Divendres, 19 d'Abril de 2024

Tot plegat, romanços

20 d'Octubre de 2014, per Salvador Palomar
  • Jaume Arnella, durnat el concert a l'Orfeó Reusenc

    Salvador Palomar

Escoltar de nou a Jaume Arnella cantar 'La dama de Reus', un dels romanços que l’han acompanyat durant anys –ho palesa el desgast dels fulls amb imatges amb que acompanya la narració– fou un veritable plaer. Com també ho fou, a més d’aquesta versió tradicional del Capitel·lo, conèixer altres composicions de factura recent com el dedicat al general Moragues, en l’any del tricentenari, o el conegut himne del boletaire –molt adient enguany– entre altres peces del seu repertori. Però sobretot, l’actuació de Jaume Arnella al teatre de l’Orfeó Reusenc va servir per mostrar l’ofici, per –més enllà de notícies històriques i reflexions antropològiques– exemplificar, amb la categoria d’un mestre, la capacitat comunicativa d’uns textos que expliquen històries del passat o fan referència al present, amb ironia i crítica, amb emoció i alegria.

Una lliçó pràctica que va complementar, en aquest inici del cicle 'Una ciutat de romanços' que, entre octubre de 2014 i abril de 2015, impulsem diverses entitats i institucions de Reus, la conferència que Toni Orensanz va oferir a l’Arxiu de Reus el passat dimecres.

Com a periodista que reflexiona sobre la construcció de la notícia, Toni Orensanz –que va publicar amb Carrutxa, Passió, sang i oblit, un treball sobre un crim i la execució pública dels responsables, al Priorat del segle XIX– va fer evident el paper dels romanços com a eina de creació d’una visió popular dels fets que resta en la memòria, més enllà de la seva veracitat. Però, sobretot, la seva brillant exposició va servir per constatar l’absoluta actualitat de la funció comunicativa del folklore –de la literatura popular de fil i canya, a la televisió o les xarxes socials– que continua convertint personatges marginals en herois populars o bastint narracions entre la realitat i la fantasia, en relació –ara com abans– amb alguna pràctica periodística que fa bona la sentència que afirma que mai la realitat ha d’espatllar una bona notícia.

Entre la teoria i la pràctica el començament del cicle ha estat excel·lent. Un inici que ha posat alt el llistó per a les activitats que en els propers mesos es desenvoluparan. Hi ha previstes, en un calendari que s’està configurant, conferències o taules rodones sobre les balades de tradició oral, la literatura popular de sang i fetge, la de caire polític, o la fantàstica de fil i canya, una exposició sobre la producció reusenca, tallers, actuacions… tot plegat, romanços.

Article extret del bloc La Teiera, de Salvador Palomar.

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics