Divendres, 29 de Març de 2024

Reusdigital.cat recomana...

Reusdigital.cat i la Fundació Privada Reddis us recomanen cada setmana un llibre d'un autor local

26 d'Agost de 2016, per Jordi Siré
  • Portada del llibre 'Sociabilitats a la Catalunya contemporània. Tems i espais en conflicte'

    Reusdigital.cat

Títol: Sociabilitats a la Catalunya contemporània. Tems i espais en conflicte.

Autors: Montserrat Duch, Ramon Arnabat i Xavier Ferré (eds)

Edició: Abadia de Montserrat

El món de l'associacionisme cultural, esportiu, social i polític català durant els anys vuit-cents i nou-cents és un dels trets identitaris del país. Conforma la xarxa de complicitats pròpies d'una dinàmica societat civil forjada també des de la lluita obrera. la reivindicació en el món de la pagesia o en el camp de les reformes educatives i que el franquisme va estroncar però no va eliminar. 'Sociabilitats a la Catalunya contemporània' és un esforç per rescatar de l'oblit espais i memòries col·lectives sorgides del marc de cafès, clubs, tertúlies, agrupacions esportives, musicals o excursionistes que van evolucionar fins a esdevenir nucli d'entitats que en molts casos encara persisteixen modulades inevitablement per les transformacions lligades a la història viscuda i, també, patida.

Estructurat en tres grans àmbits d'estudi, l'obra permet consultar (per primer cop íntegrament) en un annex de la contribució de Montserrat Duch la llista completa de les 152 entitats associatives confiscades per la Delegación Nacional de Sindicats un cop perduda la Guerra Civil. Un treball de recerca destinat a establir paral·lelismes entre el postfranquisme i la revifada dels anys setanta que és només un dels atractius d'un llibre. Perquè alhora cal destacar i fer valdre l'esforç de descentralització territorial de l'estudi en forma de l'anàlisi de casos específics arreu de la geografia catalana que ajuden a crear una visió de conjunt.

En aquest sentit és remarcable l'aproximació del reusenc Xavier Ferré als espais de sociabilitat de la capital del Baix Camp. I ho fa repassant els casos més coneguts, com els del Centre de lectura i altres entitats o associacions lligades no només a l'àmbit cultural sinó també al camp comercial, obrer, ciutadà (la campanya 'La Palma per al poble' iniciada el 1979 per recuperar espais populars) i polític, posant èmfasi en la constitució i treball dut a terme per la Creu Roja local com articulador social però també d'una zona d'influència reusenca.

Ferré, historiador, professor de la Universitat Rovira i Virgili i centrat en el pensament social contemporani i els moviments polítics de construcció nacional, comparteix responsabilitats editorials en aquest cas amb la tarragonina Montserrat Duch (catedràtica d'Història Contemporània a la Facultat de Lletres de la URV) i amb Ramon Arnabat (amb qui també va col·laborar en el llibre 'Ateneus: Cultura i Llibertat'), historiador i professor d'història contemporània de la URV. L'obra inclou fins a dotze treballs sobre tipologies de sociabilitat de diferents autors.


Aquest article rep la col·laboració de la Fundació Privada Reddis.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics