Dijous, 28 de Març de 2024

ANAV demanarà allargar la concessió de Vandellòs II el pròxim estiu

Les dues centrals catalanes ja tenen operatiu el Centre Alternatiu de Gestió d'Emergències

20 de Desembre de 2016, per Sergi Jiménez/ ACN
  • El CAGE permet que la central segueixi funcionant en cas d'accidents puntuals

    Sergi Jiménez

  • El director general de l'ANAV, José Antonio Gago, en la trobada d'enguany amb els mitjans

    Sergi Jiménez

  • Centre Alternatiu de Gestió d’Emergències (CAGE) de la nuclear Vandellòs II

    Sergi Jiménez

  • Sergi Jiménez

L’Associació Nuclear Ascó–Vandellòs (ANAV) ha celebrat, aquest dimarts, 20 de desembre, la seva trobada anual amb els mitjans de comunicació de la demarcació de Tarragona, emmarcada en la seva política de transparència informativa i de relacions amb l’entorn. Una reunió que els mitjans del territori esperaven amb delit, i no és per menys. El 2016 ha estat l’any de tancament de la totalitat de modificacions i millores derivades de les proves de resistència realitzades a les centrals nuclears europees, arran l’accident de Fukushima Dai-ichi. Un any en què s’ha apostat per millorar els marges de seguretat i les mesures imposades al pla Fukushima, aprovat pel Consell de Seguretat Nuclear (CSN). En total, s'han invertit uns 100 milions d'euros en la implementació d'aquestes mesures abans del 31 de desembre d'aquest 2016.

En la seva presentació, el director de la central nuclear Vandellòs II, Rafael Martin, ha repassat les principals fites en l’operació de la seva planta al llarg del 2016. Entre les diferents actuacions, Martin ha destacat “la instal·lació dels diferents components del sistema de ventament filtrat de la contenció, la instal·lació de re-combinadors passius d’hidrogen i la posada en servei del Centre Alternatiu de Gestió d’Emergències” (CAGE). Unes mesures que augmenten la robustesa i la capacitat de resposta de la planta davants successos crítics, com possibles desastres naturals (terratrèmols i inundacions) o accidents nuclears.

Els complexos atòmics d'Ascó i Vandellòs disposen ja del seu propi CAGE pràcticament finalitzat. Des del seu interior, una setantena de persones –en el cas de Vandellòs- i 120 –al d'Ascó- podrien actuar de forma segura durant un mínim de 72 hores per gestionar una possible emergència nuclear a les instal·lacions. La construcció de cadascun d'aquests recintes blindats, de dos plantes, ha requerit l'ús d'uns 5.000 metres cúbics de formigó, uns 8.000 metres quadrats d'encofrat. 200 tones d'armadures i unes 160 d'estructures metàl·liques.

Autònomes energèticament durant aquest període gràcies a generadors de gasoil, les instal·lacions estan pressuritzades per evitar l'entrada exterior de contaminació i preparades per resistir elements meteorològics adversos. Disposen d'equips de detecció de radiació, servei de descontaminació, aire purificat, dependències mèdiques, sales de treball, equips de comunicacions convencionals i via satèl·lit, a més de dormitoris, cuines així com menjar empaquetat i aigua potable per tres dies.

Segons ha explicat el director general d'ANAV, José Antonio Gago, els CAGE es troben situats sobre una plataforma "segura" allunyada de l'edifici del reactor, construïda per oferir una major resistència davant de possibles terratrèmols. Comparteixen l'espai amb un "magatzem segur" que alberga els equips portàtils que en cas d'accident es traslladarien a la central: generadors d'energia autònoms de gasoil així com bombes d'aigua per poder injectar-la en diferents punts i refrigerar el reactor en cas d'accident.

Completen aquestes instal·lacions d'emergència la plataforma d'evacuació aèria per facilitar l'aportació d'efectius o mitjans de suport externs a través d'helicòpter. "En situacions extremes ho perdríem tot", ha subratllat Gago. A Fukushima, la manca d'equips per garantir el subministrament autònom d'energia elèctrica i el bombeig d'aigua van resultar crucials.

Juntament amb aquestes construccions i equipaments, que pràcticament només seran utilitzats en el cas d'emergència, l'altra gran obra derivada de les mesures implantades després de l'accident nuclear al Japó és la instal·lació d'un sistema de ventejament filtrat de la contenció. Format per un sistema de tancs, el seu objectiu és preservar relaxar la pressió a l'interior de l'edifici de contenció de la central en el cas que se superi el llindar màxim que permet l'estructura, evitant el seu trencament i l'alliberament massiu d'elements radioactius a l'exterior. Amb aquest sistema, aquestes substàncies no serien alliberades a l'exterior sinó que passarien per diferents etapes de filtres per reduir al "mínim" el contingut radiològic.

Demanar un nou permís d'explotació

La intervenció del director de la central nuclear d’Ascó, Manel Campoy, també s’ha centrat en les accions de millora del pla de modernització de la seguretat nuclear de la seva planta, però posant especial èmfasi en la planificació prèvia i detallada de l’equip humà qualificat, que les ha dut a terme. Totes aquestes mesures se sumen al fet que l’ANAV té previst demanar, el proper estiu, la renovació del permís d’explotació de la central de Vandellòs, que expirarà el juny del 2020. El permís de la central d’Ascó clourà l’octubre del 2021. En principi, la renovació hauria de ser per 10 anys, malgrat que el director general d'ANAV, José Antonio Gago, no ha confirmat. I és que Estat i associació estan en negociacions sobre aquest tema.

Segons els responsables d'ANAV, aquesta continuïtat, a més, implicaria la necessitat d'ampliar la capacitat de les piscines de la central del Baix Camp per poder albergar temporalment més residus fins que es construeixi definitivament el Magatzem Temporal Centralitzat, que s'espera cap el 2023.

La Guàrdia Civil, a les centrals nuclears catalanes

Una de les notícies més destacades de la jornada. Les centrals nuclears d’Ascó i Vandellòs milloraran la seva seguretat amb la implantació de dues casernes de la Guàrdia Civil, que disposaran de 35 agents a l’interior de cadascuna de les plantes atòmiques. Es tracta d’una prevenció impulsada per fer front a possibles atacs terroristes, donant resposta a qualsevol amenaça en uns espais de gran risc. A propòsit d’això, José Antonio Gago ha afegit que “de moment s’està fent una prova pilot a Trillo, a Castella la Manxa”, però sense donar detalls de com funcionarà el desplegament dels agents a les plantes atòmiques catalanes.

Feu clic sobre qualsevol fotografia per iniciar el passi de diapositives

reusdigital.cat ANAV
reusdigital.cat ANAV
reusdigital.cat ANAV

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics