Divendres, 29 de Març de 2024

La reusenca Alba Sotorra guanya el Gaudí al millor documental

El també reusenc Oriol Tarragó s'ha endut el premi al millor so pel seu treball a 'Anacleto, agente secreto'

31 de Gener de 2016, per Redacció/ ACN
  • Alba Sotorra, a Cal Massó, en una imatge d'arxiu

    Cedida

'Game over', de la reusenca Alba Sotorra (1980), ha estat guardonada com a millor pel·lícula documental en la VIII gala dels Premis Gaudí de l'Acadèmia del Cinema Català. La cinta, produïda per Loto Films, Promarfi Futuro 2010, Televisió de Catalunya, Gaia Audiovisuals, Televisió Espanyola i Dirk Manthey Films UG, se centra en el personatge de Djalal Banchs, un jove de 25 anys i de Santa Coloma de Farnes, que sota el pseudònim de LordSex, està considerat un dels majors especialistes en AirtSof, un joc basat en la simulació militar.

Djalal s'acaba allistant a l'exèrcit espanyol amb la passió de convertir AirSoft en realitat i acaba descobrint que la guerra, viscuda a Afganistan, poc té a veure amb el món de la ficció. Diu "avorrir-se" al front. Quan torna a casa, però, es trobarà que la crisi econòmica ha tocat de ple la seva família i ell haurà d'afrontar una situació límit.

Una emocionada Sotorra ha recollit el premi de mans dels actors Susana Barranco i Miky Esparbé, i ha volgut dedicar-lo al seu equip i a la família Banchs, els protagonistes del documental per "ensenyar la seva intimitat". 'Game over' competia amb d'altres produccions com 'Gabo, la creación de Gabrial García Márquez', de Justin Webster; 'La Granja del Pas', de Sílvia Munt, o 'Un día vi 10.000 elefantes', d'Àlex Guimerà i Juan Pajares.

La reusenca està actualment afincada a Berlín i s'autodefineix com una feminista que centra les seves històries en una perspectiva de gènere, tractant temes com la llibertat, l'islam i les dones, la maternitat, la cultura popular, la cooperació internacional o el canvi climàtic, entre d'altres. Sotorra va guanyar l'any 2011 una beca de 3.000 euros que dona Cal Massó i un any després va presentar una exposició interactiva sota el títol 'War games'.

Oriol Tarragó, premiat pel millor so

Sotorra no ha estat, però, l'única presència reusenca a l'edició dels Gaudí d'enguany. Oriol Tarragó s'ha endut el premi al millor pel seu treball al film 'Anacleto, agente secreto', del cineasta Javier Ruiz Caldera, que ha compartit amb els seus companys d'equip Sergio Bürmann i Marc Orts. Aquest no és, de fet, el primer gran premi a la seva trajectòria. Farà tres anys, el reusenc va fer-se amb el Goya al millor so per 'Lo imposible', el gran èxit a la taquilla de J.A. Bayona. A més, ha participat als rodatges de títols com 'El cuerpo', d'Oriol Paulo, o 'Mientas dormías', de Jaume Balagueró.

'Truman', la gran vençedora

'Truman' s’ha alçat com la gran vencedora dels VIII Premis Gaudí després de recollir sis dels onze guardons als quals optava. La cinta, dirigida per Cesc Gay, s'ha endut l'estatueta a la millor pel·lícula en llengua no catalana, millor director, millor guió (Cesc Gay i Tomàs Aragay), millor protagonista masculí (Ricardo Darín), millor actriu secundària (Dolores Fonzi) i millor actor secundari (Javier Cámara). 'El camí més llarg per tornar a casa', dirigida per Sergi Pérez i escrita pel mateix director amb Eric Navarro i Roger Padilla, ha estat la guanyadora del Gaudí a la millor pel·lícula de l'any.

Les altres triomfadores de la nit han estat 'El Rey de la Habana' i 'Anacleto: Agente secreto', amb quatre estatuetes cadascuna. La comèdia 'Truman' se centra en la història de Julian, un actor malalt que comença a organitzar la seva mort i que rebrà durant quatre dies la visita del seu millor amic, que acabarà ajudant-lo a trobar una nova llar per a la seva mascota. La setena pel·lícula de Gay s'ha fet amb els principals premis de la nit i ha destacat, especialment, per haver-se endut tres de les quatre estatuetes a les millors interpretacions.

L'última pel·lícula d'Agustí Villaronga, que partia com a favorita amb més nominacions juntament amb 'Anacleto: Agente secreto', ha recollit finalment quatre dels dotze premis als que optava. En concret, el de millor muntatge, millor música original, millor fotografia i millor vestuari. El drama és una adaptació de la novel·la homònima de Pedro Juan Gutiérrez, que s'ambienta en La Habana de finals dels anys 90, una dècada de decadència a Cuba.

De la seva banda, 'Anacleto: Agente secreto', la comèdia d'acció que es basa en un dels personatges clàssics de Bruguera, Anacleto, dirigida per Javier Ruíz Caldera s’ha endut quatre de les dotze estatuetes a les quals optava, la de millor direcció de producció, millor direcció artística i millor so i millors efectes especials/digitals.

En una gala dirigida per Rossy de Palma a l'Auditori del Fòrum, Laia Costa s'ha erigit com la millor protagonista femenina pel seu paper a 'Victoria' per damunt d’Inma Cuesta ('La Novia'), Natalia de Molina ('Techo y comida') i Nora Navas ('L’adopció'). El premi a la millor actriu secundària ha estat per Dolores Fonzi pel seu paper a 'Truman'.

Quant a les interpretacions masculines, Ricardo Darín ha estat escollit com a millor protagonista masculí per la seva interpretació a 'Truman', per davant de Borja Espinosa ('El camí més llarg per tornar a casa'), Francesc Garrido ('L’adopció') i Sergi López ('Un dia perfecte per volar'). Ha estat precisament el seu company de repartiment, Javier Cámara, qui ha recollit el guardó a la gala i que prèviament ja havia pujat a l'escenari per recollir el premi al millor actor secundari.

La millor pel·lícula per a Televisió d'aquest any ha estat '13 dies d'octubre', dirigida per Carlos Marques-Marcet, mentre que el millor film d’animació 'Atrapa la bandera', dirigida per Enrique Gato, escrita per Jordi Gasull, Javier Barreira i Neil Landau i produïda per 4 Cats Pictures, Ikiru Films, Telecinco Cinema, Telefónica Studios, Los Rockets La Película AIE i Lightbox Animation.

'Nobody Wants the Night' ('Nadie quiere la noche') ha rebut el premi al millor maquillatge i perruqueria, mentre que la millor pel·lícula europea dels Gaudí ha estat per 'Mandariinid' ('Mandarines'), un film georgià escrit i dirigit per Zaza Urushadze i produït per Allfilm i Georgian Film.

Films nominats als VIII Premis Gaudí com 'Barcelona, nit d'hivern', dirigida per Dani de la Orden, i que segueix l'esquema de la seva seqüela de 'Barcelona nit d'estiu'; 'Un dia perfecte per volar', de Marc Recha; ‘L'adopció’ de Daniela Féjerman; o la coproducció catalana 'La novia' de Paula Ortiz, una adaptació de 'Bodas de sangre' de Federico Garcia Lorca, no han aconseguit finalment recollir cap guardó.

Un premi d'Honor per a Rosa Maria Sardà

Rosa Maria Sardà ha estat distingida amb el Gaudí d’Honor-Miquel Porter a tota la trajectòria, un premi que anteriorment ha reconegut les carreres de Jaime Camino (2009), Josep Maria Forn (2010), Jordi Dauder (2011), Pere Portabella (2012), Montserrat Carulla (2013), Julieta Serrano (2014) i Ventura Pons (2015). L'actriu no ha pogut assistir a la gala per una indisposició i ha recollit el premi en nom seu Pol Mainat, el seu fill. "Mare, ets molt gran!", li ha etzibat en rebre'l.

Una gala conceptual

La gala, de dues hores i mitja, ha estat conduïda per Rossy de Palma, que ha ofert actuacions poètiques i basades en el surrealisme i la música. El seu conceptualisme i versatilitat s'han combinat amb uns lliuradors que han fet gala del seu humor al lliurar les estatuetes.

Escolta l'entrevista de LANOVA Ràdio a Alba Sotorra:

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (1)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Comentaris

J. A. Carricondo  01 de Febrer de 2016

Gaudí i Reus

No podem dir que això sigui un miracle, per que ja no n'hi ha ni a Lourdes, però Gaudí i Reus sempre estaran lligats. La cultura ciutadana reusenca continua donant els seus fruits i augmenta el coneixement de Reus i Catalunya arreu del món. Felicitats.