Dilluns, 13 de Maig de 2024

Un almanac carregat d'història

El 'Calendari dels pagesos' es publica des de 1861

23 de Desembre de 2019, per Marc Busquets
  • Detall de la Roda perpètua a la portada del 'Calendari dels pagesos'

    Reusdigital.cat

'Catalunya té un fibló/ i n'hi ha alguns que n són ben crítics/ però part de la població/ diu que hi ha presos polítics'. És un fragment del 'Judici de l'any', per Anais Falcó i Christian Simelio, que obre el 'Calendari dels pagesos' de 2020. El quadern, que enguany arriba a les 159 publicacions, inclou tot tipus d'informació agrícola, consells, dites populars i reflexions sobre l'actualitat. 'Per arreu en maten dones/ i més d'una violació/ per estimar i fer de bones/ cal saber que no', apunten altres versos que resumeixen el 2019. 

La Roda perpètua diu...

Amb tot, més d'un s'endú a casa el 'Calendari dels pagesos' per l'anomenada Roda perpètua que es reprodueix a la seva portada. La va pensar el frare Domènec Varni, i la va publicar el frare Miquel Agustí, prior de Perpinyà, el 1617. Aquesta pronostica, diuen, quins anys seran fèrtils o estèril per al cultiu de les terres (sembla ser que serà aquest últim cas, el 2020). A més, assenyala quins seran els eclipsis visibles a casa nostra (el proper 10 de gener en tindrem un de penombral de lluna), o quina serà la visibilitat dels planetes. 

D'estil directe i planer, el 'Calendari dels pagesos' assenyala quines han de ser les sembres i plantacions més reeixides mes a mes, tot complementant les informacions amb fitxes d'aliments com el tomàquet, del qual es concreten tota una colla de propietats. Un dels elements que conté, el licopè (al qual deu la seva coloració vermella), pot contribuir a reduir el càncer de pròstata, entre altres, segons se subratlla. Publicació de guia i tradició, informa també de la celebració de trobades per a la pagesia i de l'actualitat al sector. 

Curiositats 

De fet, i en el calendari de 2020 (prou particular perquè es tracta d'un any bixest), s'hi exposa l'estat actual de l'elaboració d'oli d'oliva verge extra a partir d'un article en què s'hi detalla com s'emmagatzema i tracta el producte, com se'l protegeix i en què es conclou que aquest ha suposat "una revolució gastronòmica" global en aquest inici de segle. Farcit de curiositats, el llibret revela curiositats com la commemoració dels 125 anys del descobriment de la ràdio. En aquest sentit, recupera uns versos publicats el 1925 al setmanari 'El borinot' en què s'hi va reflectir la desconfiança que va generar l'invent en segons quins ambients. 'Tan si ets invent d'en Marconi/ com si ets cosa del dimoni/ és ben cert i comprovat/ que el teu poder, avui dia/ o Radiotelefonia/ nostre magí ha capgirat', van escriure. 

Les pàgines centrals inclouen el tradicional calendari (amb una fitxa de plantes aromàtiques i medicinals) i, a més, n'hi ha d'altres dedicades a la 'saviesa popular' per contribuir a gaudir d'una dieta saludable amb receptes culinàries com la d'una sopa escaldada de poniol, força útil segons sembla si patim patim un procés d'infecció o irritació del sistema digestiu. Una galeria fotogràfica que recull detalls de l'arquitectura romànica a pagès i una agenda amb les fires i mercats i les festes majors del país completen l'almanac, clàssic de la cultura catalana en què no hi falten els cèlebres gravats de Ricard Opisso, aprenent del reusenc Gaudí. 

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit



COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Reportatges