Diumenge, 19 de Maig de 2024

'Volem que la música torni a sortir al carrer en ple esclat primaveral'

El director artístic de la FiM de Vila-seca, Martí Marfà, assenyala que l'esdeveniment previst al maig pot ser un 'referent' cultural al sud del país

21 de Gener de 2021, per Marc Busquets
  • La FiM torna a Vila-seca el proper mes de maig

    Cedida (Frederic Navarro/ FiM Vila-seca)

El 3 de febrer s'acabarà el termini de presentació de propostes artístiques per prendre part a la Fira de música emergent i familar de Vila-seca, la FiM, que tindrà lloc entre els dies 7 i 9 de maig. El director artístic de l'esdeveniment, Martí Marfà, explica a Reusdigital.cat que l'objectiu és el de ser, amb el temps, un referent al sud del país. Una zona del territori, la nostra, on hi ha molta activitat i "camp per córrer" pel que fa a la creativitat, subratlla. 

El 3 de febrer s'acaba el termini per presentar propostes per participar a la FiM. Quin balanç en fan, per ara?

La resposta ha estat sorprenentment positiva. Hem rebut moltes propostes, quelcom que ens ha sorprès en certa manera perquè al capdavall la nostra és una fira que torna i que, en conseqüència, s'ha de tornar a fer el seu lloc. La nostra voluntat, a banda, i el nostre repte, és intentar reflectir varietat d'estils i territoris, així com de gènere. Ens agradaria que a la FiM la representació femenina fos destacada. 

El lema de la fira és 'Reinicia la FiM'. És arriscat, en un context de pandèmia, tornar a engegar un projecte com aquest?

Els nostres són temps en què és evident que tothom haurà d'adaptar-se a les circumstàncies que ens anem trobant. Confiem, però, que a la primavera i a principis de maig la situació de la covid-19 hagi millorat, i és d'aquesta manera com treballem. Pensem que la FiM serà un esdeveniment que coincidirà amb la paulatina tornada a la normalitat i que ens permetrà gaudir de la cultura gairebé com ho fèiem abans de la crisi sanitària. 

Segons com, hauran de reformular tot el que tenen previst. 

Un esdeveniment com aquest, en la situació on som i amb la crisi que pateix la cultura en general i la música en particular, és més necessari que mai. Ens haurem d'adaptar a allò que ens trobem, és així, i per això contemplen tots els escenaris possibles. A mesura que ens anem acostant al mes de maig anirem afinant la celebració de la fira en funció dels criteris i les possibles restriccions que ens marquin les autoritats. 

Tot esdeveniment cultural haurà de preveure múltiples possibilitats.

M'agrada pensar que el que estem vivint no serà sempre així. Vull pensar que són temps excepcionals, i que passaran. A banda, la capacitat de resistència del sector cultural, en aquest país, sempre ha estat enorme. D'alguna manera, tenim recursos i experiència per adaptar-nos al que vagi venint, però és evident que tots treballarem millor quan ho fem amb certa planificació i certeses. 

Què volen mantenir, de l'esperit de les edicions anteriors?

La fira de Vila-seca va aconseguir, en les seves 16 edicions anteriors, situar-se com una cita anual de la música catalana, en especial per als grups emergents. Era un esdeveniment al qual qui hi assistia descobria propostes que tot just començaven, i que amb el temps podrien acabar sent essencials. 

Tothom té records d'això, sí. 

Exacte, n'hi ha que t'expliquen que a la fira hi van veure els Manel per primer cop, o El petit de Cal Eril. Doncs és precisament aquesta una de les virtuts que aspirem a recuperar de manera progressiva. Després de tot, tornar a ser un referent demana temps, unes quantes noves edicions. I a més, sí, volem tornar a reviure aquella sensació de sempre de la FiM en què sents que la música surt al carrer en ple esclat primaveral. 

I què hi volen incorporar?

Hi incorporem les propostes familiars. Ens agradaria anar en la línia d'oferir música en directe per a tots els públics, i fer un esforç pel que fa a horaris i formats per reflectir una tendència ja existent a l'escena. 

Que pares i fills poden anar junts a veure concerts?

És això mateix. O amb els nebots. Amb gent de totes les edats, de fet. De públic que vol veure música amb la canalla n'hi ha, i cada cop més. Només cal pensar en l'aparació d'esdeveniments d'aquest tipus, arreu. I també hi ha propostes que s'estan reformulant i que passen d'una concepció per a un públic adult i en horari nocturn a altres fórmules per aplegar més gent. 

Quina relació vol establir la FiM amb els grups del Camp?

Volem contribuir a situar el Camp de Tarragona al mapa de l'escena cultural catalana. Ja hi és, que consti, i té grups i esdeveniments importants, però trobem que cal projectar la música emergent, la nostra i la de la resta del país, des del propi Camp de Tarragona per a tot Catalunya i si pot ser més enllà. 

Mirem massa cap a Barcelona i el nord, potser?

Sí. I en molts aspectes, inclòs l'imaginari històric i cultural. S'ha construït mirant més cap al nord que no pas cap a la Catalunya sud. La FiM torna precisament per trobar nous espais de centralitat artística i de projecció del territori. A més, aquí hi ha una escena que cal potenciar, i per això els esdeveniments que s'hi organitzin han de ser un estímul per no abandonar. 

Té un pas un component distintiu, la música que es fa al Camp?

Les escenes locals i territorials existeixen, sí, però no són precisament coherents a nivell d'estil. La música i la gent circulem, després de tot, així és que de fet tindria més sentit parlar de corrents que no pas de geografia. Tenim trap català, posem per cas, i en tenim a Lleida i al Maresme. És això el que cal posar en valor. 

La FiM és també un punt de trobada entre professionals. 

Sí, i com a tal està concebuda, és una fira per a professionals. Té una vocació central per servir de mercat on pot haver-hi intercanvis entre els diversos agents de la música, siguin bandes, programadors o mànagers. En aquest sentit, volem reforçar la programació per a professionals més enllà de les actuacions a través de tallers, trobades i activitats internes. 

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit



COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Reportatges