Divendres, 19 d'Abril de 2024

Victòria Rodrigo: ‘Descobrir els matisos dels llibres pot resultar apassionant’

21 d'Abril de 2014, per Enrique Canovaca
  • Victòria Rodrigo

    Cedida

  • Fina Masdéu

    Cedida

Quin ha estat el fil conductor d’aquest segon llibre del col·lectiu?

Victòria Rodrigo: Aquests és un llibre que parla de  llibres: els llibres entesos com a companys de viatge en el trajecte de vida. Amb lectures que han deixat el seu pòsit en nosaltres com a lectores i que ara, com a escriptores, ho expliquem a Biblioteques personals.

Què pot atraure el lector quan llegeix ‘un llibre sobre llibres’?

V.R.: Principalment, la curiositat per saber més coses sobre els llibres.  En els llibres conflueixen un conjunt de factors,  uns  de relacionats amb el seu contingut i d’altres amb la forma, amb múltiples matisos, i descobrir-los pot resultar apassionant. Biblioteques personals ofereix al lector aquesta possibilitat, sense deixar de banda que alhora que parla de llibres posa a l’abast un recorregut pel món de la literatura des de l’òptica personal de cada escriptora.

Com funciona l’experiència d’escriure de forma col·lectiva?

F.M.: De moment funciona força bé, perquè decidim a priori el tema que cal tractar: en el primer llibre, vam proposar a les autores que fessin sortir Reus en els seus textos, de la manera que fos; en aquest segon, el tema escollit han estat els llibres i les lectures que ens han marcat en el decurs del temps. A més a més, també delimitem prèviament l’extensió del text en funció del nombre d’escriptores que hi participen. La resta, la decideix cadascú: gènere, to, enfocament del tema, etc.

Quins són els noms que es trobaran en el llibre? N’hi ha de nous?

F.M.: Hi trobarem Carme Andrade, recentment incorporada a Reusenques de Lletres, M. Lluïsa Amorós, Montse Farrés, Montserrat Flores, Aràntzazu Fonts Pallach, Txell Granados, Marta Magrinyà, Fina Masdéu, Lena Paüls, Victòria Rodrigo, Agnès Toda i Dolors Vallverdú. La il·lustració de la coberta, com en el primer llibre, és obra de Fina Veciana.

I les temàtiques?

V.R.: El llibre està dividit en tres apartats: biblioteques, llibres i lectures; en cada un, hi podem trobar històries de ficció, poemes, reflexions i experiències pròpies, assajos breus i poemes

Què en pensen del moment cultural que es viu al Camp de Tarragona?

F.M.: Hi ha força activitat cultural, promoguda des d’àmbits ben diversos i amb formats molt variats: publicacions, exposicions, xerrades i espectacles (conferències, taules rodones, lectures dramatitzades, muntatges multidisciplinaris en què es barreja la imatge amb el text, la música i/o la dansa...). Tanmateix, cal subratllar que aquesta voluntat d’apropar la cultura a la gent no prové exclusivament de les institucions i de les entitats consolidades, sinó també, i en bona part, de grups culturals i socials independents, des de la base. I, sovint, amb poquíssim pressupost per dur-los a terme.

Què s’ha de fer per motivar la lectura entre els joves?

V.R.: La lectura ha de ser entesa com un plaer, també com un mitjà per aprendre i descobrir, però no com una obligació. Per això, en primer lloc, cal un ambient propici a casa: si els nens, i els joves, veuen que els pares sempre  tenen algun llibre a prop –sigui en paper o sigui digitalitzat-, si els expliquen històries i els en llegeixen, si els porten a les llibreries, tot això va fent pòsit. A l’escola, cal parlar-los sovint d’autors i de llibres, de manera espontània, no només quan toca; implicar-los en les lectures i fer que les treballin per entendre-les, no per superar una prova. Això no és cap garantia d’èxit immediat, però sí que possiblement ho serà amb el pas del temps. Un lector es fa, per tant ha d’anar adquirint un bagatge i, sobretot, un hàbit.

Com i on passaran la diada de Sant Jordi?

F.M.: Al matí, a l’institut, participant en les diverses activitats que organitzem amb motiu de la diada: tallers, lliurament de premis del concurs literari, teatre... A la tarda, al Mercadal, fent un tomb per les parades de llibres i conversant amb la gent que s’hi aplega.

V.R.:  A la plaça del Mercadal treballant a l’estand de Cultura. Des de fa alguns anys tinc la fortuna de gaudir de la diada en primera línia.

Quin llibre recomanen per Sant Jordi?

F. M.: Això de recomanar un llibre és ben difícil, perquè cadascú té els seus gustos i les seves predileccions. Ara bé, jo demanaria als lectors que siguin generosos amb els productes locals i que s’avinguin a donar-los una oportunitat: poden tenir agradables sorpreses!

V.R.: Difícil decisió la de recomanar un llibre que encerti el gust dels lectors! Una proposta podria ser Llaços secrets de  Marta Magrinyà, que  aquests dies he començat a llegir i em té captivada. Una altra alternativa seria algun llibre de poesia d’autors locals; l’oferta per a aquest Sant Jordi és temptadora.

Feu clic sobre qualsevol fotografia per iniciar el passi de diapositives

reusdigital.cat Reus Diari Digital lletres reusenques

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics