Dijous, 25 d'Abril de 2024

Set dones i una ciutat

El Casal de les Dones programa un segon itinerari urbà basat en biografies de fèmines singulars

12 de Desembre de 2014, per Isabel Martínez
  • Regina Figuerola

     

  • Antònia Abelló

     

  • Martina Castells

     

  • Magda Folch

     

  • Roseta Mauri

     

  • Teresa Vidal

     

Un paisatge urbà sempre explica una història si sabem on i com mirar. Sota aquesta premissa, el Casal de les Dones ha organitzat pel proper 17 de desembre, a les 7 de la tarda, una segona ruta d’itineraris femenins per la ciutat de Reus després que fa unes setmanes programés el primer que es va encarregar de dinamitzar Àuriga Serveis Culturals. Tot i que l’assistència a la primera d’aquestes rutes va ser més aviat discreta, la intenció és realitzar una segona visita oberta al públic que posi en relleu la biografia de set dones singulars vinculades a la ciutat. Cal recordar que a la primeraactivitat la ruta es basava enespais històrics femenins col·lectius com els rentadors, les sederes o el mercat.

D’igual manera que al primer itinerari, la base del projecte és el treball de la historiadora i tècnica d’arxius Carme Puyol que ha triat set dones amb una biografia singulari ha articulat el discurs de cadascun dels set punts de la ruta del dia 17 de desembre. Aquests seran les escoles Prat de la Riba, la parròquia de Sant Joan, el Teatre Fortuny, la casa del número 1 on Martina Castells va establir el seu consultori, el Centre de Lectura, la prioral de Sant Pere i la casa natal d’Antònia Abelló, al carrer de Santa Anna, 13.

Pel que fa a les biografies que es tractaran en aquests indrets seran les de la pedagoga i mestra Cèlia Artiga, la pintora Magda Folch, la ballarina Roseta Mauri, la metgessa Martina Castells, la bibliotecària Regina Figuerola, l’escultora Teresa Vidal i la periodista Antònia Abelló. Set dones que en el seu dia “van actuar a contracorrent, transgredint l’ortodòxia que la societat els demanava”, en paraules de Puyol. Totes elles, a més, tenen un carrer que porta el seu nom, fet que es pot considerar “un reconeixement implícit” a la seva vàlua personal o professional, segons la historiadora.

El recorregut

La ruta s’iniciarà al Casal de les Dones d’on partirà cap a l'escola Prat de la Riba, lloc on va exercir la reconeguda i vocacional mestra Cèlia Artiga (1912-2000).  Tot seguit els participants es desplaçaran a la propera parròquia de Sant Joan on es podrà contemplar el retaule de l’altar de la Mare de Déu de Montserrat de la pintora Magda Folch (1903-1981). El tercer punt de la visita serà el teatre Fortuny on es parlarà sobre la trajectòria de la ballarina Roseta Mauri (1850-1923) que tot i que no va nèixer a la ciutat ni hi va actuar mai a l’escenari reusenc s'hi va sentir molt vinculada. Mauri va arribar a ser la primera ballarina del teatre del’Òpera de París, ciutat on va triomfar artísticament.

Tocant a la mateixa plaça de Prim, al número 1 del carrer de Llovera, la ruta s’aturarà en una de les biografies femenines més transgressores i alhora que va quedar més estroncada per la fatalitat. Es tracta de la residència de la metgessa Martina Castells (1852-1884), una de les primeres dones a nivell estatal que va assolir la carrera de medicina, va establir consultori privat i va morir molt jove a causa de sobrepart. La tragèdia de la jove bibliotecària Regina Figuerola (1918-1937) morta en el bombardeig del Centre de Lectura del setembre de 1937 enmig de la guerra civil formarà part de la cinquena etapa que es tractarà al Centre de Lectura.

De la seva banda, el sisè punt d’interès servirà per poder contemplar dins la Prioral de Sant Pere, l’obra d’una escultora singular, Teresa Vidal (1897-1988) que va realitzar el Sant Crist lligat a la columna, una obra que, segons Puyol, és molt interessant perquè representa Jesús des de la vessant humana lluny de la imatgeria religiosa que el presenta de manera poc realista.

La ruta s’acabarà al carrer de Santa Anna número 13 on va viure la periodista Antònia Abelló (1913-1984), que va patir la repressió franquista com a militant d’ERC i sobre la qual fa uns anys Puyol ja va realitzar un llibre. Aquesta activitat del Casal de les Dones és gratuïta i, segons Puyol, hi ha previsió de continuar realitzant activitats col·lectives que continuïn homenatjant la trajectòria de dones vinculades a la ciutat.

Feu clic sobre qualsevol fotografia per iniciar el passi de diapositives

reusdigital.cat Reus Diari Digital antònia abelló
reusdigital.cat Reus Diari Digital dones de ciutat ruta
reusdigital.cat Reus Diari Digital dones de ciutat ruta
reusdigital.cat Reus Diari Digital dones de ciutat ruta
reusdigital.cat Reus Diari Digital dones de ciutat ruta
Etiquetes: 

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics