Divendres, 19 d'Abril de 2024

Paul Preston prepara una història de la corrupció política a l'Estat espanyol

L'historiador anglès, investit doctor honoris causa per la URV, considera una "ridiculesa" comparar la situació del castellà amb el català durant el franquisme

16 de Maig de 2015, per ACN
  • L'historiador i hispanista anglès Paul Preston és investit doctor honoris causa pel rector de la URV, Josep Anton Ferr

    ACN

"No se quant de temps em costarà i quines altres coses em suposarà, però estic fent una història de la corrupció política a Espanya", ha anunciat Preston, inquirit pels seus nous projectes. Una obra que abastarà també els "incompetència dels polítics professionals" amb un format més sintètic i reduït que altres de les seves obres recents sobre la Guerra Civil i el franquisme. "És més aviat una llista de noms", ha precisat, amb ironia.

Tot i que des del punt de vista de l'historiador, la situació política difícilment permet traçar paral·lelismes amb la de la II República i la Guerra Civil, dos dels grans temes que ha tractat abastament, admet que la corrupció i la incompetència, "sobretot malícia", ja eren aspectes manifestos en l'actuació dels dirigents polítics. Encara que llavors no existissin "tantes oportunitats", gràcies a la bombolla immobiliària i turística. Segons Preston, de fet, "s'ha aprofitat la crisi econòmica per enfortir" les classes dominants.

Poc propens a analitzar amb termes rotunds la situació política actual a Catalunya i l'Estat espanyol -"només llegeixo la premsa dels anys 30, l'actual em posa malalt"-, l'hispanista ha lamentat "l'hostilitat" existent entre Barcelona i Madrid. "Em sap greu", ha precisat. Sempre posant sota la lupa l'acció del govern conservador britànic a Escòcia, en comparació a Catalunya, Preston ha percebut, arran les recents eleccions a Anglaterra, que el Partit Conservador de David Cameron actua cada cop més de forma similar al PP. 

"S'assembla molt l'actitud de Londres a la del PP a Madrid. Per raons electorals han fomentat, sinó exactament odi, com el que s'ha fomentat cap a Catalunya, en les darreres eleccions ha hagut aquest vessant molt desagradable", ha argumentat. "La solució s'havia d'haver fet fa uns sis o set anys", ha sentenciat.

Sobre la polèmica aixecada per les declaracions del ministre d'Educació, Ignacio Wert, sobre la immersió lingüística a les escoles i la situació del castellà a Catalunya, Preston ha censurat que es compari l'estat d'aquesta llengua amb el que va patir el català sota la dictadura de Franco. En aquest sentit, ha recordat que, des de la seva arribada a Catalunya i fins que va aprendre a parlar català, "mai ningú m'ha dit res, no he tingut mai cap problema". "Quan a Madrid em diuen que a Catalunya no es pot parlar castellà al carrer i els nens no poden... Això em sembla absolutament ridícul. No tinc paraules per dir fins a quin punt em sembla una ridiculesa", ha tancat.

Fosses i justícia

Preguntat també sobre les dificultats que les associacions i familiars de víctimes de la Guerra Civil denuncien per poder recuperar les restes de milers de persones escampades arreu de la geografia estatal, l'hispanista ha lamentat que moltes famílies no puguin saber on es troben enterrats i puguin ser dignificats, a diferència del que ha passat amb el bàndol franquista. En aquest sentit, considera "trist" que existeixin reticències oficials del govern espanyol al respecte o que hagi de ser la justícia de països com l'Argentina la que insti a investigar els crims de la dictatura. "És vergonyós", ha declarat.

Sobre la seva investidura com a doctor honoris causa de la URV, Preston s'ha mostrat "sorprès" per haver estat escollit per aquest "honor i privilegi". L'historiador ha recordat que, al llarg de la seva carrera, ha col·laborat amb diversos investigadors de la universitat i ha mostrat la seva satisfacció de poder pertànyer a la comunitat universitària de la URV. 

Preston ha estat catedràtic d'Història Contemporània i degà de la Facultat de Lletres del Queen Mary College a la Universitat de Londres, catedràtic d'Història Internacional de la London School of Economics and Political Science. Actualment és catedràtic Príncep d'Astúries d'Història Contemporània Espanyola i director del Centre Cañada Blanch d'Estudis de l'Espanya Contemporània de la London School of Economics and Politica Science. Però, sobretot, Preston és conegut arreu com autor de nombrosos assajos sobre la Guerra Civil i el franquisme a l'Estat espanyol com 'Franco. Caudillo de España" o "L'Holocaust Espanyol", entre molts d'altres.

La seva investidura, a càrrec del rector Josep Anton Ferré, ha estat apadrinada pel catedràtic d'Història de la URV, Josep Sànchez Cervelló, i de Ciència Política, Alberto Reig. "Tots dos coincidim que l'obra de Paul Preston és brillant i per durar. Hi ha llibres descriptius i de combat, i n'hi ha de científics i per durar. La seva obra perdurarà en la seva existència, com les obres científiques que han tingut un impacte transcendent", ha sentenciat Sànchez Cervelló.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics