Dilluns, 13 de Maig de 2024

Les Àrees de promoció econòmica urbana, una oportunitat per a la sostenibilitat

01 de Juliol de 2020, per Antoni Blasco
  • Una imatge d'arxiu del raval de Santa Anna, amb vianants passejant-hi

    Reusdigital.cat

Des de fa temps, les associacions de comerciants de Reus segueixen amb interès la tramitació del projecte de llei de les Àrees de promoció econòmica urbana, més conegudes pel seu acrònim APEU. Aquesta llei ha de permetre, entenen, la dinamització comercial de la nostra ciutat en un moment en que l’associacionisme empresarial està en hores baixes. La llei es troba en aquests moments en la fase d’avantprojecte i estableix en el seu article primer que té com a objectiu “millorar la qualitat de l’entorn urbà mitjançant actuacions sostenibles; consolidar el model de ciutat compacta, complexa i cohesionada i mediambientalment eficient".

Crec que qualsevol entitat mediambientalista subscriuria aquest paràgraf. A més, quan entrem en el detall de l’avantprojecte, veiem que entre les funcions de les gestores de les APEU hi ha d’haver el promoure serveis mancomunats que contribueixin a disminuir l’impacte ambiental i proposar millores de la mobilitat. Sempre hem entès que la pretensió d’una part del nostre comerç de convertir la ciutat en un centre comercial a cel obert on els visitants gaudeixin d’un passeig que els inviti a badar front els aparadors i a seure en una terrassa requeria d’un plantejament urbanístic que incrementés el confort que donen les zones verdes, els cants del aucells i l’allunyament dels vehicles a motor, entre d’altres.

Ara d’alguna manera el concepte d’àrees de promoció urbana ens confirma la validesa dels nostres planejaments. Tampoc té massa mèrit. Existeixen nombrosos estudis que vinculen la peatonalització d’un carrer amb increments de vendes, així com la quantitat de “verd” amb el preu per m2 dels locals. Per tant la millora en la sostenibilitat és una millora també en la rendibilitat, per més que a nosaltres no ens agradi massa utilitzar aquests arguments.

En resum, que hem acollit amb interès la iniciativa del comerç local, tot i que les darreres setmanes un núvol hagi enfosquit el nostre optimisme. La posició ultramuntana d’un sector del comerç que s’oposa i s’ha oposat a la peatonalització del raval de Sant Anna no ha rebut cap mena de comentari per part de les associacions de comerciants de la nostra ciutat.

Pur tacticisme? I si les APEU fossin una simple maniobra per recaptar ajuts i fer bullir l’olla? Siguem optimistes i esperem que des de les associacions de comerciants i l’ajuntament facin comprendre les avantatges per a tots els ciutadans, botiguers inclosos, d’un comerç més sostenible. Volem des d’aquí oferir-los el nostre suport en la implantació d’aquestes idees, tot utilitzant els recursos que la creació futura d’una APEU a la nostra ciutat pugui generar per fer de Reus una ciutat més sostenible i agradable per a tots els reusencs.

Això no obstant voldríem recordar que una millora en la sostenibilitat seria que els veïns no hagin d’abandonar els seus barris per a proveir-se. Una ciutat sostenible és també aquella on et pots desplaçar a peu per cobrir les teves necessitats. És a dir, que Reus no es limita al seu centre comercial, i que per tant esperem que les polítiques que s’implementin al centre tinguin un eco en els barris perifèrics. Però això ja ho deixarem per un altre dia.

Antoni Blasco és membre del grup ecologista urbana del GEPEC

 

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Reportatges