Dijous, 28 de Març de 2024

Salvador Juanpere exposa a Sant Cugat

01 de Juliol de 2014, per Xavier Filella

L’artista reusenc de Vilaplana Salvador Juanpere presenta a Sant Cugat l’exposició Sculptoris forma, una retrospectiva que repassa la seva dilatada i esplèndida obra escultòrica. Obres, com diu ell mateix al programa de l’exposició, que “parlen dels propis processos de l’escultura, dels seus materials, de les seves eines i instruments i el seu pensament”.

Santcugatenc d’adopció, Juanpere finalment exposa a la ciutat on resideix i ho fa en un espai emblemàtic i imposant: el Claustre i la sala Capitular del Monestir de Sant Cugat. L’exposició es pot visitar fins al 14 de setembre.

Abans d’accedir al recinte ja podem trobar una instal·lació a l’aire lliure, traslladada expressament des de Palafrugell on s’exposa permanentment a l’espai d’escultura contemporània Can Mario de la Fundació Vila Casas. Socle des formes (Peanya de les formes), una peça en acer Cortén inspirada  en Piero Manzoni i que suporta diverses formes planes i uns lingots de bronze.

El recorregut pel claustre del Monestir ens porta a fer un viatge per la producció de Juanpere des de 1987 a l’actualitat. L’elegància i coherència de l’obra de l’artista vilaplanenc es pot veure a les obres de El taller de l’escultor amb la reproducció del taller que l’escultor té a Mira-sol (Sant Cugat), les seves referències a Bernini, la col·lecció de cargolins de bronze que l’artista aplica a tot tipus de materials, la reposició d’instal·lacions impactants que en el seu dia vam poder veure al Tinglado número 2 del Port de Tarragona: Profanatio VII (1988) amb set grans àmfores de formigó tornejat; al Palau de la Virreina de Barcelona: Paradigma +- amb dotze empeses de llana crua i dotze agrupacions de fletxes de ferro colat; a l’Espai Volart de la Fundació Vila Casas: Gli instrumenti dell’arte, reproduccions en fusta, a la manera d’un modelista de les eines pròpies de l’escultor que treballa la pedra.

També hi podem trobar les instal·lacions Cajas metafísicas (2007-2010) referenciada amb l’obra Laboratorio de tizas de l’escultor basc Jorge Oteiza; Puntelli (2003) amb una col·lecció de puntellos, reforços de marbre que necessiten les escultures clàssiques i que recorden peces escultòriques mítiques i La creació (2005-2014), la darrera obra de Juanpere, un apilament de sis pastilles de fang esculpides en marbre i que s’integra en una fornícula del claustre a manera d’imatge religiosa.

Salvador Juanpere Huguet (1953), es dedicà inicialment a la pintura, els seus treballs pictòrics tenien un fort component realista i més tard es decantà pel paisatge geomètric. Des del 1980 se centrà en l'escultura, primer en fusta i després amb pedra i diversitat de materials, tot introduint-hi una intensa càrrega conceptual. L'any 1996 presentà l’exposició  Paradigma+- al Palau de la Virreina de Barcelona. El 2001 amb Teoria de catàstrofes  guanya el Premi Julio Antonio d’escultura, obra que es a exposar, l’any 2002, al Centre de Lectura. El 2003 presenta Nel mezzo del cammin al MAMT. Va instal·lar l’escultura Beyond al parc d’escultures de Kyonggi, a Corea. El 2008 realitzà la instal·lació escultòrica al Metro de Barcelona (estació Roquetes): Viatge global, Viatge local, Viatge personal. L’any 2011 presenta Tributum a la Reial Acadèmia d’Espanya a Roma.

Company d’estudis de Pere Anguera està molt vinculat al  Centre de Lectura on  ha presentat diverses exposicions a la Sala Fortuny,  ha cedit peces –la darrera Gotterdamerung instal·lada a la Sala Miquel Ventura de la Biblioteca- i ha col·laborat dissenyant el cartell i l’obra commemorativa del 150è aniversari de l’entitat (2009) i la imatge del Congrés Internacional Pere Anguera d’Història Contemporània que va tenir lloc a Reus i Tarragona el 2011.

Pensador i treballador incansable, el 21 de novembre de 2006 va començar a publicar a internet Blog de treball que de manera regular, i fins a data d’avui, segueix l’actualitat artística i personal de l’artista. Precisament les Edicions del Centre van presentar a finals de 2009 el recull del blog fins al setembre d’aquell any. Prologat per Pere Anguera, l’amic deia del blog: "Hi ha un cert despullament, una mena de buidatge de sensacions i inquietuds, no com aquell que capgira el sac per abocar-ne a terra de forma anàrquica el contingut, sinó amb la placidesa de la confidència serena que t’acosta a la l’home veritable, sense retòriques vàcues, ni disfresses. Quantes lliçons d’estètica! I, també, més d’una vegada, d’ètica. Llegir les teves notes, Salvador, esdevé una experiència enriquidora en un sentit plural".

Paga la pena anar seguint regularment en la intimitat de l’ordinador personal el blog de Salvador Juanpere però encara és més desitjable apropar-se a les seves propostes expositives. Ara podem gaudir, això sí a Sant Cugat, d’una proposta artística de primer nivell que dóna compte de l’evolució de l’artista els darrers vint-cinc anys. No us la perdeu.

Xavier Filella és president del Centre de Lectura.

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics