Divendres, 21 de Juny de 2024

Àngel Xifré: ‘Almoster és un poble molt viu amb un nucli deshabitat’

23 de Gener de 2016, per Marta Olivé
  • L'alcalde d'Almoster, Àngel Xifré

    Marta Olivé

  • Marta Olivé

Quins són els avantatges i els inconvenients de dedicar-se a la política en un poble?

Hi ha una cosa que és un avantatge i alhora és un inconvenient, la proximitat. És un avantatge perquè et permet saber de forma immediata quins són els problemes que hi ha al poble quan et trobes la gent pel carrer, per tant, pots atendre o encaixar millor els problemes per poder trobar una solució de forma més ràpida. Però es converteix en un inconvenient perquè, per exemple, els diumenges surts al carrer a qualsevol hora i si et trobes a un veí o veïna l’has d’atendre.

Un altre avantatge de fer política en un poble petit, com estem veient ara amb l’actual president de la Generalitat, exalcalde de Girona, és que és una bona escola de formació de polítics de cara al futur. Crec que cada cop veurem més alcaldes amb càrrecs de responsabilitat. Als pobles és on es fa la política del dia a dia, 24 hores al dia, els 7 dies de la setmana i els 365 dies de l’any.

Almoster ha viscut una gran transformació.

El poble ha evolucionat molt. És un poble que fa uns vint anys tenia prop d’uns 700 habitants i que en qüestió de deu o quinze anys s’ha doblat aquesta població. Hi ha molta gent que ha pujat de Reus, inclús m’atreviria a dir que hi ha més gent que ha nascut fora d’Almoster que no pas al poble. Tot i així, s’ha recuperat la identitat del municipi que no estava del tot perduda, però que ja no tenia el seu valor. Actualment, la gent té el sentiment de ser d’Almoster i de voler seguir les seves tradicions, la gent està orgullosa del seu poble i crec que això ha estat una bona evolució.

Com ha estat la integració de la població que procedeix de Reus i d’altres llocs?

Hi ha dos tipus de nouvinguts. El primer, són els que ho veuen com una extensió de viure a Reus, és a dir, utilitzen casa seva com a dormitori i el segon, són aquelles persones que intenten integrar-se al poble i finalment s’acaben sentint almosterencs i, per tant, participen de les diferents associacions, festes, etc. És un poble molt viu i això comporta que qualsevol persona que es vulgui integrar ho acabi aconseguint.

És partidari que els pobles petits deleguin part de la seva gestió municipal a la ciutat propera més gran o per contra mantindria la personalitat de cada poble i a l’hora de fer la gestió més eficient mancomunar-la a pobles de similar índex poblacional?

Això és un debat de fons, però jo crec que els pobles han de mantenir la seva personalitat. Hi ha serveis que vistos des de fora possiblement no existirien. Un exemple clar d’Almoster és l’escola bressol. Si la gestió d’aquesta escola es fes des d’una capital, que en aquest cas seria Reus, possiblement et dirien que no és rendible i que s’ha de tancar. En canvi, des del municipi veus que és molt important mantenir-la oberta, tot i tenir pèrdues, perquè així t’assegures que les famílies treballadores després portaran els seus fills a l’escola del poble. Per això crec que és imprescindible donar els serveis des del municipi per seguir mantenint la identitat del poble i no acabar essent una gran urbs amb una gestió unitària. De fet això passa a Espanya, on s’han dedicat a concentrar els serveis provocant que els pobles es vagin despoblant i es perdi el sentit de territori del país.

Quins són els projectes més importants per aquest mandat?

El projecte més important, tot i que no depèn de nosaltres, és el de desviar del nucli del poble la carretera que arriba des de Castellvell del Camp i fer la seva connexió directa amb la Selva del Camp. S’ha convertit en imprescindible, ja que hi ha massa trànsit que passa pel nucli del nostre poble. L’altre, és acabar un tràmit del pla d’ordenació urbanístic municipal (POUM). L’acabarem aquest any i d’aquesta manera tindrem el poble ordenat per 20-25 anys. Un altre fet bàsic que ens queda és recepcionar la urbanització del Picarany, és a dir, fer que les obres dels seus carrers siguin de l’Ajuntament. Esperem que en aquesta legislatura s’enllesteixi.

Alguna qüestió que l’inquieta especialment?

El principal repte és acabar amb el nostre nucli deshabitat. Caldria que la gent que té habitatges inhabitats fessin el possible per posar-los a lloguer o inclús a la venda per evitar l’envelliment del poble. D’aquesta manera també s’evitaria que els joves haguessin d’anar a viure fora, un altre dels reptes que tenim molt en compte. Dins del POUM, ja s’han suggerit algunes mesures per solucionar aquest tema, com per exemple, suggerir que s’aprofitin les cases familiars per fer-ne dos habitatges.

I sobre l’ocupació al poble? Què en diu?

En aquests moments és difícil generar ocupació al poble. Hi ha poques botigues i poc comerç i, tot i que hi ha certs empresaris com jardiners, paletes, electricistes, etc., el sector turístic està molt oblidat. En aquest moment només hi ha un restaurant i dos bars i creiem que hi hauria cabuda per algun restaurant més i, fins i tot per alguna casa rural o petit hotel. Una altra opció per fer créixer el turisme també podria ser realitzar visites guiades, rutes per la muntanya, etc. Hem demanat a la Universitat Rovira i Virgili i més concretament al Pla Tecnològic del Turisme, un projecte sobre quines són les potencialitats turístiques del poble i a veure si des d’aquí hi ha iniciatives privades que puguin ajudar perquè es desenvolupi més el poble.

Aquest mandat torna a governar amb majoria absoluta. Com és aquesta experiència de govern?

La principal diferència és que la gent que t’envolta és gent de més confiança. Pots fer les polítiques que vols i actues de forma més ràpida. Sempre he seguit dialogant amb la resta de partits de l’oposició tant en els plens com quan me’ls trobo pel carrer.

Almoster pertany a l’Associació de Municipis per a la Independència, quin és el seu compromís?

Principalment és la declaració. Tu formes part d’una associació i per tant, com a Ajuntament, treballaràs perquè Catalunya pugui ser un estat independent. Més aviat el definiria com un grup de pressió o en termes americans, un lobby.

Es tornarà a presentar al pròxim mandat?

No ho sé encara, queden molts anys.

Parli’ns d’altres actius d’Almoster.

És un municipi que l’entorn l’afavoreix. Almoster és el mirador del Camp de Tarragona. Des de la plaça principal del poble es pot veure des de Sant Salvador fins al Delta de l’Ebre, per tant, hi ha una visió fantàstica del Camp de Tarragona. D'altra banda, tens a quatre passes un entorn natural que et permet fer excursions pels peus de les muntanyes de Prades. I tenim altres reclams turístics com la Festa de l’Oli, que té lloc el primer cap de setmana de desembre, i la festa major d’estiu que se celebra a finals de juliol. Són dues dates importants que atrauen fins i tot a gent de Reus.

A més del que ha esmentat, digui'ns dues raons per viure a Almoster.

La qualitat de vida que es té, és a dir, vius en un entorn rural a 5 quilòmetres de Reus. I l’activitat cultural que hi ha al poble, és un poble molt acollidor i amb uns bons serveis.

Estarà satisfet del pas donat de constitució de govern català?

Sort que ja tenim president; sempre dic que estem on estem perquè des de la política local o des de la societat civil s’ha avançat molt en portar la política cap a la independència: amb les consultes populars, els ajuntaments que hem actuat com a motors aprovant mocions, obrint els col·legis electorals el 9N, etc. Per tant, considero que hauria estat un fracàs que els que es dediquen a l'alta política no s’haguessin posat d’acord.

Feu clic sobre qualsevol fotografia per iniciar el passi de diapositives

reusdigital.cat Reus Diari Digital Àngel Xifré

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit



COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Reportatges