Dimarts, 16 d'Abril de 2024

Filmacions domèstiques d'una família a Torredembarra a finals dels anys 20 es convertiran en documental

El consistori torrenc i la Unitat d'Investigació del Cinema de la URV aposten per recuperar el patrimoni audiovisual del municipi

27 d'Octubre de 2015, per ACN
  • Fotografia feta a una pantalla durant la projecció d'una de les pel·lícules que conformen el fons Alcina. Hi apareixen tres nenes a la platja. Imatge del 26 d'octubre de 2015.

    ACN

M. José i Amparo Alcina són dues germanes que, després de la mort de les seves tietes, van trobar a la casa familiar una sèrie de pel·lícules antigues. Davant d'aquesta troballa es van posar en contacte amb l'arxiu municipal de Torredembarra, que de seguida hi va veure potencial. Es tracta de filmacions domèstiques d'una família adinerada que estiuejava al municipi a finals dels anys 20. Entre altres, hi ha les imatges en moviment més antigues d'un dia de pesca que s'han trobat a la demarcació de Tarragona. La Unitat d'Investigació del Cinema de la URV, amb el suport del consistori torrenc, en farà un documental, a la vegada que impulsarà un conveni per recuperar el patrimoni audiovisual del municipi.

Coincidint amb la celebració del Dia Mundial del Patrimoni Audiovisual –que es commemora demà dia 27 d'octubre–, aquest dilluns s'han presentat unes filmacions de finals dels anys 20 i principis dels 30 que s'han pogut recuperar a Torredembarra. Les pel·lícules les van trobar dues germanes a les golfes de la casa familiar, després de la mort de les seves tietes. Ens vam pensar que no funcionarien, ha explicat M. José Alcina, una d'elles, però no ho vam llençar. Un cop van veure de què es tractava van contactar amb l'arxiu municipal, on Núria Canyelles, la seva directora, hi va veure valor històric.

Les filmacions les va fer la família Tizón, de la qual se saben pocs detalls, més enllà que passava els estius a Torredembarra i que una de les tietes de les germanes Alcina els feia de modista –d'aquí la seva relació–. Segurament el pare de família era metge –l'anomenaven doctor–, cosa que explicaria que haguessin pogut accedir a una càmera de vídeo com la que van utilitzar per enregistrar les pel·lícules. Tant José Carlos Suárez, director de la Unitat de Cinema de la URV, com Canyelles han destacat el bon estat de conservació del material i el seu format, a l'abast de molt pocs.

S'han recuperat 21 rotlles de pel·lícula de 9,5 mil·límetres en format Pathé Baby, uns 30 minuts de filmació en total. Només vuit estaven retolades, amb dates que van del 1927 al 1930, tot i que alguna podria ser posterior. Entre elles hi ha set rotlles que són una joia, ha insistit Suárez, perquè són el desenvolupament d'un dia de pesca a Torredembarra. Es tracta de les imatges en moviment sobre aquesta tasca més antigues que s'han trobat a la demarcació de Tarragona.

Les pel·lícules s'han dipositat a l'Arxiu de la Filmoteca de Catalunya, per tal de preservar-les i conservar-les en les millors condicions possibles i perquè se'n pugui fer el telecinatge, el procés de restauració de cintes deteriorades, del qual es fa càrrec l'arxiu torrenc. És un diamant en brut que s'ha de polir, ha incidit Canyelles.

El documental s'estrenarà al 2016

Tenint en compte el valor d'aquest material, l'arxiu de Torredembarra i la Unitat de Cinema de la URV han mostrat la seva voluntat de donar-hi forma i fer-ne un documental, calculen que d'uns 30 minuts, que es podria presentar a principis de l'any que ve. El seu cost, d'uns 3.000 euros, anirà a càrrec de l'Ajuntament de Torredembarra.

La intenció és presentar-lo, entre altres, a festivals com el Memorimage de Reus, o a canals de televisió que en puguin fer difusió. D'aquesta manera, gràcies a la repercussió, es podria seguir investigant qui són les persones que apareixen a les imatges. Per ara només s'ha identificat, de manera sòlida, la mare d'un pescador del municipi.

Coincidint amb l'estrena del documental s'està treballant en la redacció d'un conveni, entre l'Ajuntament de Torredembarra, l'arxiu municipal i la URV, per iniciar una campanya de recuperació del patrimoni cinematogràfic que hi pugui haver al municipi.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics