Diumenge, 02 de Juny de 2024

Internacionalització, digitalització i innovació empresarial en temps de pandèmia

07 d'Octubre de 2021, per
  • Una imatge del lliurament dels premis

    Cedida

El passat mes de juny, la Cambra de Reus, junt amb la Cambra de Tarragona, el Banc Santander, La Vanguardia i la Cámara de España, va entregar els Premis Pime de l’any 2021. En aquests guardons es reconeix l’activitat de les organitzacions territorials de la demarcació en diferents aspectes: la internacionalització, la digitalització i innovació, la responsabilitat empresarial, entre altres.


En aquesta convocatòria hi podien participar totes les petites i mitjanes empreses de Tarragona. És a dir: les de menys de 250 treballadors i amb una facturació inferior a 50 milions d’euros anuals. En aquesta edició especial, marcada per la pandèmia, també es van afegir dos reconeixements més per a les organitzacions empresarials que havien tingut iniciatives innovadores per adaptar-se al context de crisi econòmica i sanitària.

D’entre totes les empreses que van presentar la seva candidatura als guardons, l’organització va premiar-ne cinc i va atorgar dues mencions especials a dues empreses més per la seva “reinvenció” arran de la pandèmia viscuda.

Uns mesos més tard d’aquell esdeveniment, Reusdigital.cat s’apropa a algunes d’aquestes empreses del territori que van obtenir el reconeixement de les cambres per la seva activitat.

Aliter Group, inversió en innovació



L’empresa reusenca del camp de les energies renovables, Aliter Group, va doblar la seva inversió en innovació i va augmentar considerablement la seva despesa en tecnologies de la informació i comunicació. Per això les cambres van entregar-li el Premi Digitalització i Innovació. El seu director financer, Gerard Pagès, explica que aquesta és una tendència que mantenen des del 2018, prèvia a la pandèmia. L’empresa ja ha comptat amb altres premis i subvencions; d’aquí ve el seu compromís amb la inversió en l’àmbit de recerca i desenvolupament (R+D).
Gràcies a aquesta tasca, han treballat amb l’Institut de Recerca en Energia de Catalunya (IREC), la Unió Europea, ACCIÓ i, actualment, estan vinculats al projecte de la Vall de l’Hidrogen de Catalunya. Segons el mateix Pagès, aquesta inversió en innovació “ens ha portat a fer-ho també en digitalització”. L’empresa d’enginyeria especialitzada en renovables també treballa en aspectes com la intel·ligència artificial.

Salut i Treball, increment de plantilla



Salut i Treball, empresa amb seu social a l’avinguda de Bellissens, especialitzada com a servei de prevenció de riscos laborals, va rebre el Premi Pime a la formació i ocupació. Aquest reconeixement se li atorgava a l’empresa reusenca gràcies al seu increment de la plantilla en un 60 %. A més, també se li reconeix l’augment de la presència de les dones a l’empresa, que en l’anterior exercici va créixer un 70%. Helena Gutiérrez, responsable de departament de Desenvolupament i Innovació de Salut i Treball, explica que durant la pandèmia els treballadors anaven carregats de feina.

L’empresa, durant aquells mesos, oferia protocols d’actuació, consulta de procediments, donaven suport tècnic al 061 i feien formació sobre la nova situació sanitària a les empreses. Tot plegat va fer que es poguessin permetre aquest increment considerable de la plantilla. Tot i la millora de les condicions sanitàries, Gutiérrez diu que “el volum de feina es manté”. Durant la pandèmia feien feina de manera telemàtica, sobretot contactant amb les empreses contractants del servei, però ara mateix estan reactivant les feines presencials que havien hagut d’“aparcar” durant un temps. És per això que en aquest últim any encara han pogut mantenir aquell increment de plantilla i, inclús, ampliar-lo una mica.

Solcam, responsabilitat



El reconeixement Premi Empresa Responsable se’l va endur Solcam gràcies al seu Protocol de prevenció de l’assetjament psicològic i sexual i d’igualtat efectiva. Aquesta pime del camp de les energies renovables, amb seu social a Riudoms, va activar, durant el 2020, diverses polítiques de promoció de la diversitat de gènere. Tal com indiquen des de Solcam, es “vol aconseguir un entorn de treball productiu, segur i respectuós per a totes les persones”.

En aquest sentit, el protocol que engegaven buscava erradicar qualsevol classe d’assetjament o violència “per raó del gènere, l’orientació sexual o altres discriminacions”. El protocol canalitza aquest tipus d’actituds; d’aquesta manera no s’“ignoren” i, si és convenient, se sancionen.

Per tal d’elaborar aquest premiat protocol, l’equip de redacció d’aquesta estratègia es va regir segons la Llei Orgànica 3/2007 per a la igualtat efectiva de dones i homes.

Paulino Solanellas, Premi Pime de l’any



L’empresa que va endur-se el reconeixement més important. L’elaboradora i comercialitzadora d’ingredients fets amb fruita seca, ubicada a Mont-roig del Camp, va augmentar la seva facturació en un 26,5%, va incrementar la plantilla en un 46% i va més que duplicar la despesa en formació dels treballadors. A més, un dels avenços més importants d’aquesta organització l’any de la Covid va ser la crescuda de les seves exportacions en un 14%.

Segons detalla el director financer de l’empresa, José Antonio Sánchez, ara mateix exporten a 20 països de 3 continents diferents. Aquesta ampliació dels seus horitzons es deu a una redefinició estratègica impulsada darrerament: han llençat una marca de venda exclusiva en línia.

També en destaca el creixement exponencial d’aquesta empresa. Malgrat que hi ha uns orígens familiars molt més antics, l’organització va néixer l’any 2014 amb tres treballadors. A hores d’ara, després de set anys, ja superen la trentena d’empleats. A més, Sánchez remarca que hi ha més dones que homes a tots els nivells organitzatius de l’empresa.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit



COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Reportatges