Una desena de persones es troben davant de la casa Rull per començar la visita "Sederes en femení" i conèixer la situació i el paper de les dones a principis del segle XX. Les explicacions es desenvolupen en forma de conversa entre la Cinta i el seu company, que mantenen rols ben diferenciats propis de l'època, i amb l'ajuda d'imatges d'arxiu. Concretament, parlen de l'episodi de vaga general a la ciutat l'any 1915, quan treballadores de la fàbrica del Vapor Vell van engegar una sèrie de protestes per reclamar millores en les seves condicions laborals.
La figura del senyor Tarrats, un burgès influent; el Gran Hotel de Londres a la plaça de Prim on s'allotjaven les grans personalitats; o les reunions al Círcol, són alguns dels elements que també formen part del context. El recorregut ens porta a baixar pel carrer de Sant Joan fins a la plaça de Prim, endinsar-nos al carrer de Sant Llorenç, conèixer els rentadors del barri del Carme, quedar-nos una estona al Vapor Vell per rememorar les dures condicions a la fàbrica, i finalment tancar la ruta a l'estàtua de la Dona Treballadora.
Allà, la Cinta es treu el mocador del cap i a poc a poc es dilueix la dona del segle passat, per donar pas a la Irene Sabaté, guia i historiadora d'ANS Educació. "Es diu que la vaga va ser un fracàs, però realment va tenir sentit. Hem d'estar orgulloses de totes les dones que van lluitar perquè avui dia tinguem aquesta posició", exclama. El seu company, que ara esdevé el Joan Velasco, també guia i historiador de l'entitat, explica que aquelles protestes van ser "una petita espurna del moviment feminista" i que el personatge de la Cinta és "un bon exemple del que van fer totes aquelles dones".
Les pròximes rutes estan previstes per al 4 i l'11 de maig, a dos quarts de 7 de la tarda. L'activitat és gratuita, i cal reservar prèviament al correu casaldones@reus.cat.
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics