Dimarts, 11 de Maig de 2021

Temps de roses

02 de Maig de 2014, per Xavier Filella

Arriba el mes de maig, el mes de la llum, i ens trobem a les portes d’un nou concurs de roses del Centre de Lectura, una de les tradicions de trajectòria més llarga a la ciutat de la que se celebra la seixanta setena edició.

La gent de la ciutat no se la pot perdre: no és usual veure la platea d’un teatre tant esplèndid com el Teatre Bartrina convertit en un roserar. El contrast entre la llum pròpia del teatre, els colors de les roses i la fragància perfumada que impregna el recinte sorprèn a qui no ho ha vist mai. Potser els que ho tenim molt a mà no li donem la importància que es mereix, o potser sí, perquè la quantitat de persones que la visiten cada any és molt llarga.

És de destacar que en un esdeveniment com aquest s’hi trobin implicades tantes persones i institucions i sobta que el certamen es pugui mantenir des d’una òptica estrictament amateur, amb uns cultivadors que no ho fan per motius econòmics sinó per mantenir viva la tradició de les generacions que els han precedit.

La rosa és un dels símbols de la nostra ciutat i per això tampoc ens estranya que l’Ajuntament hagi dedicat un roserar públic, al Mas Iglesias, a una de les destacades rosaristes que va contribuir a prestigiar el concurs del Centre de Lectura, la senyora Joaquima Gallisà de Rueda.

És també un element de promoció de ciutat des d’un punt de vista turístic i cultural, allò que s’anomena "turisme cultural" i que atrau famílies senceres.  L’exposició és un espectacle d’aquells pels quals paga la pena fer quilòmetres i que hauríem de saber treure rèdit de la senya d’identitat que dóna a la ciutat. 

El certamen comparteix enguany dates amb les altres ciutats roseristes de Catalunya que mantenen vius els seus concursos: Sant Feliu (56ena exposició al Palau Falguera), Calella (47ena edició), El Vendrell (18ena edició). Va ser una llàstima que Cubelles deixés de programar el seu concurs, des de 2007, quan ja n’havia organitzat 24 convocatòries.

També, i coincidint amb el Concurs Exposició Nacional de Roses de Reus, l’Ajuntament de Barcelona organitza el XIV Concurs Internacional de Roses Noves de Barcelona per a cultivadors professionals al parc Cervantes de Barcelona (del 9 a l’11 de maig) i els dies 10, 11 i 12 de maig una convenció sobre roses: Barcelona Rose Convention Roses in the Sun, al Palau de Pedralbes, organitzada amb l’Asociación Española de la Rosa i a l’empara de la World Federation of Rose Societies. Un esdeveniment que aportarà la possibilitat que alguns experts sobre la rosa es desplacin a Reus per veure i conèixer l’exposició comissariada per Rafel Ferré.

De la mateixa manera que Girona ha sabut promocionar Girona temps de flors,  que omple una setmana cada any de flors els monuments, patis i jardins, des de Reus hem de ser capaços d’estendre pel país la genuïtat i espectacularitat de la nostra mostra floral.

El 67è Concurs Exposició Nacional de Roses del Centre  es celebrarà des del matí del dissabte 10 de maig, quan tindrà lloc la inauguració, el lliurament de premis i la glosa de l’exdegà del col·legi de Periodistes de Catalunya i exdirector de Ràdio Reus, Josep Maria Martí, coincidint amb els noranta anys de la ràdio a Reus.  La primera transmissió radiofònica a les nostres comarques va tenir lloc el mes de gener de 1924 al Centre de Lectura.

L’exposició de Roses romandrà oberta la tarda del dissabte, el diumenge 11 i dilluns 12, matí i tarda, a la platea del Teatre Bartrina.

Xavier Filella és el president del Centre de Lectura de Reus

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Reportatges