Dilluns, 20 de Maig de 2024

Documenten una cinquantena de nuclis despoblats al Camp de Tarragona

19 de Novembre de 2021, per Alba Cartanyà
  • Una imatge de l'església de la Mussara, a Vilaplana (Baix Camp)

    Reusdigital.cat

Al Camp de Tarragona hi ha fins a 53 nuclis despoblats o de menys de trenta habitants, segons apunta la investigació del projecte Pobles Abandonats. L'objectiu d'aquesta iniciativa, sorgida el 2018, és "observar i analitzar les unitats poblacionals i reconstruir les característiques i la societat que s'hi ubica". Des de la perspectiva històrica, la voluntat és "presentar propostes de futur que serveixin per revertir processos de despoblament o desequilibri territorial" per tal que esdevinguin una "eina de treball" per a administracions i entitats locals.

El projecte s'estructura a partir de grups de treball que s'estenen arreu del territori de parla catalana, seguint el model de les vagueries. L'entitat cultural Carrutxa és la que s'encarrega de les comarques del Baix Camp i del Priorat. Dels 53 nuclis despoblats o de menys de trenta habitants que s'han detectat al Camp de Tarragona, s'ha començat l'anàlisi de 23 d'ells. Ernest Cabré, tècnic del projecte, precisa que: "Hi ha nuclis despoblats molt coneguts, com la Mussara, però també n'hi ha d'altres més incògnits com Gallicant (Arbolí) o Remullà (Hospitalet de l'Infant)".

Amb tot, el projecte pretén ser pioner a la demarcació quant a l'anàlisi del patrimoni humà, social i espacial. Les restes de poblament no només parlen de com funcionava un determinat territori en una època concreta, també expliquen quines parts d'aquesta societat no han funcionat, quins elements han fracassat i quines van ser les causes que van portar al despoblament.

El passat 1 d'octubre, el projecte va posar en marxar aquesta pàgina web on es poden consultar les fitxes documentals dels nuclis investigats fins al moment. Pobles Abandonats és una iniciativa de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), la Coordinadora de Centres d'Estudis i l'Institut Ramon Muntaner (IRMU).

La directora de l'IRMU, M.Carme Jiménez, destaca el suport institucional de la Diputació de Girona, Diputació de Lleida, Institut d'Estudis Ilerdencs (IEI), Museu de la Vida Rural, IADAPA, i Institut d'Estudis Catalans (IEC). El projecte Pobles Abandonats s'ha presentat aquest passat dijous 18 de novembre al local de Carrutxa, a Reus. 
 

Una imatge de la presentació de la iniciativa al local de Carrutxa Foto: Cedida

Etiquetes: 

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit



COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Reportatges