Dimarts, 11 de Maig de 2021

Víctor Navarro: 'Sense la curiositat, encara viuríem en coves'

17 d'Abril de 2013, per Redacció
  • Víctor Navarro, amb el llibre entre les mans

    Nerea Zambrano

En una frase: de què tracta 'El Comecuentos'?

Un conjunt de relats breus de moltes i molt diferents veus, filats per la història il·lustrada d'un personatge (el Comecuentos) que fa de primer lector.

Quina característica destacaria de la seva manera de ser?

La curiositat. És un tret que m'agrada. Ella ens ha portat a explorar mar, terra i espai, a ampliar el nostre enteniment del món, a avenços tecnològics, a entendre els altres. La curiositat és una benedicció (sense ella, encara viuríem en coves) però també una maledicció (hem d'acceptar que mai acabarem d'aprendre tot el que ens interessa).

Quina qualitat valora més en una persona?

L'empatia, la capacitat de "patir amb" (tot i que també "gaudir amb"). Tots estem connectats i les nostres accions ens afecten, encara que moltes vegades la connexió es perd de vista. A partir de l'empatia sorgeix tot allò lloable a l'esser humà: la lleialtat, la bondat, l'amor. Deia Carl Sagan que si la nostra espècie mereixia la salvació era per dos invents: la bondat i la música.

Expliqui'ns una anèdota que li hagi passat mentre escrivia.

L'acte d'escriure és molt avorrit. És la tirania del portàtil i el pijama. Tot i això, forma part d'un procés més intens i interessant: quan es comença a escriure no s'acaba fins a la darrera revisió, sense pauses. Dins d'aquest procés, sí puc explicar alguna anècdota: sempre que m'he vist encallat amb un relat, he trobat el camí en moviment. Corrent, viatjant, conduint… Una vegada vaig veure la forma d'escriure una idea que portava voltant-me mesos tot just pujar a un autobús de Frankfurt a Barcelona. Vaig dedicar tot el viatge a escriure i en arribar ja havia completat el text.

En què prefereix passar el temps?

Amb els meus amics i la meva gent propera. Un cafè o una cervesa amb amics, en intimitat i cara a cara, sempre és una bona inversió. També corrent, viatjant, llegint, jugant.

Què voldria ser?

La millor versió possible de mi mateix. I si no, astronauta.

On voldria viure?

A Mallorca s'hi viu molt bé, però si hagués de sortir fora, dedicaria un temps a Nova Zelanda. Bonics paisatges, bona gent, bon clima, una història fascinant. El Japó també és un dels destins que em fascinen.

Quin és el seu autor preferit?

Ningú no en té només un, però avui em quedaria amb Haruki Murakami. És molt modern i rellevant a l'actualitat, però alhora escriu sobre temes universals i humans de manera molt íntima i crua. Melanconia pura. A occident, l'ideal estètic és la bellesa i la perfecció, però al Japó es valora més el que se'n diu "wabi-sabi": un cert sentit d'anhel, de malenconia, d'imperfecció. Res està complet, res dura eternament, res és perfecte.

Quin heroi/heroïna de ficció li agradaria ser?

Diria Batman, però vaig llegir una vegada que si enveges quelcom d'algú has d'envejar tot el que envolta a la persona. La vida personal de Batman no em sembla envejable, així que em quedo amb l'Indiana Jones. Doctor, professor, viatger, aventurer.

Quin personatge històric destacaria?

M'agraden més els testimonis de la història que els que la protagonitzen. Els exploradors, els escrivans que ho deixen tot per a explicar què hi ha més enllà. Per això em quedaria amb Lafcadio Hearn, un periodista i escriptor irlandès que es va instal·lar al Japó a inicis del segle XX. Una vida dura, amb sacrificis, imagino, però romàntica i molt literària.

Quin és l'últim llibre que ha llegit?

'Cajas de música difíciles de parar o el desencanto de Nacho Vegas'.

Quin llibre regalaria per Sant Jordi?

'El filósofo y el lobo', de Mark Rowlands.

Els participants a 'El comecuentos' són Joana Abrines, Enrique Canovaca, Raúl Cosano, Beatriz García Guirado, Adrián G. Troncoso, Enrique Gómez León, Yolanda González Mesa, Markos Karayannos, Paula Lerma Andreu, Juanjo López, Adrián Muñoz, Víctor Navarro Remesal, Antonio Oria de Rueda, Andrés Ortiz, Rafael Pérez, Manuel Rivera, Matthew Seddon, Mario Serra, David Serra, Iván Serra i Vicenç Vernet

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (1)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Comentaris

adela  17 d'Abril de 2013

Me encanta este chico, sera

Me encanta este chico, sera xq es mi hermano??

Reportatges