Dimecres, 17 de Juliol de 2024

El Govern destinarà 50 milions de l'impost nuclear als municipis propers a Vandellòs i Ascó

Salvadó acorda amb els divuit alcaldes de la zona propera a les dues centrals la reinversió del 10% del tribut al territori

05 d'Abril de 2016, per ACN
  • Reunió entre el Govern i els representants dels territoris propers a les centrals nuclears d'Ascó i Vandellòs per tractar sobre l'impost nuclear

    ACN

El Govern destinarà 50 milions recaptats amb l’impost sobre l’activitat de les centrals nuclears fins el 2027 als municipis propers a Ascó i Vandellòs. El secretari d’Hisenda, Lluis Salvadó, s’ha reunit aquest dimarts amb els alcaldes dels divuit municipis més propers a les centrals nuclears d’Ascó i Vandellòs, amb l’objectiu de consensuar amb el territori el destí d’una part de la recaptació de l’impost sobre la producció d’energia elèctrica d’origen nuclear. Durant la reunió, el vicepresident ha explicat que el Govern preveu crear un fons que es nodrirà amb el 10% de la recaptació efectiva de l’impost i que servirà per fomentar la reactivació econòmica i el reequilibri territorial de la zona, així com per millorar-ne la competitivitat i la diversificació econòmiques.

Les converses amb els alcaldes es produeixen com a pas previ a la creació d’aquest fons, que depèn de l’aprovació per part del Govern català d’un Reglament que concretarà la seva implementació. Segons les previsions, la Generalitat recaptarà aproximadament 50 milions d’euros anuals per aquest impost. Tenint en compte que l’última central finalitzarà la seva activitat el 2027, es calcula que el fons disposarà d’un total de 50 milions d’euros en aquests 10 anys.

La primera quantitat que s’invertirà enguany al territori superarà els 3 milions d’euros, corresponents a la recaptació de l’impost durant el 2015. Segons un comunicat del Govern, cal recordar que aquest primer any de vigència de l’impost es van recaptar excepcionalment 30 milions, perquè va estar suspès durant uns mesos pel Tribunal Constitucional.

Es finançaran projectes als municipis propers a Ascó i Vandellòs

El reglament fixarà les condicions per les quals es regeix el fons, les regles de funcionament i els criteris de distribució. La voluntat del govern és canalitzar els recursos del fons a través d’actuacions directes de l’administració de la Generalitat de Catalunya o mitjançant convocatòries amb concurrència competitiva. En aquest sentit, es volen prioritzar els projectes estratègics dels municipis de la Zona 1 del Pla d’Emergència Nuclear Exterior a les Centrals Nuclears d’Ascó i Vandellòs (PENTA).

Aquest reglament crearà una comissió que gestionarà el fons i que estarà liderada per la conselleria d’Economia i Hisenda, amb representació dels departaments d’Empresa i Coneixement; Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació; Treball, Afers Socials i Famílies; i Territori i Sostenibilitats. També s’hi afegiran els delegats territorials de les Terres de l’Ebre i de Tarragona i els presidents dels consells comarcals de la Ribera d’Ebre i del Baix Camp. Finalment, els alcaldes dels divuit municipis afectats també s’asseuran a la Comissió, juntament amb dos representants de la Diputació de Tarragona.

Una recaptació anual de 50 milions d’euros

La Generalitat va crear l’impost sobre la producció d’energia elèctrica d’origen nuclear l’octubre del 2014. El govern central va interposar un recurs que el Tribunal Constitucional va admetre a tràmit i el tribut va estar suspès des del 22 de juliol fins al 7 de desembre, data en què l’alt Tribunal va desestimar el recurs i va aixecar la suspensió. Amb tot, durant l’any passat es van recaptar 30 milions, corresponents als dos últims mesos del 2014 i els primers dos trimestres del 2015. Enguany, l’administració catalana recaptarà cinc trimestres, amb una previsió d’uns 60 milions d’euros, però la recaptació estimada per a un exercici pressupostari ordinari és d’uns 50 milions d’euros.

Per part de l’administració, la reunió ha comptat amb la presència del secretari d’Hisenda, Lluis Salvadó; la directora general de Tributs i Joc, Marta Espasa; el director general de Promoció Econòmica, Competència i Regulació, Albert Castellanos; el delegat territorial de les Terres de l’Ebre, Francesc Xavier Pallarès; i el de Tarragona, Òscar Peris. Pel que fa a la presència del territori, han participat els alcaldes de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant, Ascó, Mont-Roig del Camp, l’Ametlla de Mar, Mora d’Ebre, Flix, Móra la Nova, Tivissa, Riba-Roja d’Ebre, Corbera d’Ebre, la Fatarella, Pratdip, la Torre de l’Espanyol, Garcia, Vinebre, la Palma d’Ebre, el Molar i la Figuera.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit



COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Reportatges