 'Les Papallones' eren tres germanes d'una família comerciant, fermes opositores del règim dictatorial i involucrades en la lluita contra el règim. Van ser detingudes diverses vegades, fins i tot torturades i violades, fins que un 25 de novembre les van colpejar i llençar per un barranc, fingint un accident de trànsit. Aquesta versió mai va calar i la societat dominicana tenia clar que havia estat un assassinat, per la qual cosa la mort de les activistes va ser "un dels detonants de la caiguda del règim de Trujillo" (García, 2019).

Des de l'any 1981, després de la Primera Trobada Feminista de Llatinoamèrica i el Carib celebrada a Bogotà, la regió va començar a commemorar aquest dia. Anys més tard l'ONU va declarar el 25 de novembre Dia Internacional per a l'Eliminació de la Violència contra les Dones.

Un origen poc conegut

La documentalista de la URV i autora de la publicació “El maig de les dones: el moviment feminista a Catalunya durant la Transició”, Meritxell Ferré, opina que “no es coneix prou l’origen del 25N”. Explica que “la societat sap què es commemora aquest dia, però no la història de les germanes Mirabal”.

Abans que l’ONU fixés aquest Dia Internacional, “certs grups feministes i de dones ja denunciaven la violència contra les dones durant el 8 de març”, recorda Ferré, tenint en compte que “és una data reivindicativa clau a Catalunya i a la resta de l’Estat espanyol des dels anys setanta”.

De fet, és gràcies a la feina dels col·lectius feministes “que s’obren els primers espais per acollir dones víctimes de violència”, ressalta Ferré. En un primer moment, les reivindicacions se centraven en no patir agressions sexuals i violència física al carrer, però després “ja es passa a considerar la violència contra les dones en tots els àmbits”, sigui en les relacions, a casa o a la feina.

Documental 'Nombre secreto: Mariposas'

Un documental gravat a la República Dominicana i a Cuba sota el títol "Nombre secreto: Mariposas" explica la història de lluita i resistència de les germanes Mirabal a través de recreacions i d'entrevistes a familiars, amics i companys. Es pot veure aquí:

 

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics