Dijous, 25 d'Abril de 2024

Les xifres d’un Reus desconegut, al nou llibre d’Enric Suárez

El Centre d’Amics de Reus acull la presentació de ‘Reus inventari general’

07 d'Abril de 2016, per Cristina Valls
  • Enric Suárez (dreta), durant la presentació del llibre

    Cristina Valls

“Una destil·lació informativa d’àmbit geogràfic, cultural, històric, arquitectònic i, fins i tot, esportiu”. Això és el que defineix l’últim treball de l’autor Enric Suárez, qui ha volgut elaborar un compendi de caràcter divulgatiu sobre la ciutat amb ‘Reus inventari general’. El llibre s’ha presentat aquest dimecres, 6 d’abril, a la seu de l’entitat del Centre d’Amics de Reus.

Una llarga investigació

Segons Suárez, aquest llibre suposa el “resultat d’una investigació de manuals, revistes i articles de diari”, dels quals “he fet una tria per escollir les més rellevants”. La vetllada ha començat amb l’autor comentant dades trobades en aquests suports i s’ha ajudat d’una presentació gràfica d’uns requadres farcits de números per donar suport a les seves conclusions.

El treball de ‘Reus inventari general’ es divideix en 12 capítols. Suárez ha iniciat la seva intervenció amb una retrat de Reus des de la seva història, en què ha detallat aspectes urbanístics i el desenvolupament dels seus carrers. Posteriorment s'ha centrat en especificar en què consistia l’activitat productiva de la ciutat al segle XX, la política local dels darrers segles i alguns fets destacats succeïts a la capital del Baix Camp.

El Modernisme, clau

En aquesta mateixa línia, l’escriptor ha subratllat les obres de Gaudí exposades a Barcelona. “El que més em va sorprendre de les obres d’aquest arquitecte va ser el benefici per a Barcelona. Em vaig posar en contacte amb el Patronat de la Casa Milà i, de la resta de monuments, i vaig topar amb resultats sorprenents”, ha evocat. L’autor parla del cas de la Sagrada Família que l'any 2014, únicament amb les visites guiades, va obtenir uns ingressos anuals de 55,4 milions d’euros. “Tan sols amb les visites culturals s’arriben a aconseguir més de 100 milions”, ha matisat. En finalitzar l’apartat, Suárez ha preguntat a l'audiència: “On va a parar aquests diners?”.

L’autor també ha tractat el tema del Modernisme, les ciutats de l’entorn de Reus i ha donat altres dades i anècdotes variades. Ha comentat que, personatges tan coneguts com Boule, "van tenir una gran habilitat pels negocis i que es van fer molt rics. Per tant, he volgut traslladar el que podia arribar a guanyar per any un d'aquests personatges”. Suárez ha detallat també quina és a la superfície municipal i la del nucli urbà, la seva densitat i la població total en l’any 2015.

Tot plegat, ho ha unit amb una explicació dels símbols propis de la ciutat, les festes locals i les peculiaritats gastronòmiques “que tant ens caracteritzen”. Es tracta, doncs, d’un manual força gruixut que tot reusenc hauria d’aconseguir com a llibre de capçalera.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics