Un cop totes les persones residents i professionals de Villablanca han rebut la vacuna contra la covid-19, i amb les mesures de prevenció necessàries, el centre reprèn mica en mica la seva activitat prepandèmia i posa en marxa de nou el programa 'SOM-HI', un projecte amb gairebé 80 activitats diferents adreçades a la major part d'usuaris, més de 300 persones amb trastorns del desenvolupament intel·lectual i trastorn mental, que presenten diferents necessitats de suport. Cal tenir en compte que durant 2020, quan es van declarar la pandèmia, les activitats del programa es van reduir en un 70%, tot i que proveïdors externs que s'encarreguen de fer algunes activitats van proporcionar vídeos per a què les persones usuàries poguessin continuar fent-ne algunes o es van fer per videoconferència.
Les sessions amb gossos per aquest mitjà va permetre les persones usuàries veure els animals. Concepció Palacín, psicòloga i directora tècnica de la residència Maricel (un dels centres de Villablanca), apunta que cada persona usuària disposa d'un Programa Interdisciplinari d'Atenció Individualitzada (PIAI), on s'inclouen aquelles activitats del 'SOM-HI' que poden ser més beneficioses per al seu l'equilibri biopsicosocial, tenint en compte també els seus desitjos, en la línia de la promoció de les competències i de l'autodeterminació d'algunes persones residents.
El programa ofereix diferents tipus d'atenció, amb la seva diversitat d´intervencions, en les sis àrees relacionades amb el desenvolupament de la persona. El desenvolupament del programa és possible també gràcies a la implicació i compromís en el disseny i dinamització de les activitats de les persones professionals del centre. Bona part del programa es realitza en l'espai Alzina, que es va remodelar completament en 2018 per acollir moltes de les activitats de dia en sis sales del centre, amb especial atenció a les relacionades amb l'estimulació multisensorial, dinàmiques corporals, robots i les noves tecnologies.
El model 'SOM-HI' d'atenció centrada en la persona i totes les seves intervencions s'han recopilat en un llibre-catàleg editat a partir dels elements de disseny elaborats per les persones residents en dos tallers creatius. A més es farà formació sobre el programa a tot el personal de Villablanca perquè entenguin la importància d'aquesta intervenció i els seus beneficis sobre les persones usuàries. Tal com diu Mireia Castellà, psicòloga clínica referent del 'SOM-HI' i coautora del llibre-catàleg, "aquest és el resultat d'un model ampliat, innovador, fidel a la realitat treballada i construïda cada dia, plena d'esforços constants per part de professionals implicats, motivats i en benefici cada vegada més gran nombre creixent de persones. El resultat és que més de 300 persones són ateses en diversitat d'intervencions. Resulta encoratjador veure la suma de capacitats que tenen l'oportunitat de mostrar, i com la vitalitat juga un pols a la discapacitat".
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics