Dimecres, 22 de Maig de 2024

Una dieta alta en àcids empitjora la funció renal en persones d’edat avançada amb risc cardiovascular alt

11 de Novembre de 2022, per
  • Una dieta alta en àcids empitjora la funció renal, segons un estudi de la URV-IISPV

    Cedida

Diversos estudis publicats durant els darrers anys han demostrat que la dieta pot afectar l'equilibri àcid de la sang. Aquest equilibri entre àcid i base està regulat pels ronyons, que controlen l’excés de líquid i altres residus del cos. Si hi ha un augment d'àcid en sang es produeix l'acidosi metabòlica, és a dir, la disminució del pH sanguini, que s'associa amb la progressió de diverses malalties. 

Un 9,1% de la població pateix Malaltia Renal Crònica


Generalment, aquells aliments rics en proteïnes contribueixen a la formació d’àcids en sang, mentre que aquells d’origen vegetal els contraresten. Per tant, seguir una dieta saludable amb una càrrega àcida baixa podria ser una estratègia de prevenció útil contra la Malaltia Renal Crònica. Aquesta malaltia, que implica un mal funcionament dels ronyons, suposa un gran impacte a escala mundial, afectant el 9,1% de la població global i el 35% de les persones majors de 70 anys. A més, sovint s’acompanya d’una disminució en qualitat de vida, mortalitat prematura i aparició de malalties cardiovasculars.

Atès que les conclusions dels estudis previs relacionats amb aquest tema són inconsistents, el grup de recerca de la Unitat de Nutrició Humana de la URV-IISPV-CIBERobn, juntament amb altres investigadors de l’estudi PREDIMED-Plus, han avaluat la relació entre la càrrega àcida de la dieta i els canvis en la funció renal. Es van registrar els hàbits alimentaris de gairebé 7.000 persones d’avançada edat amb alt risc cardiovascular distribuïdes per tot l’Estat Espanyol i es van fer anàlisis de sang, a més de recollir dades socioeconòmiques d’interès.

Els resultats obtinguts apunten al fet que una major càrrega àcida de la dieta es relaciona amb un empitjorament de la funció renal. Els investigadors també van comprovar que les persones que van consumir una dieta amb una major càrrega àcida van ser més propenses a patir un declivi superior o igual al 10% en la funció renal.
 

L'equip d'investigació format per Andrés Díaz-López i les investigadores Nancy Babio, Cristina Valle-Hita i Nerea Becerra-Tomás Foto: Cedida


Una baixa càrrega àcida manté una millor salut renal


Les observacions d’aquest estudi assenyalen la importància d’optimitzar l’alimentació i millorar els hàbits alimentaris cap a un patró de dieta saludable amb una baixa càrrega àcida per a mantenir una bona salut renal i reduir el risc d’altres malalties cròniques. En la pràctica, aquests resultats assenyalen que una dieta amb menor consum de carns vermelles i productes ultres-processats —aliments amb una alta càrrega àcida— i, alhora, un major consum aliments d’origen vegetal com a fruites i verdures és recomanable.

Aquest estudi, publicat recentment a la revista Frontiers in Nutrition, ha estat realitzat per la investigadora predoctoral de la URV Cristina Valle-Hita, i liderat per Andrés Díaz-López, investigador Serra Hunter de la URV, Nancy Babio, investigadora i professora agregada de la URV, i Nerea Becerra-Tomás, investigadora postdoctoral en Imperial College London i col·laboradora de la Unitat de Nutrició Humana (URV). Tots són membres del Centre de Recerca Biomèdica en Xarxa de la Fisiopatologia de l’Obesitat i Nutrició (CIBERobn) i de l’Institut de Recerca Sanitària Pere Virgili (IISPV).

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutatCOMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Reportatges