Dijous, 28 de Març de 2024

Els 'Cinema Paradiso' de casa nostra

Cambrils, Vimbodí o Caseres, a la Terra Alta, tenen sales amb programació regular

02 de Juliol de 2017, per Marc Busquets
  • Façana del Cinema La Rambla de l'Art de Cambrils

    Marc Busquets

  • Una projecció al Cinema La Rambla de l'Art de Cambrils

    Marc Busquets

  • Yolanda Soler, al vestíbul del cinema cambrilenc

    Marc Busquets

  • Cartellera del cinema de Cambrils

    Marc Busquets

  • El cinema Foment, de Vimbodí, resisteix el pas del temps

    Cedida

  • Cedida

  • Cedida

  • El Modern de Caseres és el cinema més antic de la demarcació tarragonina

    El Punt Avui

  • El vell projector del Modern de Caseres

    El Punt Avui

Amb el tancament del Palace a finals del passat mes de març, el públic reusenc és orfe de cinema. I ja s'han complert els 100 dies d’aquesta pèrdua, de fet. Per als més romàntics, passejar-se per la riera d'Aragó i veure que l'equipament de la família Zúñiga ha quedat reduït a una pila de runa és dolorós. Queden, per sort, el CineClub del Centre de Lectura, el Bravium, l’Orfeó i la sala Santa Llúcia, però el cas és que els cinèfils de la ciutat que volen veure estrenes o gaudir d’una programació regular han d’agafar el cotxe i plantar-se a Cambrils, Vila-seca o Tarragona.

A l’espera del nou complex que s’ha anunciat a La Fira, els amants del setè art de la capital del Baix Camp tenen encara uns quants oasis amagats per diverses poblacions del territori. Tots, a més, tenen mil i una històries ocultes entre cartells, seients, llums de neó i records. Són els cinemes de la demarcació que resisteixen contra vent i marea. Són els nostres particulars ‘Cinema Paradiso’.

Rambla de l’Art, ‘més que un cinema’

A uns 20 minuts de Reus, el cinema Rambla de l’Art de Cambrils obre tarda rere tarda amb una clara aposta per les propostes culturals de qualitat, de vegades força allunyades dels circuits comercials. Als 80, la vila es quedar sense cinema i l’Ajuntament es va fer amb l’antic Rambla amb la voluntat de convertir-lo en un casal. L’equipament, reobert l’any 1989, es va reformar i va passar a convertir-se en un espai per a diversos usos. No obstant això, amb el pas del temps i després d’un primer període satisfactori, va entrar lentament en declivi fins al seu nou tancament el 2013. Un concurs públic guanyat per Olwyn Films i el seu impulsor, Toni Badimon, però, l’ha revifat.

L’objectiu d’aquest és fer de Rambla de l’Art “un punt de trobada” en què no només s’hi puguin veure pel·lícules. De fet, s’hi projecten òperes, s’hi lloguen i venen pel·lícules i el vestíbul acull exposicions de fotografia i pintura. “És més que un cinema, és un centre cultural”, apunta Badimon. Se n’està sortint, doncs. S’organitzen sopars després del passi de determinats films, i s’estrenen pel·lícules amb la presència dels seus realitzadors. “S’ha de fer així, si es vol ser diferent i atractiu per a la teva audiència”, assenyala l’empresari. "Mirem de fer entendre que venir al cinema pot ser barat i enriquidor", afegeix.

Vimbodí, reducte cinèfil

Si el Baix Camp compta amb la Rambla de l’Art com a joia cinèfila, a l’Alt Camp poden presumir del Cinema Foment de Vimbodí. Al peu del canó a la taquilla des de 1981, l’encarregat Alfons Alsamora les ha vistes de tots colors i lamenta que “la gent jove s’estimi més anar als cinemes dels centres comercials” abans que no pas als dels petits pobles. No obstant això, es renova la programació de manera quinzenal (aquest cap de setmana s’hi projecta l'argentina ‘Me casé con un boludo’) amb especial protagonisme del cinema d’autor. “Potser és per això que la gent que tenim és molt lleial”, subratlla el veterà responsable de la sala, de 225 butaques.

El Foment d’Alsamora és, per tant, el refugi cultural per a gent de l’Espluga de Francolí o Solivella, entre d’altres. “Si aguantem és perquè això ens agrada, perquè som gent de cinema”, apunta satisfet. Ara bé, en aquest espai, antic cinema parroquial i de titularitat municipal des dels 80, s’hi fan moltes altres coses. “I és un encert, perquè avui el públic també vol veure altres espectacles en una pantalla gran, o teatre. Els cinemes de poble han de ser polivalents si volen tirar endavant”, revela per part seva l’historiador Isaac López Sánchez, autor de ‘Historia de los cines tarraconenses’ i membre del Centre d'Estudis sobre Conflictes Socials de la URV. A banda, es pot destacar el Centre Recreatiu de Vilallonga del Camp.

El cinema més antic de casa nostra

Ara bé, si a la demarcació tarragonina hi tenim un referent cinematogràfic que ha resistit l’eclosió de les multisales a la perifèria de les capitals, és sens dubte el Cinema Modern de Caseres, a la Terra Alta. La població, de 253 habitants, amaga un dels “tresors culturals” més ben guardats del país, tal i com el descriu l’abans esmentat López Sánchez. Allà hi fa 56 anys que Javier Escarceller hi va iniciar una aventura que encara dura gràcies a l’esforç, la tenacitat i la passió pel setè art de la família. De fet, Escarceller, que ha complert 100 anys, té en el seu nebot Josep Maria Peris, el continuador de la seva nissaga exhibidora des de fa una dècada."No tenia previst dedicar-me a això, i perquè mon tiet no tingués un disgust vaig voler continuar la seva feina", explica.

La família ha establert, és més, un circuit d'exhibició per una desena de municipis del territori, entre els quals hi ha l'Hospitalet de l'Infant. "La joia de la corona, però, és el cinema de Caseres", revela Peris. "No sempre és rendible, però s'ha de mantenir obert pel seu valor simbòlic", afegeix. La programació, eclèctica, mira de seduir tot tipus de públics, tot i que és la singularitat del projecte el que atrau fins i tot turistes i curiosos. "És cert, d'un temps ençà molts mitjans s'han interessat per nosaltres i també hem sabut de gent que ha vingut de força lluny per conèixer el nostre cinema", celebra content Peris.

Mentre, els cinèfils ganxets compten els minuts que resten per tal que l'anunciat nou cinema a La Fira, es faci realitat. Les primeres previsions van assenyalar temps enrere que aquest entri en funcionament al Nadal.

Feu clic sobre qualsevol fotografia per iniciar el passi de diapositives

reusdigital.cat Reus Diari Digita cinema la rambla de cambrils
reusdigital.cat Reus Diari Digita cinema la rambla de cambrils
reusdigital.cat Reus Diari Digita cinema la rambla de cambrils
cinema Foment Vimbodí Cultura Reusdigital
cinema Foment Vimbodí Cultura Reusdigital
cinema Foment Vimbodí Cultura Reusdigital
cinema Modern Caseres Terra Alta Cultura Reusdigital
cinema Modern Caseres Terra Alta Cultura Reusdigital

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics