Divendres, 29 de Març de 2024

Un microones on es cuinen les idees

La cultura comparteix espais i es fa més visible a través del coworking

31 de Maig de 2013, per Albert Sunyol
  • Alguns dels membres impulsors del nou espai de coworking

    Albert Sunyol

El Coworking és una nova tendència de treball per a professionals freelance i autònoms que es basa en compartir oficina i despeses. Va néixer als Estats Units, al 2006, i la implantació a Espanya ha estat meteòrica fins a convertir-se en el país amb més espais per càpita d'aquest tipus, dos-cents, un 40% dels quals són a Madrid i a Barcelona, i esdevenint la tercera a nivell mundial quant a nombre d'espais, només superada per Estats Units i Alemanya.

El fenomen ha adquirit molta importància a causa de la crisi econòmica, un moment en què l'emprenedoria –freelance, pimes, emprenedors, professionals liberals- agafa cada cop més força, fugint del teletreball i les distraccions que pot generar aquest. Els perfils professionals que es troben en els mòduls compartits són diversos, tot i que cada vegada més, els projectes dels qui hi participen estan especialitzats en les indústries culturals i creatives.

El fotògraf Christophe Sion practica el 'coworking'. Aquest francès afincat a Reus compartia fins fa poc un pis i projectes amb un altre professional, fins que va decidir fer la mudança cap al carrer de Sant Serapi, que té una particularitat: s'hi troba l'edifici del Vapor Vell, propietat del col·legi d'Arquitectes. Ell i altres persones, l'han escollit com la seu del Vaporlab, un projecte que vol fer posar en comú el treball dels qui s'estableixen i amb una aposta decidida per la cultura. En conversem amb el mateix Sion i altres impulsors.

Un espai per als que no volen marxar a l'estranger i aposten per ser emprenedors aquí

Què significa, en el cas reusenc, aquesta aposta de coworking? És un espai pensat per a viure i conviure professionalment amb altres professionals, per passar-hi un determinat nombre d'hores, o per esdevenir un lloc de reunió. L'equip impulsor el presenta també com el lloc de trobada per "als qui no volen marxar definitivament a Alemanya o a Londres, gent que comença els seus primers passos aquí, emprenedors, i en un context on cada cop és més fàcil que et contractin per a feines puntuals", diu l'arquitecta Laura Cabré.

Així, es pretén incentivar una xarxa de contactes i fomentar la col·laboració entre els professionals, fugint d'una estructura vertical i que fomenti la interdisciplinarietat: posar cara al què avui en dia ja permeten fer xarxes socials com Linkedin, però parlant-ne al costat d'una màquina de cafè o escalfant el dinar al microones. "És molt important el boca a boca, en una ciutat com Reus, on et situen ràpid", comenta l'arquitecte Josep Lluís Blanch, un dels ideòlegs del Vaporlab.
 
Alimentar l'esperit

Aquest espai, concebut com a "dinàmic", consta d'una planta baixa i una altra superior, i ha estat impulsat per deu persones que provenen de diverses disciplines i relacionades amb la cultura, d'una manera o altra. No es pot passar per alt aquest fet, perquè aquest edifici, en paraules dels seus impulsors, vol esdevenir també, de forma periòdica, un espai modulable i de confluència creativa i artística, des del vessant d'autor i de receptor: ser una sala amb una programació estable d'exposicions, de concerts, conferències, de xerrades i oberta a qualsevol persona amb inquietuds i que vulgui aportar qualsevol idea.

Coincideixen els seus ideòlegs en un diagnòstic: que "la cultura a Reus es troba en stand by", com apunta l'artista visual Aureli Ruiz, i que "ens hem palanquejat durant els darrers anys en què cadascú feia les coses des de casa seva", segons diu de manera contundent la cuinera Mariona Quadrada.

Josep Lluís Blanch i Laura Cabré reflexionen sobre Reus, i a partir de la seva experiència laboral a la capital catalana, s'hi emmirallen: "a Barcelona sempre hi ha coses a fer, i aquí et trobes coses determinades en dies determinats". Creuen que apostar per un espai com el seu "pot ser un complement on es puguin fer altres coses que no s'impulsen de les institucions".

Quadrada ho amaneix amb el concepte de necessitat. "A la ciutat hi ha persones que volem alimentar l'esperit, volem anar més enllà del taller de Macramé". I posa un exemple: "poder escoltar un filòsof, però no d'una manera que pugui resultar avorrida, sinó a través d'un format que pugui ser atractiu i d'una forma agradable i fresca".

Espais de coworking a la demarcació

El passat divendres 19 de maig, Vaporlab va viure la seva primera presentació oficial. Aquest dijous s'ha tornat a repetir una segona sessió, coincidint amb l'obertura de l'espai aquest mes de juny, i on ja es podran copsar algunes activitats. Sense aprofundir extensament en l'àmbit cultural, a més del Vaporlab, el coworking es practica també amb espais com Redessa, l'empresa ReusEnginyeria i a Multioficines La Salle. A Tarragona, hi ha tres empreses: CoworkTGN, Coworking Tarragona i 6Q&A Ass. També cal assenyalar els casos de Vila-seca, amb EidonLink Cowork, i TravelNet Coworking, a Salou.

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics