Divendres, 19 d'Abril de 2024

L’entitat Carrutxa, distingida amb el Premi Nacional de Cultura 2016

Els premis es lliuraran el 8 de juny a Tarragona

14 de Març de 2016, per Text: Redacció/ Fotos: ACN
  • L'entitat Carrutxa ha estat distingida amb el Premi Nacional de Cultural 2016

    Carrutxa

  • Les personalitats i entitats guardonades amb els Premis Nacionals de Cultura 2016

    ACN

El Centre de Documentació del Patrimoni i la Memòria Carrutxa, encarregada de treballs d’antropologia, història i filologia, especialment al Baix Camp i al Priorat ha estat reconegut amb el Premi Nacional de Cultura que ha donat a conèixer aquest dilluns el Consell Nacional de la Cultura i les Arts.

Amb Carrutxa també han estat premiats l'escriptor i autor de més d'una trentena de títols Enrique Vila-Matas; l'actriu de teatre i televisió Clara Segura, el Quartet Casals, el grup d'espectacles de circ Los Galindos, l'escultor israelià Dani Karavan i l'escriptora balear Antònia Vicens, el dibuixant satíric, escenògraf i pintor Joan J. Guillén; Josep Maria Aragonès i Rosa Fusté, com a fundadors i responsables d'Antaviana Films, empresa de postproducció audiovisual i efectes digitals; i la filòloga dedicada a la recerca i la investigació en la cultura medieval catalana, Lola Badia.

Carrutxa: 'Fa anys que fas feina, però no penses que rebràs un Premi Nacional de Cultura'

El Centre de Documentació del Patrimoni i la Memòria, Carrutxa, ha estat reconegut amb el Premi Nacional de Cultura "pel seu treball de recerca i divulgació en l'àmbit del patrimoni immaterial de les comarques de la Catalunya Nova i, principalment del Baix Camp i del Priorat". En declaracions a l'ACN, Montsant Fonts, de la Carrutxa, ha reconegut que rebran el premi "amb una gran il·lusió i satisfacció. Quan ens ho van dir no ens tocaven els peus a terra. Fa molts anys que fas feina, però no penses que rebràs aquesta trucada" per dir-te que has guanyat un Premi Nacional de Cultura.

Fonts ha assenyalat que els feia molta il·lusió rebre aquest reconeixement i més encara en aquest any tan "especial pels moments que s'estan vivint. A nivell nostre, vam fer un canvi de local fa un any i mig i és un moment dolç per l'entitat", ha afegit.

El CoNCA ha recalcat que la Carrutxa ha treballat "tant en la col·laboració i la participació en moviments festius i populars de la comarca, com en l'estudi i la recerca de l'activitat cultural del moviment associatiu".

Per la seva part, Adrià Aragonès, de la Carrutxa, ha assenyalat que se centren en les comarques del Baix Camp i del Prioritat i per extensió a altres comarques del Camp de Tarragona i de Terres de l'Ebre, tot i que intenten donar "sempre una imatge nacional del conjunt de Països Catalans" quan fan el seu treball. "Intentem lligar el material que trobem a les nostres comarques amb la resta de territori".

L'entitat nasqué el 1980 com a col·lectiu de treball i el seu àmbit geogràfic d'actuació el constitueixen, principalment, les comarques del Baix Camp i del Priorat.

L’alcalde felicita Carrutxa per la concessió a l’entitat del Premi Nacional de Cultura

L’alcalde de Reus, Carles Pellicer, ha felicitat Carrutxa per l’anunci de la concessió a aquesta entitat reusenca del Premi Nacional de Cultura. El batlle ha explicat que aquest és un reconeixement “plenament merescut a una tasca fonamental de recerca i documentació de les àmplies i riques expressions de la cultura popular, una feina que durant tots aquests anys ha servit per deixar constància d'algunes formes culturals ja desaparegudes i d'altres que han evolucionat amb el pas dels anys”. En aquest sentit, Pellicer ha agraït a aquesta entitat la vocació de servei públic que sempre ha demostrat a través de la difusió de les seves troballes i estudis.
 
Els premis, que es lliuraran el pròxim 8 de juny a Tarragona, reconeixen personalitats, entitats i empreses catalanes que contribueixen a enriquir la cultura catalana per la seva tasca intel·lectual, el seu talent creatiu i interpretatiu o la recuperació de la identitat col·lectiva que propugnen.

El jurat dels Premis Nacionals de Cultura 2016 està format pel Carles Duarte, com a president; i per Gemma Sendra, David Albet, Mercè Gisbert, Pilar Parcerisas i Isona Passola, tots ells membres del plenari del CoNCA.

Així, els Premis Nacionals de Cultura reconeixen personalitats, entitats i empreses catalanes que han contribuït i contribueixen a enriquir la cultura, ja sigui per la seva labor intel·lectual, el seu talent creatiu i interpretatiu o la recuperació de la identitat col·lectiva que propugnen.

Uns premis definits per l'excel·lència

En declaracions a l'ACN, Carles Duarte, president del CoNCA, ha assenyalat que són uns Premis Nacionals de Cultura que estan definits per l'excel·lència. Duarte ha manifestat que es tracta de personalitats i grups que han contribuït  d'una manera molt decisiva a situar la cultura com un dels eixos que expliquen millor la força i la capacitat de projecció al món del nostre país.

Duarte ha dit que en aquests premis hi ha figures de primeríssima qualitat en el món de la literatura, de les arts plàstiques i escèniques. Són uns premis que expliquen molt bé el país i situen la cultura en l'epicentre de la nostra vida col·lectiva.

Escolteu l'entrevista de LANOVA Ràdio a Montsant Fonts:

Feu clic sobre qualsevol fotografia per iniciar el passi de diapositives

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (1)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Comentaris

J. A. C. O.  14 de Març de 2016

Un premi merescut!

El treball dut a terme durant uns quants anys en les facetes de cultura popular, etnografia, costums, danses i balls tradicionals que han permès conservar les arrels del passat proper ha donat bons fruits i és merescut. Felicitats i endavant.