Dilluns, 21 de Maig de 2018

Carrutxa edita una versió ampliada i millorada del llibre 'La formació d'una ciutat'

La publicació apareixerà al voltant de les Festes de Sant Pere

28 de Maig de 2017, per Isabel Martínez
  • Il·lustració de la portada del llibre

    Josep Maria Gort

  • Portada del llibre

     

Coeditat el 1986 per l'Ajuntament de Reus i Carrutxa, coincidint amb el 800 aniversari de les Cartes de Població de Reus, el llibre 'Reus: la formació d'una ciutat' d'Ezequiel i Josep Maria Gort, tindrà pròximament una versió ampliada i millorada que sortirà a la venda al voltant de les Festes de Sant Pere.

"En realitat és un llibre nou que s'ha renovat en la forma i en les investigacions", ha comentat Salvador Palomar, un dels integrants de Carrutxa. "El llibre es complementa amb una sèrie de reconstruccions basades en la documentació i plànols antics", assegura Ezequiel Gort, un dels autors juntament amb el seu germà, Josep Maria Gort, qui ha efectuat les il·lustracions que acompanyen el text.

L'historiador Ezequiel Gort ha posat en valor especialment aquestes imatges perquè permetran donar major comprensió a l'obra i explicar l'evolució de la ciutat al llarg dels segles d'una manera amena. "Es busca sobretot que sigui una obra de divulgació", ha dit Gort, motiu pel qual s'han prescindit de notes a peu de pàgina i es fa servir un llenguatge poc feixuc.

En l'ordre cronològic, el text s'inicia amb el naixement de la ciutat al segle XII (el primer document escrit és de 1154) i arriba fins a l'any 2012, data del darrer dels plànols que conté la publicació en el qual s'aprecien els barris actuals de la ciutat. La nova publicació, que tindrà tapa dura i serà a color, ha modificat lleugerament el seu títol original i ha passat a anomenar-se 'Reus del passat al present. La formació d'una ciutat'.

Concretament, contindrà 27 capítols més una introducció. Precisament, a la introducció de l'obra, s'assenyalen algunes de les fonts bibliogràfiques (Pere Anguera, Josep M. Arauzo, Ramon Amigó, Albert Arnavat,...) que en els darrers anys han enriquit el coneixement historiogràfic sobre la construcció urbanística reusenca.

Esgotat en poc temps

Publicat durant la dècada dels 80 amb un notable èxit editorial i divulgatiu –fa anys que està esgotat-, aquest títol emblemàtic sobre els orígens i la formació de la ciutat, ara es renova en matèria d'imatge gràcies als nous dibuixos de Josep Maria Gort. Els estudis històrics desenvolupats durant aquests anys pel que va ser arxiver municipal, Ezequiel Gort, també complementen les dades presents en la primera edició i permetran posar al dia una obra que ha estat emprada a moltes escoles per conèixer l'evolució històrica i urbanística de Reus.

Tot i aquests canvis, Palomar ha assegurat que "la publicació precedent era un molt bon llibre fet amb els recursos del seu moment" i que "ha donat un "bon servei". Així mateix, la modernització que ara s'ultima continuarà apostant per ser "una obra de divulgació" que expliqui de manera fàcil i entenedora "l'evolució urbana" de la capital del Baix Camp.

Feu clic sobre qualsevol fotografia per iniciar el passi de diapositives

reusdigital.cat Reus Diari Digital il·lustració portada del llibre evolució sobre la ciutat germans Gort
COMENTARIS (1)

Comentaris

Xavier Amorós Solà  29 de Maig de 2017

Bona notícia

Bona notícia pels reusencs, i pel mig món interessat pel tema, l'aparició d'aquest llibre de Josep M. Gort i d'Ezequiel Gort que és la renovació, ampliació i multiplicació del que van publicar el 1987 l'historiador Ezequiel i el creador plàstic Josep Maria, els germans Gort, i que ara publiquen l'admirable i actiu personal de la Carrutxa. El llibre que sortirà pels vols de Sant Pere, durà per títol " Reus, del passat al present. La formació de la ciutat." (L'anterior es titulava "La formació de la ciutat"). Tot això i més cosa és el que ens explica la periodista, l'escriptora Isabel Martínez, amb el seu estil auster i expressiu; és a dir: elegant; en el seu escrit d'avui .

Reportatges