Dijous, 07 de Desembre de 2023

Un estudi internacional busca identificar els marcadors primerencs de l'Alzheimer

24 de Maig de 2022, per
  • La recerca està liderada per investigadors de l'IISPV i la URV

    Cedida

Una recerca impulsada per l'IISPV i la URV busca identificar els marcadors primerencs que podrien predir el desenvolupament de l'Alzheimer. El grup de recerca Nutrició i salut metabòlica de l'Institut d'Investigació Sanitària Pere Virgili (IISPV) amb la Universitat Rovira i Virgili (URV) i els Centres de Recerca de Catalunya (CERCA) investiguen les alteracions que es produeixen abans i durant la malaltia per poder dissenyar estratègies terapèutiques.

"Hi ha estudis que assenyalen que 20 o 30 anys abans que la malaltia sigui diagnosticada ja hi ha alteracions metabòliques", explica Mònica Bulló, investigadora principal del projecte. De fet, treballen amb la hipòtesi que alteracions en el metabolisme de la insulina apareixen molt temps abans que es desenvolupi la malaltia d'Alzheimer. Es tracta d'un fet rellevant, ja que la resistència a la insulina és molt freqüent en persones que pateixen obesitat i en els pacients amb diabetis tipus 2, que són factors de risc per l'Alzheimer.
 

Descobrir biomarcadors en sang que puguin predir l'Alzheimer en persones de risc


Aquest és el punt de partida de l'estudi internacional que la catedràtica del Departament de Bioquímica i Biotecnologia de la URV lidera i impulsa conjuntament amb els investigadors del grup de recerca Christopher Papandreou i Jaume Folch. L'objectiu: identificar biomarcadors primerencs de la malaltia de l'Alzheimer. També col·laboren amb investigadors d'Ace Alzheimer Center Barcelona i del grup de Neurociència Funcional de la Universitat Pablo de Olavide.

Avui en dia, l'Alzheimer no compta amb un tractament efectiu, de manera que les investigacions s'encaren amb trobar una possible diagnosi primerenca a través d'indicadors o alteracions metabòliques. En aquest sentit, descobrir biomarcadors en sang que identifiquin les persones amb risc de desenvolupar l'Alzheimer, amb els anys suposaria un avenç molt significatiu, ja que, "a més de conèixer millor les alteracions que es produeixen durant la progressió de la malaltia, es podrien dissenyar estratègies terapèutiques dirigides", explica Bulló.
 

L'Alzheimer afecta 800.000 persones a Espanya


"Fins ara la recerca en biomarcadors ha estat a nivell de líquid cefalo-raquidi, però aconseguir aquest tipus de mostra no està exempt de risc i tampoc és aplicable com a eina de cribratge", assenyala la investigadora. A través d'Ace Alzheimer Center i la Universitat Pablo de Olavide es podran identificar marcadors sanguinis i relacionar-los amb els marcadors cerebrals i també amb la neuroimatge funcional. "Això ens dona una eina més aplicable a la població", afirma. El projecte, finançat per l'Alzheimer's Association (AARG-NTF-22-924702), ha començat aquest maig i es perllongarà fins al 2025. A l'Estat espanyol l'Alzheimer afecta actualment 800.000 persones.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutatCOMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Reportatges